«Κατασταλάζει ο Παναθηναϊκός, έρχεται αντίδραση από τον Ολυμπιακό»

Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της 8ης αγωνιστικής του Top-16 της Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να διπλασιάσει τις ελληνικές νίκες, με αποτέλεσμα να μετράμε αυτή του Παναθηναϊκού κόντρα στην Φενέρμπαχτσε. Οι «πράσινοι», έχουν το δικαίωμα ακόμη και στα «όνειρα» για το πλεονέκτημα έδρας, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν πια σε κάθε αγώνα για την επιβίωσή τους, αφού κόντρα στην Μπαρτσελόνα απώλεσαν και τη

διαφορά της πρώτης αναμέτρησης του Φαλήρου. Ποια, όμως, είναι τα δεδομένα για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, με τρεις νέους παίκτες στο ρόστερ της; Πώς μπορούν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου να βγουν από τη δύσκολη θέση;

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος, αναλύει στο Basketblog.gr τα παιχνίδια των δύο «αιωνίων», κάνοντας τη δική του εκτίμηση, για την κατάσταση όπου βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή, έξι «στροφές» πριν τη λήξη του πιο συγκλονιστικού Top-16, από τότε που θεσπίστηκε το σύστημα των δύο ομίλων, με οκτώ ομάδες σε καθέναν από αυτούς. Ο Έλληνας προπονητής, θεωρεί πως ο Παναθηναϊκός καταλήγει στον τρόπο με τον οποίο θα έχει μία γενικότερη προσέγγιση στα επόμενα παιχνίδια του, ενώ πιστεύει πως οι απαντήσεις, από πλευράς Ολυμπιακού, δε θα αργήσουν να έρθουν.

«Σε μία κρίσιμη φάση της φετινής περιόδου, τόσο για αγωνιστικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους, ο Παναθηναϊκός δείχνει να κατασταλάζει στο θέμα της ταυτότητάς του, μετά από μια περίοδο αναζητήσεων και αγωνιστικών διακυμάνσεων. Η προσθήκη των δύο εκ των τριών μεταγραφών του, στο ματς με την Φενέρμπαχτσε, του έδωσε στοιχεία που έψαχνε εδώ και αρκετό καιρό, όπως η ενέργεια και η ταχύτητα στο ανοικτό γήπεδο, η δημιουργική φαντασία και η πολυπλευρικότητα στην επίθεση, με την τελευταία να έρχεται περισσότερο από το αγωνιστικό προφίλ του Ουίλιαμς. Συνολικά, φαίνεται ότι οι «πράσινοι» καταφέρνουν να αντιστρέψουν ένα κλίμα αμφισβήτησης που είχε αναπτυχθεί από την αστάθεια στις εμφανίσεις του και, με αυτό το δεδομένο, μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την υπόθεση της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Μαθηματικά, ο Παναθηναϊκός έχει σεβαστές πιθανότητες να διεκδικήσει και το πλεονέκτημα έδρας. Κατά τη γνώμη μου, έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει σε αυτό, όταν κερδίζει τη μοναδική αήττητη, έως το ματς του ΟΑΚΑ, ομάδα και μάλιστα με τόσο πειστική εμφάνιση. Μιλάμε για μια ομάδα πάντα καλοδιαβασμένη και που ξέρει να κερδίζει, όπως τουλάχιστον μας έχει δείξει μέχρι τώρα. Μετά από μια καλή εμφάνιση, επομένως, είναι λογικό να υπάρχει ένα κλίμα πίστης για την επίτευξη του στόχου. Το ζητούμενο, όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι η ταχύτερη δυνατή ενσωμάτωση των τριών καινούργιων Αμερικανών του, στην υπό διαμόρφωση φιλοσοφία της ομάδας. Το πρώτο δείγμα ήταν θετικό και από πίσω έρχεται ο Χάντερ.

Στο παιχνίδι της Βαρκελώνης, είδα τέσσερα στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση του αποτελέσματος για τον Ολυμπιακό. Το πρώτο χρονικά, είναι ότι η κατά κανόνα υποδειγματική διαχείριση έως τώρα, του έμψυχου δυναμικού από το τεχνικό επιτελείο, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο 7ο λεπτό, δηλαδή, που ξεκίνησαν οι μαζικές αλλαγές της πεντάδας, με εξαίρεση τη λογική αντικατάσταση του Μιλουτίνοφ που έγινε νωρίς, κάπου χάθηκε ο επιθετικός ρυθμός της ομάδας, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο είχε σκοράρει 16 πόντους, για να σκοράρει μέχρι το τέλος της περιόδου μόλις τρεις. Εκεί, λοιπόν, χάθηκε ο επιθετικός ρυθμός και ο εν γένει έλεγχος του αγώνα. Δεύτερο σημαντικό στοιχείο που αποτέλεσε μοιραίο για το 26-12 της δεύτερης περιόδου, η οποία κόστισε όλο το ματς, ήταν το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο χαμηλό σχήμα της Μπαρτσελόνα με Αρόγιο, Ναβάρο, Ρίμπας και Περπέρογλου στο «4». Χάθηκαν οι περισσότερες προσωπικές μονομαχίες στην άμυνα και τραβήχτηκε ο Πρίντεζης μακριά από το καλάθι, με αποτέλεσμα αφενός να φθαρεί ο τελευταίος και να βρεθούν εύκολες λύσεις για τους «Μπλαουγκράνα», αφετέρου να χρησιμοποιηθεί ο Παπαπέτρου στο «4» και να αποδυναμωθεί περαιτέρω ο Ολυμπιακός.

Το τρίτο στοιχείο, ήταν η επιθετική προβλεψιμότητα του Ολυμπιακού και η έλλειψη της επιθετικότητας και της αυταπάρνησης που τον χαρακτηρίζει στις άμυνές τους. Το τελευταίο, είναι η εύστοχη επιλογή του Πασκουάλ να στοχεύσει στο παιχνίδι κοντά στο καλάθι. Τόμιτς, Σάμιουελς και Ντόρσι, επικράτησαν κατά κράτος των Αγραβάνη, Μιλουτίνοφ και Χάντερ. Είναι, βέβαια, γνωστό αυτό το πρόβλημα για τους Πειραιώτες και μακάρι να τους βοηθήσει ο Ουόρικ.

Πάνω στο τελευταίο θέμα, θα ήθελα να εστιάσω στον Ντόρσι, ο οποίος έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η περίπτωσή του, σε αυτόν τον Ολυμπιακό, θα είχε να προσφέρει σπουδαία πράγματα. Το είδαμε, βλέποντάς τον να αγωνίζεται εξαιρετικά, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Σφαιρόπουλου είχαν την ατυχία να βρουν μπροστά τους μία Μπαρτσελόνα να θέλει οπωσδήποτε το εντός έδρας αποτέλεσμα, έχοντας στην αποστολή της τον Ντόρσι, ο οποίος ήταν πολύ καλός.

Το καλό νέο για τον Ολυμπιακό, πάντως, είναι ότι στα τελευταία έξι ματς, τα τέσσερα είναι στο ΣΕΦ. Έχει Λαμποράλ, Ζαλγκίρις, Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Η ποιότητα του ρόστερ, η εμπειρία του πάγκου, η δύναμη της έδρας και η ταυτότητα μιας ομάδας με μέταλλο πρωταθλητή, αποτελούν στοιχεία που προδικάζουν αντίδραση, καθώς και ο κόουτς Σφαιρόπουλος δεν αφήνει τις μέτρεις εμφανίσεις να περάσουν με αδράνεια. Θεωρώ, ότι θα ξεκινήσει άμεσα αυτή η αντίδραση και το ματς με τη Λαμποράλ, είναι η τέλεια ευκαιρία για μια καλή αρχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα