Ο "δίγλωσσος" ΕΣΑΚΕ δέσμευσε την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ανακοίνωσε κι επισήμως τη συμμετοχή της στο Eurocup και ταυτόχρονα άρχισε η αναζήτηση των πιθανών... επιπτώσεων, αποδεικνύοντας την άγνοια πολλών για δεδομένα από καιρό πράγματα ή, την προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος είχε

κατ' επανάληψη απ' ευθείας συζητήσεις με τον γενικό γραμματές της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν και ήταν γνώστης των προθέσεων της FIBA να επιβάλλει κυρώσεις σε ομάδες που δεν θα ακολουθήσουν την επίσημη και υπογεγραμμένη θέση της λίγκας τους.

Ο ΕΣΑΚΕ όχι μόνο ήταν γνώστης των συζσητήσεων, αλλά όπως κατ' επανάληψη ενημέρωνε για επικοινωνιακούς λόγους, τόσο ο πρόεδρός του Γιώργος Χαλβατζάκης όσο και ο γενικός γραμματέας και άμεσος συνεργάτης του Νίκο Κακκαβάς μπήκαν σε επιτροπές του Champions League. Αμφότεροι, εκτός από συμμετέχοντας στις συζητήσεις και στον προγραμματισμό, εκτός του ότι με πλήη συνείδηση υπέγραψαν την σύνταξη του ΕΣΑΚΕ με τη FIBA, είναι και νομικοί, άρα πρέπει να καταλαβαίνουν πιο εύκολα από αλλους τα συμφωνηθέντα και τις ρήτρες.

Η ΑΕΚ ως εταίρος του ΕΣΑΚΕ ουσιαστικά έχει υπογράψει ότι αποδέχεται τις αποφάσεις του. Αρα, θέλοντας να τραβήξει αυτόνομο δρόμο, παίρνει τα ρίσκα της. Το να διαδίεδεται όμως ότι "νομικοί κύκλοι" του ΕΣΑΚΕ λένε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να την αποβάλλει, είναι αστείο το οποίο βρίσκει πεδίο δημοσιότητας λόγω της άγνοιας αυτών στο οποίο... πλασάρεται. Ο ΕΣΑΚΕ δε μπορεί να είναι με τη FIBA και να κάνει... στραβά μάτια για την ΑΕΚ. Πολύ απλά, διότι όπως οι νομικοί ηγέτες της διοίκησής του γνωρίζουν, ο ΕΣΑΚΕ υφίσταται ως ένα διεκπεραιωτικό όργανο του επαγγελματικού πρωταθλήματος, το οποίο λειτουργεί βάσει των νόμων και των αρχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ, τα οποία στην Ελλάδα εφαρμόζονται από την εγχώρια ομοσπονδία.

Ο ΕΣΑΚΕ, λοιπόν, δείχνει να νομίζει ότι μπορεί να κάνει τις συνθισμένες παρατυπίες του, όπως πολλές φορές έχει κάνει... ανεχόμενος ομάδες με νομικά πατήματα στην κωλυσιεργία της ΕΕΑ ή, άλλα... ελληνικά. Μόνο που εδώ, υπάρχει μια Παγκόσμια Ομοσπονδία. Στη οποία βάσει... υπογραφών είναι υποχρεωμένος να υπακούει. Πόσω μάλλον, όταν έχει επίσης βάσει υπογραφών δηλώσει "εταίρος" της στο νέο της εγχείρημα.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα κι ας επιχειρούν κάποιοι να τα παρουσιάζουν περίπλοκα. Η ΑΕΚ ανήκει στον ΕΣΑΚΕ και αυτός λειτουργεί υπό τους κανονισμούς της FIBA, ως... επαγγελματικό υποκατάστημα της ΕΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ, λοιπόν, αποφάσισε ότι η ΑΕΚ πρέπει να πάει στο Champions League και αποφάσισε ότι αν δεν πάει, που δεν πήγε, θα έχει κυρώσεις. Και ο Μάκης Αγγελόπουλος, τα γνώριζε όλα, αλλά θέλησε να τραβήξει τον δικό του δρόμο. Δικαίωμα όλων οι επιλογές, αλλά όχι η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα