Η βασκική καρδιά... γονάτισε τη «Βασίλισσα»! (vid)

Ένα παλικαρίσιο «διπλό» πήρε η Μπασκόνια στη Μαδρίτη, καθώς χωρίς τον Αντρέα Μπαρνιάνι στη σύνθεσή της, κατάφερε να καταβάλει με 91-87 τη Ρεάλ. Χάρη σε μία ονειρώδη εμφάνιση, οι παίκτες του Σίτο Αλόνσο υπερκάλυψαν το κενό του Ιταλού «αστέρα» και άντεξαν ακόμη κι όταν από την υπέρ τους διαφορά 17 πόντων στα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου (28-45), βρέθηκαν να «κυνηγούν» σε παιχνίδι οκτώ πόντων (81-73), πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Με τη «σφραγίδα» του Γιάκα Μπλάζιτς, που ευστόχησε σε δύο κρίσιμα σουτ (αυτό της προσπέρασης

με 84-86 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό κι αυτό που διαμόρφωσε το τελικό σκορ στα 10" πριν τη λήξη), έκαναν και την απαραίτητη ολική επαναφορά, για να ολοκληρώσουν ιδανικά αυτό το σπουδαίο ματς τους.

Ο Σλοβένος γκαρντ ήταν απολαυστικός και ολοκλήρωσε με 21 πόντους, 3/5 δίποντα και 4/9 τρίποντα, με την παρουσία του Γιοχάνες Βόιγκτμαν να είναι εξίσου καθοριστική, με double double 18 πόντων και 11 ριμπάουντ. Για το σύνολο του Πάμπλο Λάσο, που είχε σε κακή ημέρα τον Σέρχιο Γιουλ, σημειώνοντας 13 πόντους μεν, αλλά με 5/15 σουτ, 3/6 βολές, τρεις ασίστ και δύο λάθη, δεν αρκούσαν οι 16 πόντοι του φιλότιμου Γκουστάβο Αγιόν, ούτε οι 15 του εκπληκτικού Λούκα Ντόντσιτς, που έδειξε για ακόμη μία φορά, ότι το μέλλον του ανήκει.

Το φιλμ

Η Μπασκόνια μπήκε πολύ δυναμικά στο ξεκίνημα του αγώνα, με το αρχικό 0-7 να δείχνει τις διαθέσεις της, ενώ δια χειρός... Σενγκέλια και Λάρκιν, πολύ γρήγορα θα «εκτόξευε» τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο, «ξεγυμνώνοντας» κάθε αδυναμία της αντιπάλου της (14-27 στο 7'). Η Ρεάλ, προσπαθούσε να βρει παίκτη που θα την «τραβούσε» στο σκοράρισμα, αφού ο Γιουλ δεν ήταν σε καλά κατάσταση και πέρα από μερικές παλικαρίσιες ενέργειες δε βρήκε αξιοπιστία σε άλλον, με αποτέλεσμα να μην περιορίσει τη «ζημιά» (19-32).

Απόντος του Μπαρνιάνι, ο Βόιγκτμαν έπαιζε... για δύο, συμμετέχοντας με χαρά στο βασκικό «πάρτι», με τη σπουδαία «αθόρυβη» δουλειά του Μπλάζιτς να βοηθά τους φιλοξενούμενους να φτάσουν την απόσταση στους 17 πόντους (28-45 στο 15'). Την ώρα που οι Μαδριλένοι έμοιαζαν σε «πανικό», ο ταλαντούχος Ντόντσιτς έδωσε «σύνθημα» αντεπίθεσης και ο Κάρολ ήταν εκείνος που επιχείρησε να τον ακολουθήσει, φτάνοντας μέχρι και στο σημείο να καρφώσει, ώστε μετά από αρκετή ώρα να μειωθεί η διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (43-51 στο 19'). Ο Τιλί, όμως, είχε την απάντηση για το 43-54 του τρομερού ημιχρόνου των παικτών του Αλόνσο.

Ήταν δεδομένο πως η Ρεάλ θα πραγματοποιούσε την αντεπίθεσή της και οι «μουδιασμένοι» της παίκτες, βρίσκοντας σιγά-σιγά ρυθμό, μείωσαν δραστικά τη διαφορά (51-56 στο 23'). Ο Βόιγκτμαν και ο Χάνγκα, ήταν οι παίκτες που θα προσωποποιούσαν τη μαχητικότητα της Μπασκόνια, η οποία φάνηκε να αντέχει στην πίεση και να διατηρεί την κυριαρχία της στο παιχνίδι, έστω και με μικρότερη απόσταση (56-64 στο 26'). Γιουλ και Ντόντσιτς ήταν πια οι κύριοι εκφραστές των «Μερένχες», με τον Ράντολφ να θέλει να μπει στο «κάδρο» και να μειώνει στην ελάχιστη τιμή από τη γραμμή των βολών (66-67 στο 29'). Η νέα απάντηση του Χάνγκα, φανέρωσε ξανά ότι οι φιλοξενούμενοι θα ήταν... πολύ σκληροί για να πεθάνουν (66-69).

Τελικά, όμως, δε θα αργούσε η στιγμή που η Ρεάλ θα έπαιρνε για πρώτη φορά το σκοράρισμα. Πρωταγωνιστής σε ακόμη μία ολοκλήρωση ανατροπής ήταν ο Τζέισι Κάρολ, που πήρε το «όπλο» του μετά την ισοφάριση από γκολ-φάουλ του Ντόντσιτς και με πέντε αναπάντητους πόντους έβαλε σε θέση «οδηγού» την ομάδα του (76-71). Ο Χάντερ και ο Ράντολφ έμοιαζαν να δίνουν άνεση στους γηπεδούχους (81-73 στο 35'), αλλά ένα σερί 0-6 των Βάσκων που ολοκληρώθηκε με γκολ-φάουλ του Βόιγκτμαν, τους έδινε ελπίδα (81-79 στο 37'). Κάπως έτσι, ξεκίνησε μία διαρκής εναλλαγή μεταξύ του 1-3 πόντων στην απόσταση, ώσπου ο Μπλάζιτς με «βόμβα» μπροστά στον Αγιόν, έδωσε ξανά τα ηνία στην Μπασκόνια, με 68" να απομένουν (84-86).

Μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, ο Ρέγιες ανταποκρίθηκε με καλάθι-φάουλ από τον άπειρο Βόιγκτμαν, αλλά ο Χάνγκα ήταν εκεί για να φέρει ξανά το προβάδισμα σε βασκικά χέρια στα 41" πριν το φινάλε (87-88). Ο κακός Γιουλ έδωσε εύκολα την κατοχή μετά στους φιλοξενούμενους και ο Μπλάζιτς τον τιμώρησε με νέο σουτ τριών πόντων, που έβαζε «υπογραφή» στο μεγάλο «διπλό», με 10" να απομένουν (87-91). Η τελευταία επίθεση της Ρεάλ κατέληξε στο σίδερο με τον Ρούντι να παίρνει την προσπάθεια και η Μπασκόνια πανηγύρισε μία τρομερή επιτυχία.

Δεκάλεπτα: 19-32, 43-54, 66-69, 87-91

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ράντολφ 9, Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 3, Ντόντσιτς 15 (2), Ματσιούλις, Ρέγιες 11, Αγιόν 16, Κάρολ 11 (2), Χάντερ 9, Γιουλ 13, Τόμπκινς, Τέιλορ

Μπασκόνια (Αλόνσο): Λάρκιν 11, Ακόνιον 5 (1), Βόιγκτμαν 18 (1), Χάνγκα 12, Σεντεκέρσκις 5, Μπλάζιτς 21 (4), Ντιοπ, Τιλί 5 (1), Σενγκέλια 14, Λουζ

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα