Με μεροκάματο... μπάρμαν!

Και ξαφνικά άμα έχεις δεις τις ομάδες και το πρωτάθλημα της Α1 τις πρώτες 5-6 αγωνιστικές και λείψεις ένα μήνα και ξαναπάς να δεις, λες "τι έγινε ρε, σε άλλη χώρα ήρθα και έχουν ίδια ονόματα με της Ελλάδας οι ομάδες"; Δεν θα έχει άδικο όμως όποιος σκεφτεί έτσι καθώς έχουμε χάσει την μπάλα με τις αλλαγές παικτών και προπονητών πλέον στην Α1. Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει και μπάτε σκύλοι αλέστε, έχει γίνει η ελληνική Α1 της... ψωροκόσταινας! Γιατί από πλευράς επιπέδου όχι δεν έχουμε το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης αλλά

ούτε καν το 4ο!

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ομάδες που δουλεύουν σωστά και έχουν τακτική κυρίως προπονητικά, αλλά από εκεί και πέρα οι παίκτες που παίζουν συνήθως είναι οι παροπλισμένοι και οι προς σύνταξη που στην περίοδο απόσυρσης θυμήθηκαν τα νιάτα τους και ντύθηκαν πρωταγωνιστές και οι φέρελπις που υπό άλλες συνθήκες θα κούναγαν μαντήλι είναι πρώτα βιολιά.

Αυτό είναι και το μόνο καλό της μπασκετικής κρίσης αν και λίγες ομάδες έριξαν βάρος στην ανάδειξη ταλέντων με όποιο κόστος και προτιμάνε να φέρνουν αμερικανούς από την... Ομόνοια και τα... αεροπλανοφόρα με μεροκάματο μπάρμαν για να θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές της Γλυφάδας!

Εν πάση περίπτωση το πρωτάθλημα δεν είναι άσχημο σε σχέση με τα μπάτζετ που έχουμε και μερικές ομάδες αποπνέουν μπασκετική υφή πραγματικά. Αλλά βέβαια το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και το θέμα είναι να κερδίσουν και οι ομάδες και εμείς κάτι. Δηλαδή νέα παιδιά που θα έχαναν το τρένο σίγουρα υπό άλλες συνθήκες αλλά πλέον τα περισσότερα παίρνουν τις ευκαιρίες τους. Αρκεί να μην χαντακωθούν τώρα που ακόμα και η Ελευσίνα που μας άρεσε με 11 Έλληνες, πήρε δύο ακόμα ξένους αν και η αλήθεια είναι ότι έχει τρεις συνολικά μη Έλληνες, άρα καλό νούμερο.

Κρατάμε βέβαια σε αυτό το συνεχές πάρε δώσε και το γεγονός ότι όπως μου έλεγαν και φίλοι προπονητές, το να διαλέξεις καλό ξένο με 2 και 3 χιλιάρικα το μήνα είναι σαν να παίζει Τζόκερ. Και γι' αυτό επειδή είναι αλήθεια η άποψη αυτή και ισχύει, πολλοί παίκτες αλλάζουν και οι ομάδες αλλάζουν αμερικανούς τελευταία σαν τα πουκάμισα όπως και προπονητές όμως!

Εγώ θα έλεγα ότι το να αλλάζεις παίκτες και λουκ συνεχώς περιμένοντας το 5αρι ή το 5+1, είναι λίγο περίεργο καθώς μάλλον η ανασφάλεια οδηγεί (ή και διάφορα άλλα παιχνίδια..) πολλούς στην εύκολη(;) λύση του "φύγε εσύ, έλα εσύ". Και μάλιστα καθώς πολλές ομάδες αρχίζουν και κόβουν συμβόλαια βλέποντας ότι έμειναν εκτός στόχων ή κυρίως ότι κουτσά στραβά θα σωθούν.

Ρίχνοντας μια ματιά πιο αναλυτικά ο Ολυμπιακός έκανε ελάχιστες αλλαγές και εντός λογικής. Δεν μπορούσε να βρει με τα λεφτά που διέθετε βαρύ 5αρι στάρτερ και ίσως να μην υπήρχε καν στην αγορά. Άλλωστε αναγκάστηκε με την φυγή του Ντόρσεϊ. Ίσως θα μπορούσε να βρει κάτι καλύτερο από τον σοφτ Πάουελ που για να καλύψει αδυναμίες του πήρε και τον Σερμαντίνι. Και έτσι απέδειξε ότι κακώς έδωσε τόσα λεφτά το καλοκαίρι για τον Μαυροειδή που αφού τον πήρε έπρεπε να τον πιστέψει κιόλας.

Ο Παναθηναϊκός είναι από τους πρώτους στις αλλαγές. Κακές επιλογές το καλοκαίρι με Άρμστρονγκ και Κίτσεν, βιαστικές και αδιάβαστες και όπως είχαμε πει γρήγορα κούνησαν μαντήλι. Μαζί τους κούνησε μαντήλι και ο Πάνκο που αποκτήθηκε για βασικός με γνώμονα την περσινή σεζόν στην Ισπανία αλλά αγνοώντας ότι ο παίκτης έπαιζε σε μικρή ομάδα και άλλο ΠΑΟ με βαριά φανέλα και... πρέπει να το βάλεις το σουτάκι και άλλο τα 35 ένα χαλαρό ματσάκι την εβδομάδα στην ACB και ευρωλίγκα και Α 1 στην Ελλάδα. Ο Καπόνο είναι παικτάρα αλλά πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις σωστά, ο Μπανκς βελτιωμένη έκδοση του Κίτσεν και ο Γκιστ πιο αθλητικός Πάνκο. Συνολικά καλές αλλαγές έκανε ο ΠΑΟ δεδομένου και τι πορτοφόλι έχεις, αλλά φάνηκε πόσο βιάστηκε το καλοκαίρι.

Ο Πανιώνιος άλλαξε προπονητή όχι γιατί δεν κέρδιζε με τον Σκουρτόπουλο αλλά γιατί δεν έπαιζε αυτό που έπρεπε να παίξει η ομάδα δουλεύοντας και για το μέλλον και ο Σφαιρόπουλος είναι εγγύηση σε αυτό με τους νεοσμυρνιώτες να έχουν πολύ ταλέντο με τους Παππά, Γιάνκοβιτς που όμως πρέπει να έχουν το κεφάλι κάτω αν θέλουν να κάνουν βήμα στην καριέρα τους σοβαρό και τον Καββαδά που αυτός δουλεύει πολύ. Ο Μπόγρης μάλλον πλέον δεν πρέπει να λογίζεται στα ταλέντα αφού είναι στην καλύτερη στάσιμος..

Στις άλλες ομάδες κάνοντας ένα απολογισμό βλέπουμε τον ΠΑΟΚ να προχωρά με Έλληνες και με την εμπειρία χωρίς αλλαγές. Ο Άρης έχει αλλάξει προπονητή αλλά παίκτες δεν έχει την δυνατότητα να αλλάζει και έτσι πορεύεται και δουλεύει με το υπάρχον υλικό που είναι ακόμα και για εξάδα αρκεί να παίξει σωστά και να βρει διάρκεια.

Στην Ελευσίνα πήραν τελικά δύο αμερικανούς αν και είχαν κρατήσει την ομάδα με 11 Έλληνες. Πάντως δεν είχαν λόγο να πάρουν και άλλο περιφερειακό καθώς το πρόβλημα της ομάδας είναι στους ψηλούς και όχι στους κοντούς που πάει μια χαρά. Ο ΚΑΟΔ συνεχίζει τελικά με τον Καλάφα στον πάγκο αλλά προφανώς κάτι έγινε τελευταία και η ομάδα έχασε την συνοχή της και το πάθος της και ο Καλαφατάκης παραιτήθηκε αλλά μένει. Εδώ δεν έχουν γίνει πολλές αλλαγές.

Ο Κολοσσός μας δικαίωσε ότι θα αλλάξει τον Γκέκο στον πάγκο και κατάφερε να φέρει πίσω τον Φραγκιά για να μην μπλέξει σε περιπέτειες με τον Έλληνα έμπειρο τεχνικό που οδήγησε τους ροδίτες στην περσινή τρομερή πορεία να φεύγει για το εξωτερικό και την Ουκρανία σε μια περίεργη μπασκετικά χώρα και τελικά δεν πήγε καλά. Πάντως έγιναν λάθος επιλογές στους ψηλούς και έφυγε περιέργως και ο Τσαλδάρης που ήταν η μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού.

Ο Ηλυσιακός άλλαξε όχι μόνο προπονητή αλλά τέσσερις αμερικανούς! Μέσα σε ένα μήνα μάλιστα με τον νέο του τεχνικό και μιλάμε κυριολεκτικά για άλλη ομάδα με το λαχείο Στρόγκλιν να του βγαίνει πάντως. Το Περιστέρι δεν έχει λεφτά για αλλαγές και κάνει καλή δουλειά προπονητικά ο Κουστένης. Ο Ίκαρος έχει καλά σχετικά οικονομικά και έκανε και αυτός πολλές αλλαγές μάλλον χωρίς λόγο. Πήρε μάλιστα άλλους δύο παίκτες πρόσφατα.

Το Ρέθυμνο αποφεύγει τις πολλές αλλαγές ενώ η Καβάλα με τον πρόεδρό της να κάνει μεγάλη προσπάθεια, θα παρουσιάσει και... 3η Καβάλα πλέον έχοντας αλλάξει τρεις προπονητές και ενώ με τον Κορωνιό έδειξε ότι θα σώσει την παρτίδα πάλι έγινε το έλα να δεις. Όπως λέγαμε είχε κάκιστο ρόστερ για... κυπριακό πρωτάθλημα στην αρχή, με τους Γκαγκαλούδη και Γκράντι βρήκε λύσεις και με τον Κορωνιό στον πάγκο έκανε νίκες, αλλά στην συνέχεια... έτσι ξαφνικά που λέει ο Ρέμος οι δύο παίκτες της στην περιφέρεια που είχαν 35π το ματς(!), αποτελούν παρελθόν! Δεν βγάζεις άκρη κοινώς...

Τέλος ο Απόλλωνας ίσως έχοντας και τις νίκες καβάτζα παραμονής και χωρίς οικονομική άνεση περιορίστηκε στα αναγκαία αλλά πλάκα πλάκα έχει και αυτός 2-3 αλλαγές. Γενικά χάσαμε το μέτρημα με τους προπονητές από το άγχος τους να αλλάζουν αμερικανούς και κοινοτικούς σαν τα πουκάμισα αφού δεν έχουν με τα 2χιλιαρα το μήνα να πληρώνουν και αποζημιώσεις. Αλλά έτσι δεν γίνεται δουλειά ουσιαστικά και πάλι χάνοντας ελληνόπουλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα