Ο ταλαντούχος κύριος Έιντζ

Εκεί που οι υπόλοιποι βλέπουν ένα πιθανό πρόβλημα,εκείνος βλέπει μια ευκαιρία.Μάλιστα,έχει αποκτήσει και μια ιδιαίτερη ικανότητα στο να αρπάζει τις ευκαιρίες.Ακόμα και εκτός μπάσκετ,όταν τα αγαπημένα του μεξικάνικα chipotle συνδέθηκαν με κρούσματα ασθενειών εκεινός απλά βρέθηκε σε μικρότερη ουρά στο κατάστημα.

Ο Ντάνι Έιντζ, τζένεραλ μάνατζερ και ιθύνων νους των Μπόστον Σέλτικς,έχει γίνει ειδικός στην δημιουργία ευνοϊκών καταστάσεων.Μετά τον Ρεντ Άουερμπαχ,ο Έιντζ

αποδείχθηκε ικανότατος στο να κλείνει τις κατάλληλες συμφωνίες που θα οδηγούσαν τους Κέλτες στην επιτυχία.Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους «Big Three» ; Το 2007 έφερε τους Κέβιν Γκαρνέτ και Ρέι Άλεν στο «Γκάρντεν» για να κάνουν παρέα στον Πολ Πιρς και να οδηγήσουν την ομάδα στον πρώτο δαχτυλίδι μετά 1986 και 17ο συνολικά.

Στην 14ετή καριέρα του ως παίκτης,πάντα ήταν δύσπιστος ως προς τις αποφάσεις των διαιτητών,ενώ σε αρκετά γήπεδα δεν αντιμετωπιζόταν και με ιδιαίτερη συμπάθεια.Πολλές φορές μάλιστα τον θεωρούσαν υπεύθυνο και για «εγκλήματα» που δεν είχε διαπράξει,όπως για παράδειγμα το 1983,όταν σε έναν διαπληκτισμό με τον ύψους 2.16 Γουέιν Ρόλινς των Ατλάντα Χοκς,ο οποίος του δάγκωσε το δάκτυλο,όλοι πίστεψαν πως ο κατά 20 πόντους κοντύτερος Έιντζ είχε επιτεθεί στο «Δέντρο»,όπως αποκαλούσαν τον σέντερ των «Γερακιών».

Ακόμα και σήμερα προσπαθεί να αποδείξει πως δεν έκανε κάτι:«Με ρωτάνε μετά από τόσα χρόνια γιατί δάγκωσα τον Ρόλινς και δεν με πιστεύουν όταν τους λέω πως αυτός το έκανε».

Ο Ντάνι Έιντζ κάνει τα πάντα για να φέρει ξανά το πρωτάθλημα στους Σέλτικς.Από τις 25 νίκες πριν μερικά χρόνια στην τρίτη θέση της ανατολικής περιφέρειας πέρσι.Το φετινό τους ρεκόρ είναι 20-14 μέχρι στιγμής,έχοντας ενισχυθεί με τον έμπειρο Αλ Χόρφορντ και τον ρούκι Τζέιλεν Μπράουν.Πρωταγωνιστής βέβαια ο Αιζάια Τόμας.Μαζί με τους Τορόντο Ράπτορς είναι οι ομάδες που απειλούν την πρωτοκαθεδρία του Λεμπρόν Τζέιμς και των Κλίβελαντ Καβαλίερς στην Ανατολή.
«Είναι καλό να παίζεις με προσδοκίες,γιατί αν θες να γίνεις ομάδα για πρωτάθλημα,πρέπει σε κάποιο σήμειο να έχεις υψηλές προσδοκίες.Ανεξάρτητα από το τελικό αποτελέσμα,είμαι... ΟΚ με τις προοπτικές των παικτών» δήλωσε ο Έιντζ σε συνέντευξή του στο προπονητικό κέντρο των «Κελτών».

Οι κινήσεις-ματ του ισχυρού άνδρα των Σέλτικς τα προηγούμενα χρόνια είχαν σκοπό την δημιουργία μιας ομάδας-διεκδικήτριας του τίτλου σε βάθος χρόνου.Ο Έιντζ έχει φέρει το κλαμπ στα πρόθυρα της επιτυχίας,μέσω εξαιρετικών αποφάσεων.Τον Ιούνιο του 2013 έστειλε στο Μπρούκλιν τους Γκαρνέτ και Πιρς.Το αντάλλαγμα;Πέντε παίκτες για να συμπληρώσει το ρόστερ και τα -ιδανικά για τον σχεδιασμό του- νταφτ πικ πρώτου γύρου το 2014,2016 και 2018 καθώς και το δικαιώμα για ανταλλαγή ντραφτ πικ το 2017. Παράλληλα έβαλε στο τιμόνι της ομάδας τον Μπραντ Στίβενς,πρώην προπονητή του Πανεπιστημίου Μπάτλερ,και ταλαντούχο τεχνικό.

Που στόχευε όμως μακροπρόθεσμα ο κύριος Έιντζ;

Τα ντραφτ πικ θα χρησιμοποιούνταν για να φέρουν στο «Γκάρντεν» ένα σουπερ σταρ,σε ένα deal παρόμοιο με αυτό του Κέβιν Γκαρνέτ,πριν από 9 χρόνια.Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα για δύο κυρίως λόγους.
Πρώτον ο Ντάνι Έιντζ βρίσκει εμπόδια από τις άλλες ομάδες που δεν θέλουν να αποχωριστούν τα «βαριά χαρτιά» τους,παρά μόνο σε περίπτωση συμφέρουσας ανταλλαγής.Δεύτερον, ο τζένεραλ μάνταζερ των Σέλτικς έχει την φήμη πως όχι απλά βγαίνει κερδισμένος από τις συμφωνίες αλλά πως προσπαθεί να πάρει το μέγιστο από τους υπόλοιπους GM.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση για μην χάσεις από μια ανταλλαγή» δηλώνει ο Λάρι Μπερντ,πρώην συμπαίκτης του Έιντζ και νυν πρόεδρος των Ιντιάνα Πέισερς ,και συμπληρώνει: «Δεν σκέφτομαι όμως έτσι ούτε εγώ,ούτε ο Ντάνι... Και έχουμε δίκιο».
Οι Μπόστον Σέλτικς είναι σαφώς μια πολύ δυνατή ομάδα.Τόμας και Χόρφορντ είναι ανταγωνιστικοί παίκτες αλλά όχι oι σούπερσταρ που θα οδηγήσουν την ομάδα στον τίτλο.Τον Ιούνιο του 2016 έγινε μια προσέγγιση στον Κέβιν Ντουράντ,ο οποίος προτίμησε την παρέα του Στέφεν Κάρι στο Γκόλντεν Στέιτ.

«Οι πραγματικά εξαιρετικοί παίκτες είναι λίγοι... και όλοι τους θέλουν» σχολιάζει ο Έιντζ.

Παρά το γεγονός πως διανύει το 57ο έτος της ηλικίας του,ο Ντάνι Έιντζ βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση,συμμετέχοντας στα summer camp των Σέλτικς κατά την προετοιμασία.Αν και το 2009 υπέστη καρδιακό επεισόδιο,αυτό δεν τον κατέβαλε.Οικογενειάρχης και πατέρας 6 παιδιών,με τον μεγαλύτερο γιο του,35χρονο Όστιν,να είναι γηραιότερος από ολους τους παίκτες της ομάδας.Όπως τονίζει ο Έιβερι Μπράντλεϊ,ο Έιντζ έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τους αθλητές,καθώς είναι απόλυτα προσιτός και ειλικρινής,αρετές που είναι δυσεύρετες στους GM των υπόλοιπων ομάδων.

Στα λόγια του ίδιου του τζένεραλ μάνατζερ των Σέλτικς: «Έχω περάσει πολλά στην ζωή μου,καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που παιρνούν σήμερα οι παίκτες.Ήμουν ρούκι με μεγάλες προσδοκίες αλλά δεν έπαιξα καλά.Έχω πάρει μέρος σε All Star Game και ήμουν ένας τύπος που έπαιζε λιγότερο απ’ όσο πίστευα ότι άξιζα.Τόσες εμπειρίες για να μοιραστώ».

Δυναμικός χαρακτήρας ανέκαθεν,ο ιδανικός για την δουλειά σύμφωνα με τον Λάρι Μπερντ και τον πρόεδρο των Σέλτικς,Ριτς Γκόθαμ που ενθυμούμενος τις πρώτες μέρες στο πλάι του Έιντζ,αναφέρει: «Το 2003 σε αγώνα πλέι οφ με τους Πέισερς, φώναζε από την Πέμπτη σειρά στον ρούκιΚέντρικ Πέρκινς να ορμήξει πάνω στον Ζερμέιν Ο’Νιλ που μας διέλυε.Παρασύρεται από το παιχνίδι αλλά παραμένει ψύχραιμος συνήθως.Τον συμβουλεύουμε πάντως να μην παρακολουθεί τα παιχνίδια από τόσο κοντά...».

Ο GM των Σέλτικς καραδοκεί ανα πάσα στιγμή για κάποιον καλό παίκτη που θα μείνει ελεύθερος,έχοντας έτοιμες 3-4 συμφωνίες.Αν και δεν κατάφερε να φέρει τον Ντουράντ στην Βοστώνη, παίζει πολύ καλά το παιχνίδι της υπομονής,όπως το 2007 με τον Γκαρνέτ,όταν τον απέκτησε ύστερα από προσπάθεια τεσσάρων ετών.

«Διαθέτουμε βαθύτερο ράστερ σε σχέση με τότε όπως και όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις για να φέρουμε έναν σούπερσταρ».Ο στόχος του βέβαια δεν είναι η δημιουργία μιας απλά ανταγωνιστικής ομάδας: «Θέλουμε να κρεμάσουμε το 18ο λάβαρο..μετά το 19ο!».

Παρορμητικός,έτοιμος για συμφωνίες και ψάχνοντας τον τρόπο να αποκτήσει ό,τι του αρέσει... αυτός είναι ο Ντάνι Έιντζ,τζένεραλ μάνταζερ των Μπόστον Σέλτικς.

Keywords
Τυχαία Θέματα