Οι ριζικές αλλαγές στη... ζωή των Εθνικών ομάδων από το 2017

Ενα ριζικά αλλαγμένο σύστημα διεξαγωγής αγώνων για τις Εθνικές ομάδες έχει έτοιμο η FIBA, όπως από καιρό έχει εξαγγείλει και όσο περνάει ο καιρός καταλήγει στην τελική μορφή που δεν θυμίζει σε τίποτα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


* Με βασικό επιχείρημα των αλλαγών ότι το μπάσκετ είνα το μοναδικό Ολυμπιακό ομαδικό άθλημα χωρίς windows

dates, δηλαδή αγώνες μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου για τις Εθνικές και κατ' επέκταση περιορισμού της "προσβασιμότητάς" τους στο φίλαθλο κοινό της χώρας, η FIBA θεσπίζει τα προκριματικά και τελείως αλλαγμένα συστήματα.


* Σεβόμενη τους αθλητές με το βεβαρυμένο πρόγραμμα καθιερώνει και ένα κενό καλοκαίρι κάθε 4, μετατρέποντας το Ευρωμπάσκετ από διοργάνωση διετίας σε διοργάνωση τετραετίας. Συγκεκριμένα το 2017 έχει Ευρωμπάσκετ, το 2018 κενό, το 2019 παγκόσμιο, το 2020 Ολυμπιακούς και το επόμενο Ευρωμπάσκετ είναι ξανά το 2021. Το Παγκόσμιο δηλαδή αντί του 2018 πήγε στο 2019 που κανονικά θα είχε Ευρωμπάσκετ.


* Μια ακόμα σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι τα Ευρωμπάσκετ δεν θα αποτελούν διοργάνωση πρόκριση για κάπου, αφού έτσι κι αλλιώς θα υπάρχουν προκριματικά για όλες τις διοργανώσεις και με τη συμμετοχή όλων των ομάδων.


* Σημείο με μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι πλέον για τη FIBA ενοποιούνται στα προκριματικά η Ασία με την Ωκεανία, αφού από τη δεύτερη υπάρχουν δύο σοβαρές δυνάμεις, η Αυστραλία και η Ωκεανία με τη μία να προκρίνεται πάντα απευθείας και την άλλη στα προκριματικά. Η ΔΟΕ πάντως, τις διατηρεί ξεχωριστές άρα για τα προολυμπιακά τουρνουά δεν θα ισχύει η ενοποίηση.
Ας δούμε αναλυτικά ένα παράδειγμα ημερολογιακού "κύκλου" για το πώς θα είναι η... ζωή των Εθνικών ομάδων, μετά το Ευρωμπάσκετ του 2017.

Ο δρόμος για το Παγκόσμιο της Κίνας


Από τον Νοέμβριο του 2017 θα αρχίσουν τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019. Υπάρχει ένας διαχωρισμός σε Α και Β κατηγορία, με τη Β' να είναι οι μικρής δύναμης χώρες που θα μάχονται για να ανέβουν στην Α', οπότε ας επικεντρωθούμε στην Α' κατηγορία που μας αφορά.
Στα προκριματικά θα μπουν 32 ομάδες που θα χωριστούν σε 8 γκρουπ των 4. Θα δώσουν έξι ματς, δύο με την κάθε αντίπαλο τον Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Ιούνιο του 2018 οπότε και θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.
Οι τρεις πρώτες από κάθε γκρουπ θα προκριθούν στην επόμενη, οι τελευταίες θα "πέσουν" στη Β' κατηγορία, όπου μαζί με 4 που θα έχουν συμμετάσχει εκεί από την πρώτη φάση, θα συγκροτήσουν μια 12άδα δεύτερου γύρου των "μικρών".
Επιστρέφουμε στην Α' κατηγορία, με τους 24 να δημιουργούν 4 νέα γκρουπ των έξι, 3 από ένα μαζί με 3 από άλλο, ανά δύο γκρουπ δηλαδή θα δημιουργούν ένα νέο, κουβαλώντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης. Ολα τα αποτελέσματα, δηλαδή και αυτά που έφεραν με την ομάδα που αποκλείστηκε. Θα δώσουν πάλι έξι αγώνες, αό δύο με κάθε ομάδα που προέρχεται από το άλλο γκρουπ, τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Νοέμβριο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019. Στο φινάλε αυτής της φάσης, οι τρεις πρώτοι από κάθε γκρουπ, συνολικά 12 ομάδες θα έχουν πάρει την πρόκριση για το Παγκόσμιο της Κίνας το 2019. Τόσες θα έχει η Ευρώπη, 12 από τις 32 συνολικά, σε μια διοργάνωση 16 ημερών με συνολικά 92 παιχνίδια στα γήπεδα της Κίνας, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι Ολυμπιακοί του 2020

Μέσω του Παγκόσμιου, θα εξασφαλιστούν δύο ευρωπαϊκές θέσεις συμμετοχής για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Θα είναι οι δύο ευρωπαϊκές ομάδες που θα τερματίσουν ψηλότερα στην κατάταξη του Παγκόσμιου, ενώ οι υπόλοιπες θα διεκδικήσουν πρόκριση για το Τόκιο μέσω των 4 Προολυμπιακών τουρνουά που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2020.


Το Ευρωμπάσκετ του 2021

Αυτά τα Προολυμπιακά, είναι και ο λόγος που τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2021, με όλες τις ομάδες πλέον παρούσες και όχι με τις "ισχυρές" να προκρίνονται απευθείας, θα έχουν λιγότερα windows dates.
Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν εκεί θα είναι επίσης 32. Οι 24 από την πρώτη κατηγορία, τέσσερις που θα έχουν τερματίσει πρώτες στα γκρουπ του δεύτερου γύρου της Β' κατηγορίας και άλλες τέσσερις που θα πάρουν πρωτιές στον τρίτο γύρο της Β' κατηγορίας.


Οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε οκτώ ομίλους των 4 και οι 3 πρώτοι θα συγκροτήσουν την 24άδα των τελικών του Ευρωμπάσκετ 2021. Μιλάμε δηλαδή για μια προκριματική διδικασία έξι αγώνων, μέσα έξω με τον κάθε αντίπαλο, τον Νοέμβριο του 2019, τον Φεβρουάριο του 2020, τον Νοέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021, χωρίς τον Ιούνιο του 2020 δηλαδή λόγω των Προολυμπιακών.

Keywords
Τυχαία Θέματα