«Έπνιξε»... τον Ποσειδώνα!

Ο Άρης φρόντισε να προσφέρει στους φίλους του, το καλύτερο μέχρι τώρα παιχνίδι του στο Eurocup, «ισοπεδώνοντας» την Νεπτούνας με 84-58 και πραγματοποιώντας πανηγυρική είσοδο στο Last-32 του Eurocup. Παίρνοντας από την αρχή του αγώνα τον πλήρη έλεγχό του, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη «έπνιξαν» στην εκπληκτική τους άμυνα τον... λιθουανικό Ποσειδώνα (η σημασία της λέξης Νεπτούνας στα λιθουανικά),

η οποία τους έδωσε την ευκαιρία για μία σπουδαία «παράσταση» επιθετικά, όπου σχεδόν άπαντες διακρίθηκαν.

Οι συνήθεις εκτελεστικοί «καταλύτες» της ομάδας, Οκάρο Ουάιτ και Τζέρελ ΜακΝίλ ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν, με τον πρώτο να έχει 19 πόντους και πέντε ριμπάουντ, ενώ ο δεύτερος πρόσθεσε 18 πόντους (4/4 τρίποντα) και τέσσερα ριμπάουντ. Καθοριστικός ήταν ο Ντομινίκ Ουότερς, με εννέα κρίσιμους πόντους στο σημείο της τρίτης περιόδου, όπου οι φιλοξενούμενοι επιχείρησαν να ανακάμψουν, όπως και ο Θοδωρής Ζάρας στην τελευταία που πέτυχε τους ίδιους πόντους, ενώ ο Βασίλης Ξανθόπουλος έκανε εξίσου σπουδαία δουλειά, με 6 πόντους, ισάριθμες ασίστ και δίνοντας το «σύνθημα» για την απαραίτητη μαχητικότητα στην άμυνα. Από το «ναυάγιο» των φιλοξενούμενων διακρίθηκαν ο Ντάνιελ Γιούιν με 13 πόντους, καθώς και οι Μαζέικα, Μπιρούτας που σκόραραν από 11, με τον πρώτο να μοιράζει και πέντε ασίστ.

Το φιλμ

Η Νεπτούνας ήταν εκείνη που σκόραρε πρώτη στον αγώνα με χουκ του Γκραντ, αλλά από τότε... εξαφανίστηκε για το υπόλοιπο της πρώτης περιόδου. Παίζοντας στα «κόκκινα» στην άμυνά τους, οι παίκτες του Πρίφτη όχι απλά «μπλόκαραν» κάθε επιθετικό σύστημα των Λιθουανών που ήταν παντελώς άστοχοι, αλλά τους ανάγκασαν σε ουκ ολίγα παιδαριώδη λάθη, με «αποκορύφωμα» ένα μπρος-πίσω του Μπάντερ στα μέσα του δεκαλέπτου. Επιθετικά, αυτό «μεταφράστηκε» σε ένα «πάρτι» από ΜακΝίλ και Ουάιτ, οι οποίοι σκόραραν με κάθε τρόπο. Ο Σίμτσακ έδωσε σπουδαίες «μάχες» αντικαθιστώντας τον Χάγκινς και ο Ξανθόπουλος κάλυψε επάξια το κενό που άφησε το δεύτερο φάουλ του Ουότερς. Αποτέλεσμα ήταν μετά το 6-5, ένα σερί 19-0 που θα έκανε το ξεκίνημα των «κιτρίνων» ιδανικό, με 10/16 σουτ εντός παιδιάς έναντι 2/10 των παικτών του Αντομάιτις, έξι ασίστ έναντι καμίας και ένα λάθος έναντι έξι αντίστοιχα (25-5).

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ανάπαυλα μεταξύ των δεκαλέπτων, ο Πρίφτης δεν ανέφερε ποτέ τη λέξη «άμυνα». Η Νεπτούνας, μάλιστα, θα έπρεπε να περιμένει 10 ολόκληρα αγωνιστικά λεπτά για να σκοράρει ξανά, με τον Μαζέικα να σκοράρει για τρεις, διαμορφώντας στο 13ο λεπτό το 31-8. Το τέμπο έπεσε και ο Άρης συνέχισε να παίζει σκληρά, στέλνοντας νωρίς και πολλές φορές τους αντιπάλους στη γραμμή των βολών. Η αστοχία τους και σε εκείνο το σημείο δικαίωσε την τακτική των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι βρήκαν σπουδαίες λύσεις εκτελεστικά και από τον Ξανθόπουλο. Ο Έλληνας πλέι-μέικερ, «εξαργύρωνε» με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα του, την εξαιρετική του παρουσία ανασταλτικά και ήταν εκείνος που «έγραψε» το 43-22 στο 19ο λεπτό με το δεύτερο τρίποντό του, για να ολοκληρώσει το ημίχρονο εμφατικά ο ΜακΝίλ (46-22).

Στο τρίτο δεκάλεπτο, η κατάσταση δεν έμοιαζε να διαφοροποιείται στα πρώτα τρία λεπτά, ώσπου μερικά αβίαστα λάθη των γηπεδούχων έδωσαν τη δυνατότητα στην Νεπτούνας να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο. Κάπως έτσι, κατάφερε να σκοράρει τρία απανωτά τρίποντα με τους Ζαβάτσκας και Γιούιν, οι οποίοι προσπάθησαν τότε να αλλάξουν το «μομέντουμ» του αγώνα (50-35 στο 24'). Με τους ΜακΝίλ και Ουάιτ να απουσιάζουν από το παρκέ, ο Ουότερς ανέλαβε τον τομέα του σκοραρίσματος και με έξοχες ατομικές ενέργειες δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να πλησιάσουν και έφερε τη διαφορά ξανά στα επίπεδα των 20 πόντων (56-35 στο 27'). Οι παίκτες του Αντομάιτις είχαν βρει ρυθμό σε εκείνο το σημείο και είχαν ως κύριο εκφραστή των επιθέσεών τους τον Μπιρούτα, αλλά ο Ουότερς ήταν ξανά εκεί για ανακόψει άλλη μια προσπάθεια τους να μειώσουν και να αποκτήσουν ελπίδες για την ύστατη προσπάθεια του τελευταίοι δεκαλέπτου, σκοράροντας έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, στη λήξη της τρίτης περιόδου (63-44).

Γκιρτζιούνας και Μαζέικα πρόσφεραν βοήθειες στον Μπιρούτα που αποτελούσε πέραν κάθε αμφιβολίας τον κορυφαίο των Λιθουανών και ο Άρης πλέον στηριζόταν κυρίως στην αμυντική του προσήλωση, αφού επιθετικά ήταν λογικό να μην μπορεί να κρατά σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης τον ίδιο ρυθμό (66-50 στο 34'). Ο Ζάρας, όντας «φρέσκος», ήταν εκείνος που έδωσε ξανά αυτοπεποίθηση στην ομάδα του, για να βρει εκ νέου το ρυθμό που την είχε «απογειώσει» νωρίτερα, με τους ΜακΝίλ και Μούρτο να έρχονται από τον πάγκο για να ολοκληρώσουν το θρίαμβο της ομάδας τους (77-54 στο 38'). Μία δόση... θεάματος από Ουάιτ και Μούρτο, θα αποτελούσαν το ιδανικό «επιστέγασμα» στη διαμόρφωση του τελικού σκορ.

Δεκάλεπτα: 25-5, 46-22, 63-44, 84-58

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος 6 (2), Πελεκάνος 2, Τσούπκοβιτς, Ουάιτ 19 (1), Ουότερς 9 (1), Ζάρας 9 (1), Χάγκινς 8, Κοέν 2, Μούρτος 5 (1), Σίμτσακ 6, ΜακΝίλ 18 (4)

Νεπτούνας (Αντομάιτις): Γιούιν 13 (3), Σίκσνιους, Μαζέικα 11 (2), Γκιρτζιούνας 6, Μπάντερ, Σαρακάουσκας 3 (1), Ζαβάτσκας 6 (2), Γκραντ 8, Μπιρούτα 11 (1), Μπουτκεβίτσιους

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα