«Κλειδί η επόμενη αγωνιστική για τους αιωνίους»

Το νέο ελληνικό «δύο στα δύο», το οποίο διαδέχθηκε μία εβδομάδα πισωγυρισμάτων για τους δύο «αιωνίους», τους φέρνει πια σε μια κατάσταση, η οποία δε βρίσκεται στα χέρια τους, τρεις «στροφές» πριν το τέλος του Top-16. Ο Παναθηναϊκός, κατάφερε να λυγίσει για πρώτη φορά φέτος τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, ενώ ο Ολυμπιακός είχε εύκολο απέναντι στη Ζαλγκίρις και συνεχίζει να παίζει... τα ρέστα τους στις τελευταίες τρεις αγωνιστικές,

με πρώτη δύσκολη αποστολή του, αυτήν απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πώς φτάσαμε, όμως, σε απόλυτη ελληνική επιτυχία αυτή την εβδομάδα; Ποια είναι τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την 11η αγωνιστική;

Ο Γιώργος Κετσελίδης, αναλύει στο Basketblog.gr τους αγώνες των δύο εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα, αναφερόμενος στους παράγοντες που καθόρισαν τα θετικά για τους ιδίους αποτελέσματα. Σχετικά με τη συνέχεια, θεωρεί ότι αν οι «πράσινοι» μπορεί να περιμένουν «στραβοπάτημα» του Ερυθρού Αστέρα και της Λοκομοτίβ Κουμπάν για να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας, τότε μάλλον θα είναι στα ματς των δύο ομάδων με την Νταρουσάφακα, ενώ πιστεύει, ότι ο αγώνας «ζωής και θανάτου» στο ΣΕΦ, μεταξύ Ολυμπιακού και Ρεάλ, είναι κρίσιμος για παραπάνω από έναν λόγους.

«Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε άλλη μία νίκη μετά τις προσθήκες των νέων παικτών που άλλαξαν σε πολλά επίπεδα την απόδοση της ομάδος. Στο παιχνίδι με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν βέβαια, δεν φαινόταν σε κανένα σημείο του αγώνα ότι θα κερδίσει, γιατί η «Λόκο» έδειχνε να ελέγχει τον αγώνα. Αυτό συνέβαινε, γιατί αρχικά διέθετε πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας. Σε όσες επιθέσεις η ομάδα των Μπαρτζώκα-Παππά έκανε περισσότερες απο 4 πάσες έβγαζε αμαρκάριστα σουτ. Παράλληλα, είχε τον πρώτο λόγο, με διάβασμα του παιχνιδιού, με την μη εκμετάλλευση από πλευράς Παναθηναϊκού του Ραντούλιτσα και με την επανάκτηση του momentum του αγώνα τρεις φορές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο τεράστιος Διαμαντίδης, η εξουδετέρωση του Ντιλέινι απο τον Καλάθη, η ενέργεια και το πάθος του Γκιστ (έχει γίνει Έλληνας και τείνει να εξελιχθεί σε ηγέτη του Παναθηναϊκού στη μετά Διαμαντίδη εποχή) και τα πολλά λάθη των Ντιλέινι και Ράντολφ στα τελευταία λεπτά όταν ξεκίνησε το τελευταίο come back των «πρασίνων», ήταν ουσιαστικά τα στοιχεία που τους έδωσαν τη δυνατότητα να πάρουν το προβάδισμα στο φινάλε και να πανηγυρίσουν μια σπουδαία νίκη.

Οι «πράσινοι» χρειάζεται να κάνουν μια νίκη περισσότερη από τους Ρώσους και τους Σέρβους για να υπερτερούν απέναντί τους, διότι μειονεκτούν σε κάθε ισοβαθμία. Ο Παναθηναϊκός μειονεκτεί σε οποιαδήποτε ισοβαθμία έναντι του Ερυθρού Αστέρα λόγω των δυο ηττών στα μεταξύ τους ματς και έναντι της Λοκομοτίβ Κουμπάν λόγω της ήττας με 9 πόντους στο Κράσνονταρ. Αυτό σημαίνει ότι για να τερματίσει σε υψηλότερη θέση από τους δυο αυτούς θα πρέπει να κάνει μια περισσότερη νίκη σε σχέση με τον Αστέρα και τη Λοκομοτίβ.

Η ομάδα που ουσιαστικά θα «καθορίσει» το πλεονέκτημα έδρας είναι η Νταρουσάφακα, η οποία θα αντιμετωπίσει και τις τρεις ομάδες που διεκδικούν το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Ολυμπιακός, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, δεν άφησε κανένα περιθώριο στη Ζαλγκίρις Κάουνας, επικρατώντας με 74-59 στο ΣΕΦ. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν ανώτερη από τους Λιθουανούς από την αρχή μέχρι το τέλος και έφτασε άνετα στην τελική επικράτηση, μένοντας ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης.

Με όρεξη να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και «ζεστό» τον Πρίντεζη ξεκίνησε ο Ολυμπιακός στην αναμέτρηση, παίρνοντας από νωρίς τα ηνία της (7-2).

Ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο από τους τέσσερις «τελικούς» που είχε μπροστά του αφού επικράτησε της Ζαλγκίρις με 74-59. Οι Πειραιώτες συνεχίζουν να διατηρούν πιθανότητες πρόκρισης αρκεί να μην ηττηθούν στα τρία ματς που μένουν (Ρεάλ εντός, Χίμκι εκτός, ΤΣΣΚΑ εντός).

Ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα από τη Ζαλγκίρις, είχε ισχυρότερο κίνητρο, έπαιξε καταπληκτική άμυνα και κυριάρχησε στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες.

Έδειξε μεταμορφωμένος σε σχέση με τα τελευταία παιχνίδια, όμως πρέπει να βρει λύσεις στην άμυνα ζώνης match up που άλλαξε το ρυθμό για την Ζαλγκίρις στο 2 ο δεκάλεπτο.

Πολύ ορεξάτο ξεκίνημα και στις δύο πλευρές του παρκέ έκανε ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει –με συνοπτικές διαδικασίες- την υπέρ του διαφορά στο +15 (47-32). Πλέον, το μομέντουμ ήταν για τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, οι οποίοι είχαν βρει έναν πολύ καλό ρυθμό στην επίθεση, φτάνοντας στο +18 (53-35), περίπου τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Από την άλλη, οι παίκτες της Ζαλγκίρις έδειχναν… πελαγωμένοι στο παρκέ και με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν ό,τι θέλουν, το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου τους βρήκε με το υπέρ τους 58-41.

Με τέσσερις δικούς του πόντους, ο Χάκετ έστειλε τη διαφορά στο +21 (62-41) στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι Πειραιώτες μπήκαν στο παρκέ απόλυτα σοβαροί και συγκεντρωμένοι. Παπανικολάου και Πρίντεζης συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει και ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο +15 (47-32, 24’) και λίγο αργότερα έφτασε και στο +19 (56-37, 28’).

Ο Γιώργος Πρίντεζης έκανε σπουδαία δουλειά στα 24:56 έπαιξε. Ο διεθνής φόργουορντ είχε 17 πόντους, 3 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα λάθος και 2 κλεψίματα

Το ματς-«κλειδί» λοιπόν, είναι την επόμενη εβδομάδα με τη Ρεάλ στο ΣΕΦ. Ωστόσο, δεν είναι το σημαντικότερο επειδή είναι το πρώτο, αλλά και διότι πρέπει να καλύψει την ήττα με 12 πόντους στον πρώτο γύρο, για να μπορεί να υπερέχει και επί της “βασίλισσας” για καλύτερο πλασάρισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Το μόνο σίγουρο είναι ο Ολυμπιακός προκρίνεται και μαθηματικά αν κάνει τρεις νίκες και δεν εμπλακεί σε ισοβαθμίες με τη Μπάμπεργκ, δεν κερδίσουν δηλαδή και οι Γερμανοί όλα τα παιχνίδια τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα