Ο «προβληματικός» Κάρι «νικά» το NBA2K και τον… Μάικλ Τζόρνταν(;)

Ο μουσικός Κάνιε Ουέστ «τόλμησε» πρόσφατα να βάλει στην ίδια πρόταση τα ονόματα των Μάικλ Τζόρνταν και Στεφ Κάρι, αλλά για... προσωπικό λόγο. Εξηγώντας πως «είμαι ο Τζόρνταν και ο Κάρι της μουσικής, κοινώς είμαι ο κορυφαίος δύο γενεών!». Μονάχα που στο ΝΒΑ δεν συγκρίνουν πια μόνο τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και το «κυνήγι» των 72 νικών των Μπουλς του 1996, αλλά και τους δύο σταρ των ομάδων. Και μπορεί ο περσινός MVP

Κάρι να χρειάζεται ακόμη πολλά «παράσημα» για να φτάσει τον «Air», όμως υπάρχει φέτος ένα στατιστικό «στέμμα» που του ανήκει... Ο «διάβολος» Κάρι με τα ατελείωτα ρεκόρ από τη γραμμή του τριπόντου, που τα ξημερώματα της Πέμπτης (25/2) πέτυχε άλλο ένα στο Μαϊάμι και ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση των 127 διαδοχικών αγώνων με τουλάχιστον ένα εύστοχο σουτ από τα 7,25μ. του Κάιλ Κόρβερ των Χοκς(!), μπορεί να περηφανεύεται πως στην τρέχουσα σεζόν έχει δύο αριθμούς που πλέον στέκουν πάνω από τους αντίστοιχους του «MJ».

Ο ηγέτης των πρωταθλητών Ουόριορς σκοράρει με αποδοτικότητα (scoring efficiently) 67,6%, που έχει ήδη ξεπεράσει το 61,4% του Μάικλ Τζόρνταν, από την καλύτερη σεζόν του. Αυτή η στατιστική κατηγορία συνδυάζει τα ποσοστά σε σουτ δύο πόντων, σουτ τριών πόντων και βολές και ο Κάρι είναι φυσικά 1ος στην κανονική περίοδο, ενώ έχει ξεπεράσει τον παλαίμαχο σταρ του Σικάγο και στην κατηγορία Player Efficiency Rating (PER), η οποία αναλύει την επιθετική παραγωγή ανά λεπτό συμμετοχής... Κι ενώ ο μ.ό. στο ΝΒΑ είναι 15, ο Κάρι καταγράφει 32,1, αφού αγωνίζεται μόλις 33,8΄ ανά ματς (δεν έχει αγωνιστεί στο 4ο δωδεκάλεπτο σε 15 αγώνες!) και σκοράρει 29,8π.! Η καλύτερη επίδοση PER του Τζόρνταν ήταν 31,7! Βεβαίως, ο 27χρονος γκαρντ στηρίζει πολλά από αυτά τα νούμερα στα εξαιρετικά ποσοστά από τα 7,25μ., καθώς έχει μετατρέψει το σουτ σε... επιστήμη και ενώ πέρσι πέτυχε ρεκόρ ΝΒΑ με 286 εύστοχα σε 80 ματς, φέτος (πριν το ματς στο Μαϊάμι) έχει ήδη... 260 σε 53 παιχνίδια, έχοντας μάλιστα αυξήσει το ποσοστό του από 44,3% σε 45,5%!!!

Η καλύτερη συνολικά (γιατί σαν σκόρερ είχε μ.ό. 37,1π. το 1986-87) στατιστική σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν ήταν το 1988-89, όταν είχε μ.ό. 32,5π.-8ασ.-8ριμπ.! Μονάχα που το κατάφερε σε 40,2΄. Φέτος, ο Κάρι μετρά μ.ό. 5,3ριμπ., που είναι ρεκόρ καριέρας, αλλά έχει 6,6ασ., αριθμός που είναι χαμηλότερος από τον μ.ό. καριέρας του (6,9) αλλά και τις δύο προηγούμενες χρονιές (8,5 το 2013-14 και 7,7 πέρσι). Όλα αυτά, όμως, σε 33,8΄, αλλά «αντισταθμίζει» μέρος της δημιουργίας με τις λεγόμενες «hockey-assists» ή «δευτερεύουσες τελικές πάσες», στις οποίες είναι 1ος στη Λίγκα με 2,4. Η επιρροή του στο παρκέ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι Ουόριορς είναι στο +21,8π. με τον Κάρι στο γήπεδο και στο -6,8π. ανά 48΄ όταν εκείνος είναι στον πάγκο. Κάτι που στο όχι και τόσο μακρινό 2012 έμοιαζε «σενάριο» απίθανο για έναν παίκτη που αποκαλούνταν «Γκραντ Χιλ Νο2» ή «γκαρντ με γυάλινους αστραγάλους»... Ήταν Απρίλιος εκείνης της σεζόν όταν ο Κάρι περνούσε την πόρτα του χειρουργείου του Ρίτσαρντ Φέρκελ για μία ακόμη επέμβαση. Ο έμπειρος γιατρός, με χιλιάδες επεμβάσεις από το 1983 ετοίμαζε την οικογένεια του παίκτη για κάθε ενδεχόμενο.

Η δομική βλάβη στο σημείο έδειχνε σίγουρη και ο Φέρκελ στόχευε σε (επαν)οικοδόμηση από τις προηγούμενες εγχειρίσεις. Και το κατάφερε χωρίς να φτάσει στην ακραία λύση, αφού σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τένοντες από... πτώμα και κάποιον δωρητή οργάνων! Τακτική ιδιάζουσα, για κάποιους παράδοξη, αλλά για τον ίδιο τον Κάρι απαραίτητη αν δεν πατούσε καλά στα πόδια του. Άλλωστε, ο τζένεραλ μάνατζερ του Γκόλντεν Στέιτ, Μπομπ Μάιερς, σχολίασε πρόσφατα στο ESPN πως «γύριζε το πόδι του με κάθε πιθανό τρόπο και με συχνότητα που δεν είχα ξαναδεί». Ο Κάρι τραυματίστηκε σε προθέρμανση με τους Λέικερς, σε μία ντρίμπλα με τους Σπερς χωρίς αντίπαλο, όμως έκτοτε δεν πονά. Η απόφασή του να μην προχωρήσει σε επέμβαση για νέους τένοντες άνηκε και στον ατζέντη του, αφού τέτοια επέμβαση θα απαιτούσε 6 μήνες αποθεραπεία και τον Νοέμβριο του 2012 διαπραγματεύτηκε το νέο συμβόλαιο. Και μπορεί να έλαβε 4ετή συμφωνία έναντι 44εκατ.δολ. και φέτος είναι ο... 4ος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης των Ουόριορς (με 11,3εκατ., πίσω από τα 15,5εκατ. του Κλέι Τόμπσον, τα 14,2 του Ντρέιμοντ Γκριν, τα 12 του Άντριου Μπόγκουτ και τα 11,7 του Ιγκουοντάλα), όμως αυτό δεν τον ανησυχεί.

Ο Στεφ Κάρι ήθελε να σταθεί στα πόδια του και αυτό το κατάφερε με τη βοήθεια του Φέρκελ. Μία λεπτή κάμερα ανέλυσε τον ουλώδη ιστό στον αστράγαλο του παίκτη και σε λιγότερο από 90 λεπτά βγήκε από το χειρουργείο, με προβλεπόμενο χρόνο αποθεραπείας 3-4 μήνες. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Κάρι έμαθε να εμπιστεύεται το πόδι του και πέρσι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και πρωταθλητής. Μάλιστα, έγινε τόσο καλός που ενώ η στατιστική του παραπέμπει σε νούμερα... βίντεογκεϊμ, οι παραγωγοί του NBA2K παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τον αντιγράψουν για το παιχνίδι. Ο Μάικ Ουάνγκ τόνισε την Τετάρτη πως «ακόμη ψάχνουμε τρόπους να "μεταφράσουμε" καλύτερα το παιχνίδι του στην εικονική πραγματικότητα του 2Κ! Είναι παίκτης που "σπάει" όλους τους κανόνες του παιχνιδιού μας, σε ό,τι αφορά στο σουτ του. Έχει γίνει πρόβλημα στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, αφού εδώ και χρόνια προσπαθούμε να περάσουμε στους χρήστες τη λογική πως κάποια σουτ θα μπαίνουν πιο εύκολα από τα άλλα».

Keywords
Τυχαία Θέματα