Δίκαια στον τελικό η ΤΣΣΚΑ

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν το μεγάλο φαβορί στον ημιτελικό με τη Λοκομοτίβ Κούμπαν και το επιβεβαίωσε με σχετικά άνετο και σίγουρα δίκαιο τρόπο. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη νίκησε καθαρά αυτήν του Γιώργου Μπαρτζώκα, που δεν τα παράτησε ποτέ πάντως, με σκορ 88-81 και μεθαύριο θα διεκδικήσει το... πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο, καθοδηγούμενη από την εκπληκτικό Νάντο Ντε Κολό που έβαλε πλώρη για τον τίτλο του MVP και του φάιναλ φορ

και με τους 30 πόντους που σκόραρε πέτυχε ρεκόρ σε ημιτελικό φάιναλ φορ, αλλά και επιδεικνύοντας σαφέστατη υπεροχή στο βάθος του ρόστερ και την ποιότητα των λύσεων που είχε.

Το 9-0 υπέρ της ΤΣΣΚΑ στο 2'30'' ήταν ό,τι πιο... αληθινό μπορούσε να υπάρξει με βάση την εικόνα των δύο ομάδων από την αρχή του αγώνα. Ο Ιτούδης με Ντε Κολό και Χϊγκινς στην πεντάδα και τον Τεόντοσιτς στον πάγκο, ήθελε πιεστική περιφερειακή άμυνα για να "χαλάσει" το αγαπημένο παιχνίδι με τα τρίποντα της Λόκο. Είχε όμως, κυρίως, επικεντρώσει στον Ράντολφ ο οποίος έμεινε εκτός παιχνιδιού στα πρώτα λεπτά δημιουργώντας έα καίριο πλήγμα στην ομάδα του.


Ο Ντε Κολό έκανε απίστευτα ώριμο παιχνίδι, μοιράζοντας πάσες αλλά σκοράρντας κιόλας όταν έβρισκε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και η ΤΣΣΚΑ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ξεπερνώντας και τα γρήγορα 5 λάθη της, επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της.


Η πρώτη αντίδραση της Κουμπάν ήρθε όταν στο ματς είχε μπει ο Ντρέιπερ αντί του Ντιλέινι που φορτώθηκε με 2 φάουλ και η ομάδα του Μπαρτζώκα μείωσε σε 13-9 στο 6'.
Η παρουσία του Τεόντοσιτς, όμως, που είχε μπει από τον πάγκο έκανε πολύ εύκολη υπόθεση το σκοράρισμα για τηνΤΣΣΚΑ, η άμυνα παρέμεινε σε υψηλή πίεση και έτσι η ΤΣΣΚΑ έκλεισε το δεκάλεπτο έχοντας πάρει για πρώτη φορά διψήφια διαφορά, 23-12.

Οι εντολές του Μπαρτζώκα στη διακοπή ήταν ξεκάθαρες και φάνηκαν με την έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου. "Σουτάρετε". Ο Ντρέιπερ... υπάκουσε πρώτος και αποτελεσματικά, έφερε γρήγορα το σκορ στο 23-17, λίγο αργότερα με τον Ντιλέινι η Λοκομοτίβ πλησίασε και στο 23-19, στο 23' και έδειξε αποφασισμένη να ξαναμπεί στο ματς.

Το ξέσπασμα όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρο, αφού έτσι κι αλλιώς στηριζόταν σε μακρινό σουτ και όχι οργανωμένο παιχνίδι, αλλά και μόνο στις... ορέξεις του Ντιλέινι αφού οι υπόλοιποι παίκτες παρέμεναν εκτός ρυθμού. Η ΤΣΣΚΑ είχε ψυχραιμία, είχε σαφή υπεροπλία κοντά στα καλάθια όπου και πέρασε το παιχνίδι, έκανε ζημιές με τα επιθετικά της ριμπάουντ και έτσι στο 15'30'' ξαναβρέθηκε σε διψήφια διαφορά, στο 32-21 και λίγο αργότερα στο 35-21. Η υποδειγματική της άμυνα παρέμενε σε διάρκεια το μεγάλο της όπλο, αφού οι αντίπαλοι έμοιαζαν εγκλωβισμένοι και πήγαιναν σε επιθέσεις... απελπισίας.

Ο Τζάνινγκ μπήκε στο παρκέ και έδωσε λύσεις, πάλι όμως με τρίποντα αφού η Λοκομοτίβ επ' ουδενί μπορούσε να πλησιάσει το καλάθι της ΤΣΣΚΑ, στο 18' το σκορ ήταν 41-31, αλλά η ΤΣΣΚΑ απαντώντας με το δικό της τρίποντο σερί έφτασε ένα λεπτό αργότερα στο 47-31, με τον Φριτζόν να κάνει το δικό του ξέσπασμα. Το ημίχρονο έληξε με 47-37, σκορ μάλλον... κολακευτικό για την Λοκομοτίβ που αρκέστηκε σε ατομικές ενέργειες και μακρινά σουτ, απέναντι σε μια πολύ πιο οργανωμένη ΤΣΣΚΑ που είχε ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση, πολλούς παίκτες να δίνουν λύσεις και έλεγξε απόλυτα τον ρυθμό.

Ενα γρήγορο 5-0 της ΤΣΣΚΑ στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου την έφερε πάλι στο +15, 52-37 στο 21' δείχνοντας ότι δεν ήταν διατεθειμένη να επιτρέψει στον αντίπαλο να ξαναγίνει απειλητικό. Ο Ντιλέινι... αποφάσισε ότι έπρεπε να δράσει μόνος του και με δύο συνεχόμενα δικά του τρίποντα έφερε ξανά τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους, 52-43 στο 23'. Το πιο σημαντικό όμως για την ομάδα του Μπαρτζώκα ήταν ότι είχε καταφέρει να ανεβάσει το τέμπο του παιχνιδιού δείχνοντας ότι αυτό τη συνέφερε, αν και εν μέρει το... ακύρωνε αφού ακόμα και στον αιφνιδιασμό επιχειρούσε τρίποντα! Κατάφερε όμως μόλις στο 23'10'' να πάει στο μπόνους των βολών αφού είχε αναγκάσει την ΤΣΣΚΑ να κάνει φάουλ για να κόψει αιφνιδιασμούς και σε εκείνο το σημείο η διαφορά έπεσε κι άλλο, στο 52-45.

Οι... συνήθεις ύποπτοι αποκατέστησαν για άλλη μια φορά την τάξη για την ΤΣΣΚΑ. Τεόντοσιτς και Ντε Κολό με ένα τρίποντο ο καθένας έφεραν το 58-45 και το σκηνικό πλέον έτεινε να γίνει... ρουτίνας στο παιχνίδι και σίγουρα ψυχοφθόρο για την Λοκομοτίβ που έβλεπε όλα της τα ξεσπάσματα να δέχονται απαντήσεις.

Η ξαφνική... εκτόξευση του Ράντολφ στα συνηθισμένα του επίπεδα, ταυτόχρονα με την σταθερά ασταμάτητη επιθετική παρουσία του Ντιλέινι έδινε στην Κουμπάν το δικαίωμα να παραμένει ζωντανή και αυτό μεταφράστηκε στο 60-54 στο 28', με την διαφορά δηλαδή να πέφτει στους έξι πόντους μετά από πολλά αγωνιστιά λεπτά.

Το δεκάλεπτο έληξε με 68-59, με τον Ντε Κολό να έχει πετύχει τέσσερις προσωπικούς πόντους και τον Ντιλέινι να πετυχαίνει ένα απίστευτο τρίποντο στην εκπονή μόλις πέρασε το κέντρο. Η εικόνα παρέμενε σταθερή για τον αγώνα. Η ΤΣΣΚΑ είχε τον έλεγχο χωρίς να αγχώνεται ιδιαίτερα, η Λοκομοτίβ έβρισκε μικρά προσωπικά ξεσπάσματα που δεν επέτρεπαν στον αντίπαλο να ξεφύει με μη αναστρέψιμη διαφορά, αλλά μέχρι εκεί και όχι να γίνεται απειλητική.

Και... πάμε πάλι από την αρχή. Στο 33' η ΤΣΣΚΑ ήταν εκ νέου στο +16, 78-62. Φριτζόν και Χριάπα είχαν πάρει τη σκυτάλη, και επιβεβαίωναν την χαώδη διαφορά στον αριθμό λύσεων που είχαν οι δύο ομάδες, ο Ντε Κολό συνέχιζε... αθόρυβα να σκοράρει με κάθε ευκαιρία και η πλάστιγγα έγερνε όλο και περισσότερο υπέρ της ΤΣΣΚΑ. Η Λοκομοτίβ δεν το παράτησε, έστω κι αν έβλεπε πάντα τις προσπάθειές της να μένουν... ημιτελείς. Στο 38', με 4 κοντούς πλέον στο παρκέ στην απέλπιδα προσπάθεια να κάνει άνω - κάτω το ματς, το σκορ ήρθε στο 82-75 και θεωρητικά η υπόθεση πρόκριση παρέμενε ανοιχτή. Ενα άστοχο αμαρκάριστο τρίποντο του Μπρόκχοφ με συνέχεια άστοχο φόλοου του Σίνγκλετον και το καλάθι του Χίγκινς στην εξέλιξη της φάσης, ήταν το ουσιαστικό φινάλε και λίγο αργότερα ήρθε και το τυπικό, με την ΤΣΣΚΑ να παίρνει την πρόκριση που δικαιούταν και να ετοιμάζεται πλέον για τον μεγάλο τελικό.

ΤΣΣΚΑ (Ιτούδης): Ντε Κολό 30(2), Τεόντοσιτς 8(2),Φριτζόν 13(2), Τζάκσον, Βοροντσέβιτς 9(3), Χίγκινς 7(1), Χριάπα 9(1), Κουρμπανόφ 4, Χάινς 8


ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 26(4), Σίνγκλετον 4, Ράντολφ 13, Ντρέιπερ 17(3), Κλαβέρ 2, Μπίκοφ, Τζάνινγκ 7(1), Βορονόφ, Ζούμπκοφ, Μπρόκχοφ 10(2)

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα