Η FIBA "κλειδώνει" την σκληρή της στάση

Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της FIBA world, αύριο και μεθαύριο στην έδρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην Ελβετία, αναμένεται να εξελιχθεί σε μια από τις πλέον σημαντικές για το μέλλον του αθλήματος στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, από αυτή τη συνεδρίαση να αρχίσουν διεργασίες που θα οδηγήσουν ακόμα και σε νέο "σχίσμα", όπως αυτό που είχαμε ζήσει στις αρχές του αιώνα.
H FIBA έχει εξαγγείλει από καιρό το νεό της καλεντάρι,

το οποίο μετά το 2017 περιλαμβάνει αγωνιστικά "παράθυρα" μέσα στις σεζόν για να δίνουν αγώνες οι Εθνικές ομάδες για πρόκριση στις μεγάλες διοργανώσεις.
Η Ευρωλίγκα αντέδρασε εξ αρχής υπεραμυνόμενη του φορτωμένου δικού της προγράμματος και λέγοντας ότι τα κλαμπ που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της δεν θα δέχονται να χάνουν παίκτες και ρυθμό για τις Εθνικές ομάδες και η στάση της θεωρήθηκε casus belli.
Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών, σε επίπεδο κορυφής και όχι κάποιες άλλες "γνωριμίας" που είχαν γίνει με διευρυμένη συμμετοχή και εκπροσώπων λιγκών, επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει εμφανές σημείο προσέγγισης. Ούτε και διάθεση για τέτοια όμως, οπότε ο καθένας αναμένεται να τραβήξει τον δρόμο του.
Αυτόν τον δρόμο θα "χαράξει" με επίσημο τρόπο το ερχόμενο διήμερο η Παγκόσμια ομοσπονδία. Με ευθεία κατηγορία έναντι της Ευρωλίγκας ότι αρνείται να εφαρμόσει τους κανονισμούς του παγκόσμιου μπάσκετ, με... υπενθύμιση ενός χρέους 900.000 ευρώ που προκύπτει από υπογεγραμμένη συμφωνία από το 2004, χρέος που αρνείται να καταβάλει η Ευρωλίγκα στην FIBA και με επανεπιβεβαίωση της ισχύος του καλενταριού που έχει ήδη ψηφιστεί.
Η πρόθεση από πλευράς Ευρωλίγκας να "υποβιβάσει" τα εγχώρια πρωταθλήματα σε τρίτης κατηγορίας, υπό την έννοια ότι μέσω αυτών οι ομάδες θα κερδίζουν συμμετοχή μόνο στο Eurocup (2η κατηγορία) και μόνο μέσω αυτού θα πηγαίνει κάποιος στην Ευρωλίγκα (1η κατηγορία) , έχει φέρει στο πλευρό της FIBA, πέραν όλων των εθνικών ομοσπονδιών που... προϋπήρχαν, ακόμα και λίγκες χωρών.


H FIBA έχει τρόπους να δελεάσει

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι μπορεί να συμβεί αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της Ευρωλίγκας για πλήρη αφοσίωση των κλαμπ στο δικό της πρόγραμμα. Με άλλα λόγια τι θα γίνει αν αρχίσει η FIBA την εφαρμογή του καλενταριού της και οι ομάδες αρνούνται να συνεργαστούν με τις Εθνικές των χωρών τους.
Εκεί υπάρχει η προφανής λύσης της ρήξης μέσω κυρώσεων, αλλά υπάρχει και η αφανής, για την ώρα, του να έχει καταφέρει η FIBA να δελεάσει ομάδες και να σπάσει το μέτωπο της Ευρωλίγκας.
Οπως λέγεται, τα 50 εκατομμύρια δολάρια που είχε η Ευρωλίγκα στις αρχές της από την Telefonica, στην πορεία έγιναν 35 και στις μέρες μας έχουν καταλήξει περίπου στα 12-15. Αρα ο βασικός της στόχος που ήταν η παραγωγή κερδών για τις ομάδες έχει αποτύχει παταγωδώς όπως προκύπτει και από "φωνές" συμμετεχόντων που ακούγονται κατά καιρούς.
Από την άλλη πλευρά, η FIBA φέρεται να βρίσκεται σε ανθηρή οικονομική κατάσταση, σίγουρα να έχει την τεχνογνωσία διεξαγωγής κάθε είδους διοργάνωσης και, όπως λένε οι φήμες, έχοντας καταφέρει να πάρει στην πλευρά της ήδη μερικά μεγάλα ονόματα που θα αποτελέσουν "κράχτες" για πολλούς αν προχωρήσει η ρήξη. Μαζί με τα λεφτά φυσικά, που πάντα παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο.
Δεν αποκλείεται με το τέλος των εργασιών του διημέρου στην Ελβετία να υπάρξουν και ανακοινώσεις που θα προκαλέσουν αίσθηση, αφού θα δρομολογούν οριστικά τα πράγματα προς μεγάλες αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα