Είναι ακόμη πολύ νωρίς…

Ο Αμερικανός κωμικός, Γκρούτσο Μαρξ, είχε πει κάποτε με μπόλικη δόση σαρκασμού πως «πρέπει να ομολογήσω ότι γεννήθηκα σε… νεαρή ηλικία!». Το «νωρίς», πάντως, και οι βιαστικές κρίσεις δεν είναι μόνο συνήθεια της Ελλάδας και του κοινού της. Αλλά και της χώρας του Μαρξ. Η σεζόν στο ΝΒΑ μετρά κάτι παραπάνω από 20 μέρες και στις Η.Π.Α. ήδη έχουν αρχίσει

να «ακονίζουν» τα «μαχαίρια» κατά των Νικς και των Νετς, που αντί για διεκδικητές του τίτλου, είναι για την ώρα στον «πάτο» της Ατλάντικ με ρεκόρ 3-6 και 3-7 αντίστοιχα. Κοινώς, ενώ το καλοκαίρι οι δύο συμπολίτες του «Μεγάλου Μήλου» είχαν «ξεθάψει» τα «τσεκούρια του πολέμου» για την πρωτοκαθεδρία στη Νέα Υόρκη, ως τώρα «μάχονται» για το ποιος θα… αποφύγει να είναι ο χειρότερος! Ωστόσο, το να ξεγράφει κανείς τόσο νωρίς και τις δύο, είναι προφανώς βιαστικό και χωρίς προφανή επιχειρήματα. Αντίθετα, είναι καταλληλότερο να εξετάσει κανείς τις παραμέτρους τους, που σαφώς και δεν δείχνουν ευοίωνες.

Οι Νετς είναι η πιο ακριβή ομάδα του ΝΒΑ (με μισθούς ύψους 87εκατ.δολ.) αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Στο Μπρούκλιν γνωρίζουν πως ετοίμασαν μία ομάδα «μίας χρήσης», λόγω της ηλικίας των Πιρς και Γκαρνέτ που ήρθαν από τους Σέλτικς, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η «χημεία» και φυσικά η περίοδος… μάθησης του νεόκοπου και ρούκι κόουτς, Τζέισον Κιντ. Ο τελευταίος βρίσκεται στην αμήχανη θέση να προσπαθήσει να μάθει, ενώ στην πόλη όλοι γνωρίζουν πως ο ιδιοκτήτης, Ρώσος μεγιστάνας Μιχάιλ Προκχόροφ, «έχτισε» ένα ρόστερ που ΠΡΕΠΕΙ να νικήσει φέτος! Ο Κιντ δείχνει να είναι φιλομαθής, όμως για την ώρα έχει προβλήματα στις αποφάσεις σε κρίσιμα σημεία των ματς και δεν έχει βρει λύσεις στις περιστροφές ρόλων και στην μοιρασιά του χρόνου συμμετοχής. Τα ελαφρυντικά του είναι βεβαίως οι τραυματισμοί των Μπρουκ Λόπεζ και Ντερόν Ουίλιαμς, αλλά το αληθινό πρόβλημα στο «Barclays Center» είναι το γεγονός ότι στην 5αδα των Νετς συνυπάρχουν 5 παίκτες (Ουίλιαμς, Λόπεζ, Πιρς, Γκαρνέτ, Τζόνσον) που έμαθαν στην καριέρα τους να είναι Νο1 επιλογή στις ομάδες τους. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν πως στην επίθεση όλα πρέπει να περνάνε από τα χέρια του Λόπεζ. Ενώ ο κόουτς Κιντ, μερικούς μήνες μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, δεν δείχνει να καταφέρνει να επιβληθεί σαν τεχνικός και το «παρεϊστικο» κλίμα «ξεχειλίζει»…

Ο Τζέισον Κιντ, πάντως, στην περσινή τελευταία σεζόν του σαν παίκτης στη Νέα Υόρκη, έδειξε να διαχειρίζεται εξαιρετικά τις καταστάσεις στα αποδυτήρια. Κάτι που ο Τύπος της πόλης καταγράφει φέτος σαν μεγάλη απώλεια στους Νικς. Ο σταρ της ομάδας, Καρμέλο Άντονι, παραδέχθηκε πως είναι απογοητευμένος από την ως τώρα πορεία, καθώς πέρυσι εκείνος και οι συμπαίκτες του είχαν ρεκόρ 18-5 στο ξεκίνημα. Ο «Melo» δεν επηρεάζεται από τις αποδοκιμασίες του κοινού στο «Madison Square Garden», αφού οι οπαδοί ήταν πάντα απαιτητικοί. Το πρόβλημα των Νικς δείχνει να είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στα αποδυτήρια, κάτι που κατά την περασμένη σεζόν εξασφάλιζαν οι βετεράνοι Κιντ, Κάμπι και Τόμας, που αποχώρησαν το καλοκαίρι… Άλλωστε, ενώ ο Άντονι σκοράρει σχεδόν το ίδιο καλά με πέρυσι (25,8, από 28,7) με πέρυσι και πασάρει καλύτερα (3ασ. μ.ο. από 2,6), έχοντας και καλύτερη επίδοση και στα ριμπάουντ (8,9 από 6,9 το 2012-13), η Νέα Υόρκη δεν βρίσκει ρυθμό. Επιπλέον, οι Νικς αποδείχθηκε ότι δεν είχαν εναλλακτικό πλάνο στην ρακέτα, σε περίπτωση τραυματισμού του Τσάντλερ -όπως συνέβη- και στην δεδομένη κακή κατάσταση των Στάνταμαϊρ, Μάρτιν. Γι’ αυτό και έπειτα από 5 διαδοχικές εντός έδρας ήττες, επιχείρησαν να αποκτήσουν τον Φαρίντ από το Ντέντβερ και επιθυμούν ορίσουν από την αρχή το πλάνο τους με όνειρα απόκτησης του Ραζόν Ρόντο από την Βοστόνη.

Το κοινό συμπέρασμα στις δύο ομάδες της Νέας Υόρκης είναι η έλλειψη υπομονής από εξέδρα και Τύπο. Το 2010, οι Χιτ με νεοφερμένους τους ΛεΜπρον και Μπος ξεκίνησαν με ρεκόρ 9-8 και γκρίνια, αλλά έφτασαν ως τους Τελικούς με το Ντάλας. Και τις δύο επόμενες σεζόν κατέκτησαν τον τίτλο. Πέρυσι, αντίθετα, η ατμόσφαιρα έδειχνε πιο υπομονετική για τους Λέικερς, λόγω των τραυματισμών των Νας και Χάουαρντ. Ενώ, επίσης κοινό σημείο φέτος για Νικς και Νετς είναι πως έχουν γίνει δακτυλοδεικτούμενοι οι δύο τεχνικοί, Μάικ Γούντσον και Τζέισον Κιντ. Λίγοι αναφέρουν πως ο ένας έχει ένα ρόστερ γεμάτο κενά και ο άλλος πρέπει να διαχειριστεί ένα σύνολο με βεντέτες, που πρέπει να δεχθούν να «θυσιάσουν» το παιχνίδι τους… Είναι ακόμη πολύ νωρίς.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα