Η καρδιά του πρωταθλητή (νίκη της Μακάμπι με 90-86)

Μετά την Μπαρτσελόνα, και η Ρεάλ Μαδρίτης υποτάχθηκε στον... νόμο του "Γιαντ Ελιάου", με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να προσθέτει άλλη μία σπουδαία εντός έδρας νίκη, χάρη στο τελικό 90-86. Στην πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων που είχαν "κονταροχτυπηθεί" στον τελικό του περσινού Final-4 του Μιλάνο, μπορεί να μην υπήρχαν ο Μπλατ, ο Ράις και ο Χίκμαν, αλλά ο Γκούντες, ο Πάργκο και ο Χέινς, με τους Σχορτσανίτη και Σμιθ να αποτελούν τα... μεγάλα κοινά σημεία αναφοράς του ισραηλινού συλλόγου, στη σύγκριση των δύο αυτών διαφορετικών του εποχών!

Οι "οιωνοί" του παιχνιδιού, βέβαια, έδειχναν στο πρώτο ημίχρονο

πως οι "Μερένχες" θα κατάφερναν να πετύχουν ένα μεγάλο "διπλό", χάρη στο οποίο θα συνέχιζαν αήττητοι την πορεία τους στο Top-16. Το σκορ και ο ρυθμός πήγαν γρήγορα σε επίπεδα που έφερναν... ίλιγγο, με τους παίκτες του Λάσο να προηγούνται ήδη από το τέλος της πρώτης περιόδου με 23-31, ενώ είχαν πάρει και διαφορά 11 πόντων (18-29), σε ένα κομμάτι που θύμιζε... ελληνικό εμφύλιο, καθώς "Σόφο" και Γιάννης Μπουρούσης ξεχώριζαν τότε.

Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν και το σκορ άλλαξε πολλές φορές χέρια, με τη Ρεάλ ωστόσο να έχει ξανά την υπεροχή στο τέλος του ημιχρόνου και να καταφέρνει να σκοράρει 54 πόντους. Η Μακάμπι, ωστόσο, με τους δικούς της 46 πόντους, έδειχνε πως υπήρχε ελπίδα να ακολουθήσει σε αυτήν τη μεγάλη ταχύτητα που χαρακτήριζε το ματς, έχοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη του κόσμου της.

Κάτι τέτοιο αποδείχθηκε στο δεύτερο μέρος, με τους φιλοξενούμενους να είναι μεν διαρκώς μπροστά στο σκορ, αλλά τους αντιπάλους τους να μένουν πάντοτε σε απόσταση αναπνοής, και το "φάντασμα" του "μπλακ άουτ" στον τελικό του Μιλάνο, κατά την παράταση, να κάνει ξεκάθαρη την παρουσία του. Και τελικά, φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να το... αποφύγουν, καθώς μπορεί ο Πάργκο να μην ηγήθηκε, ως συνήθως, της ομάδας του στην τελευταία περίοδο, αλλά φρόντισαν όλοι οι άλλοι να κάνουν τη δουλειά γι' αυτόν. Ο Αμερικανός, βέβαια, αμέσως μετά το τρίποντο του Ροντρίγκες που μειώνει σε 85-82, ευστοχεί στη μία από τις δύο βολές του για να κάνει το 86-82. Ίδιο ακριβώς ποσοστό και για τον Αγιόν, με τον Σμιθ να ευστοχεί σε δίποντο, 24 δεύτερα πριν το φινάλε και τον Γιουλ να απαντά με δικό του τρίποντο (88-86), 15 δευτερόλεπτα προ της εκπνοής. Ο Αλεξάντερ είναι ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών, ο Σέρχι κάνει λανθασμένη πάσα στον Ρέγιες, και ουσιαστικά εκεί ολοκληρώνεται μία ακόμη μεγάλη επιτυχία για τη Μακάμπι.

Δεκάλεπτα: 18-29, 46-54, 68-69, 90-86

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Γκούντες): Πάργκο 11 (1/4 τρίποντα, 9 ασίστ), Χέινς 17 (5/8 τρίποντα), Σμιθ 14 (6/7 δίποντα), Ραντλ 6 (7 ριμπάουντ), Τάιους 4, Οχαγιόν, Λάντεσμπεργκ 16 (2), Σχορτσανίτης 17 (6/10 δίποντα, 8 ριμπάουντ), Αλεξάντερ 5 (1)

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρίβερς 4, Φερνάντεθ 5 (1), Νοσιόνι 4, Ματσιούλις 4, Ρέγιες 20 (6/8 δίποντα, 11 ριμπάουντ), Ροντρίγκες 5 (1/4 τρίποντα, 8 ασίστ), Αγιόν 13, Κάρολ 7 (1), Γιουλ 11 (3/8 τρίποντα), Μπουρούσης 9, Σλότερ 4

Keywords
Τυχαία Θέματα