Ο Μπερτομέου (ξανα)ζητάει σύγκλιση από τη FIBA

Φουντώνει το διπλωματικό παιχνίδι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ λίγα 24ωρα πριν από την καθοριστική συγκέντρωση της FIBA με τις ομοσπονδίες, τις λίγκες και τις ομάδες στο Μόναχο τη Δευτέρα 8/2.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου αφού πέρασε λίγο καιρό στις «δάφνες» που του προσέφερε η συμφωνία με τα 11 μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ για την παραμονή τους στην Ευρωλίγκα, δείχνει τις τελευταίες μέρες μια έντονη κινητικότητα με στόχο την εύρεση «γέφυρας» επικοινωνίας με τη FIBA.

Εκτός

από δημόσιες τοποθετήσεις του όπου μίλησε για «αιχμαλωσία» των ομάδων από τις εθνικές ομοσπονδίες και τις λίγκες και από διαρροές για μηδαμινά έσοδα των ομάδων που θα συνταχθούν με τη FIBA, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας προχώρησε και σε νέα άμεση επαφή με τον γενικό γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν. Μέσω επιστολής, τον καλεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με στόχο να πετύχουν κάτι ενιαίο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να μην ακολουθήσει ο καθένας τον δρόμο του. Εντάσσει μάλιστα στις επιθυμίες του ακόμα και τη συμφωνία για «παράθυρα» ώστε να πραγματοποιηθούν οι προκριματικοί αγώνες των Εθνικών ομάδων που εντάσσονται στο καλεντάρι της FIBA και για τους οποίους ο Μπερτομέου είχε εκφράσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις του.

Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία θεωρούν προφανές το γιατί επιλέχτηκε η παρούσα χρονική στιγμή, ως προσπάθεια «επηρεασμού» αυτών που πρόκειται να παραστούν στη σύσκεψη του Μονάχου και δημιουργίας δεύτερων σκέψεων. Δεν θα αγνοήσουν πάντως την επαφή που επιδιώκει ο Μπαρτομέου, αλλά μάλλον θα την… εγκρίνουν πάνω σε δικές τους βάσεις. Καλώντας δηλαδή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να παραστεί στο Μόναχο, κάνοντας σαφές ότι έχοντας εισπράξει πολύ θετικά μηνύματα για το εγχείρημά τους, δεν μπορούν παρά να συνεχίσουν την πορεία που έχουν χαραχτεί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν πλέον κάποια ερωτήματα των οποίων η απάντηση θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το πρώτο και πιο άμεσο αφορά στον… όγκο της παρουσίας ομάδων από την Ευρώπη τη Δευτέρα στο Μόναχο, φυσικά και στο «μέγεθος» των παριστάμενων αφού θα είναι ενθαρρυντική για τη FIBA η παρουσία – στήριξη από ισχυρά κλαμπ πέραν των 11 της Ευρωλίγκας, αλλά και στις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

Το δεύτερο αφορά στις… βαθύτερες σκέψεις του Μπερτομέου και τα κίνητρα της νέας προσέγγισης που επιχειρεί. Αν είναι δηλαδή ένας απλός αντιπερισπασμός ή, αν υπάρχει κάτι που τον ανησυχεί για την Ευρωλίγκα στην περίπτωση που η FIBA προχωρήσει στην ακέραιη εφαρμογή του σχεδίου της.

Keywords
Τυχαία Θέματα