Κινήσεις τακτικής πριν τις... εχθροπραξίες

Η επιστολή του Τζόρντι Μπερτομέου προς τον Πάτρικ Μπάουμαν για ύστατη προσπάθεια εύρεσης σημείου επαφής μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας, ορθώς θεωρήθηκε από τους περισσότερους ως τυπική. Σα να έλεγε ο Μπερτομέου ότι "εγώ προσπάθησα, εσύ θα φταις για όσα ακολουθήσουν". Ο Μπάουμαν απάντησε επικαλούμενος την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών ομάδων στο εγχείρημά του. Συμπλήρωσε "αν θέλετε να τα πούμε, καλώς να ορίσετε". Και... υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η FIBA

είναι ο θεσμοθετημένος φορέας του αθλήματος παγκοσμίως και η Ευρωλίγκα μια ιδιωτική εταιρία που δραστριοποιείται στον χώρο... Οταν 53 από αυτές παρέστησαν στη σύσκεψη του Μονάχου είχε και ένα μεγάλο νούμερο να επιδείξει ως ενισχυτικό αυτού που υποστήριζε.

Ο Μπερτομέου δεν δείχνει να επαναπαύεται στο "μαξιλαράκι" των 11 πραγματικά ισχυρών κλαμπ που έχουν υπογράψει μαζί του. Συνεχίζει να επιχειρή ρήγματα στους... απέναντι. Πρώτος του στόχος η Τουρκία, σημειολογικά ίσως αφού εκεί υπάρχει χρήμα, υπάρχει και ο Ντεμιρέλ. Επέλεξε τη Νταρουσάφακα, ομάδα με ελάχιστη εμπορικότητα μπροστά σε Γαλατά ή, Μπεσίκτας για παράδειγμα. Αλλά εκεί υπάρχει ο κύριος Ντογκούς, εκ των βασικότερων υποστηρικτών της Ευρωλίγκας και το χρήμα... καλύπτει αρκετά άλλα μειονεκτήματα. Το επόμενο ρήγμα που θα επιδιώξει θα είναι στη Ρωσία. Η Χίμκι και η Κουμπάν έχουν χρήμα και προσδοκά ότι θα τις δελεάσει, για να δείξει ότι η δεδηλωμένη υποστήριξη των ισχυρών ομοσπονδιών της Ευρώπης προς το εγχείρημα της FIBA δεν είναι και αδιάτρητη. Το ίδιο θα επιχειρήσει και προς Γερμανία πλευρά, επιχειρώντας να δελεάσει τη Μπάγερν και... πάει λέγοντας.


Η FIBA αναγνωρίζει ότι "κάθε αρχή και δύσκολη". Δείχνει όμως και αισιόδοξη, αφού οι εκτιμήσεις που γίνονταν για τη σύσκεψη του Μονάχου εκπληρώθηκαν και με το παραπάνω. Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία εκτιμούν ότι τα χρήματα που διαλαλεί η Ευρωλίγκα είναι θεωρητικά και όχι εξασφαλισμένα. Περμένουν να δουν εμπράκτως αν η IMG εξασφαλίσει αυτά τα ποσά που λέει ότι "θα έρθουν μέσω της προώθησης του προϊόντος", αλλά και αν υπάρξουν... ψαλίδια με το επιχείρημα ότι "καλές οι μεγάλες υπογραφές που έχουν εξασφαλιστεί, αλλά αν όλοι οι άλλοι πάνε στη FIBA το προϊόν δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί".


Η ίδια από την πλευρά της, προχωράει σε συμφωνίες, όπως η πρόσφατη με την εταιρία Perform, αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει και συνέχεια. Ξέρει ότι το παιχνίδι θα κριθεί στο χρήμα. Και όχι απαραίτητα άμεσα. Θεωρεί δηλαδή, ότι αν η δική της πρώτη χρονιά αποδειχθεί φερέγγυα οικονομικά και με περιθώρια αυξήσεων, ίσως κλονιστούν κάποιοι από απέναντι, ειδικά αν δεν δουν όσα τους έταξαν να μπαίνουν στα ταμεία τους. Και κυρίως, με όσα θεωρεί δεδομένα μέχρι τώρα, κρίνει ότι η υπό δημιουργία διοργάνωσή της θα είναι άκρως ανταγωνιστική, με καλά ονόματα και ισχυρό αντίκτυπο.


Για την ώρα, αμφότεροι εκτιμούν και οργανώνουν το πώς μπορούν να πλήξουν τον... απέναντι. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, είναι ότι το "σχίσμα" είναι οριστικό και υπάρχει πόλεμος. Ο οποίος ακόμα είναι στην αρχή του, αφού σύντομα αναμένονται και νέα επεισόδια.


Στο... πεδίο της μάχης θα μπουν σύντομα οι διαιτητές. Καλούμενοι να αποφασίσουν ξεκάθαρα το "εδώ ή, εκεί". Καλά λεφτά θα τους προσφέρουν και οι δύο, ειδικά στα πρωτοκλασάτα ονόματα. Μόνο που η FIBA έχει κι ένα δεδομένο πλεονέκτημα. Το δικό της "κάλεσμα" θα έχει και προεκτάσεις. Οσοι πάνε στην Ευρωλίγκα, θα αποκλειστούν από διεθνείς διοργανώσεις. Πρωταθλήματα κόσμου, ηπείρων, Ολυμπιακούς αγώνες, που έχουμε και φέτος. Μετράνε αυτά για τους καριερίστες διαιτητές, που στην πλειοψηφία τους χρήμα έχουν ήδη κερδίσει στην καριέρα τους.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η ανακοίνωση των ημερομηνιών για τους αγώνες που προβλέπει το νέο καλεντάρι της FIBA. Με προκριματικά Εθνικών ομάδων μεσούσης της περιόδου και εκ των πραγμάτων "σύγκρουση" με τις ημερομηνίες που θα χρειάζεται η Ευρωλίγκα για να φέρει σε πέρας το φορτωμένο πρόγραμμα της διοργάνωσής της. Κι εκεί, θα μπουν στη μέση ομάδες, παίκτες και τα διλήμματα θα μεγαλώσουν.

Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αποκλείεται πλέον να υπάρξουν υποχωρήσεις ή νέες προσπάθειες συνεννόησης. Ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του και το πού θα βγάλει η σύγκρουση θα μπορούμε να το δούμε ή, εστώ να το υποψιαστούμε μετά από έναν χρόνο... παράλληλων δράσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι δύσκολο μέχρι απίθανο να υπάρξει ξεκάθαρος νικητής. Και όσο συντηρείται ένα "θολό" σκηνικό, μπορεί κάποιοι να βγαίνουν οικονομικά οφελημένοι, αλλά το άθλημα θα δέχεται πλήγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα