Δεύτερο δείγμα...θετικό για την Εθνική

Τις νίκες της επί της Τουρκίας διπλασίασε η Εθνική μας ομάδα, η οποία σε ένα σαφώς δυσκολότερο παιχνίδι σε σχέση με αυτό στο ΟΑΚΑ (78-52), επικράτησε στο «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης της Τουρκίας με 75-70, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, με τον Φώτη Κατσικάρη να δοκιμάζει σχήματα, ειδικά στο πέντε εναντίον πέντε, αλλά και την αμυντική αντιμετώπιση του πικ εν ρολ. Η Εθνικής εκτός από αυτά τα κομμάτια κατάφερε να περιορίσει και τα λάθη της στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης, όπου

από τα 13 έπεσε μόλις στα 3.

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος σκόραρε 17 πόντους (5/8 δίποντα, 7/8 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ), βρίσκοντας τρόπο να ξεπεράσει το ασφυκτικό μαρκάρισμα των Τούρκων, ειδικά στο σετ παιχνίδι, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με 12 πόντους (2/2 τρίποντα). Ο Κώστας Κουφός βοήθησε τα μέγιστα με 11 πόντους (5/6 δίποντα, 5 ριμπάουντ), με τον Νικ Καλάθη να έχει 5 πόντους, 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Ο Φώτης Κατσικάρης δεν χρησιμοποίησε τον Βασίλη Καββαδά, ενώ εκτός ήταν οι Σλούκας και Περπέρογλου, με τον δεύτερο να ενσωματώνεται στο Βελιγράδι, με την Εθνική μας να αντιμετωπίζει στο τρίτο και τελευταίο φιλικό προετοιμασίας την Σερβία. Από την πλευρά της η Τουρκία, που επίσης προετοιμάζεται για την δική της μάχη στο προολυμπιακό τουρνουά, ο Τσεντί Οσμάν είχε 15 πόντους, ενώ ο Μελίχ Μαχμούτολγου με 4 τρίποντα του στην τέταρτη περίοδο (12 π.) παραλίγο να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ της ομάδας του.

Το παιχνίδι

Ο Φώτης Κατσικάρης ξεκίνησε την ανάμετση με βασική πεντάδα τους Καλάθη, Γ.Αντετοκούνμπο, Χαραλαμπόπουλο, Αγραβάνη και Κουφό, με το τεσσάρι του Ολυμπιακού να μπαίνει δυνατά στο παρκέ και με πέντε μαζεμένους πόντους να βάζει την Εθνική στην θέση του οδηγού (0-7). Οι Τούρκοι κατάφεραν άμεσα να επιστρέψουν στο παιχνίδι, και με την Εθνική μας να μην μπορεί να συγχρονιστεί στις αλλαγές στην άμυνα, προσπέρασαν με 14-13 στο 8’, έχοντας πετύχει τρια γκολ-φάουλ με Ερντέν, Γκιουλέρ και Οσμάν (τα δυο τελευταία με ντράιβ). Ο Αρσλάν έβαλε την ομάδα του Εργκίν Αταμάν μπροστά με +14 (17-13), για να ακολουθήσει ένα σοβαρό δίλεπτο της Εθνικής, η οποία με ένα σερί 0-6, έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο στο 17-19.

Το σερί συνεχίστηκε (0-8) με το πρώτο καλάθι του Θ.Αντετοκούνμπο, με τον Αρσλάν να βρίσκει ρυθμό στην επίθεση, και με 2/2 τρίποντα να φέρνει τους γείτονες μπροστά με +2 (23-21). Με την «γαλανόλευκη» να κολλάει στην επίθεση, ο Ντόρσεϊ ήταν ο παίκτης που έδωσε λύσεις και έτσι με επτά προσωπικούς πόντους έβαλε ξανά την Εθνική στην θέση του οδηγού (29-30), με τον Καλάθη να ανοίγει τον ρυθμό, με αποτέλεσμα ο Κουφός με κάρφωμα να πετυχαίνει το 29-36 στο 18’. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 34-38 με την Εθνική μας να έχει 15/24 σουτ, και τον Ντόρσεϊ να ηγείται στην επίθεση με 9 πόντους. Παράλληλα η «επίσημη αγαπημένη» μοίρασε 11 ασίστ, έναντι μόλις 4 των Τούρκων, οι οποίοι είχαν και 2/10 τρίποντα. Μελανό σημείο τα 13 λάθη, έναντι 5 των γηπεδούχων.

Με τις δυο ομάδες να παίζουν στον ίδιο ρυθμό κυμάνθηκε και το τρίτο δεκάλεπτο, με την Τουρκία να μειώνει δυο φορές σε απόσταση αναπνοής (39-40 και 44-45) και να ισοφαρίζει με τον Σιπαχί σε 49-49. Η Εθνική μας ομάδα με την σειρά της βρήκε τρόπο συντηρεί μια διαφορά υπέρ της, κλείνοντας το ημίχρονο στο +4 (52-56), παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τον Κουφό, και αντιμετωπίζοντας πρόβλημα στις κλειστές άμυνες, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να δυσκολεύεται να παίξει το παιχνίδι του.

Με την έναρξη της τέταρτης περιόδου ο Φώτης Κατσικάρης επανέφερε στο παιχνίδι τον Ντόρσεϊ, ο οποίος σκόραρε άμεσα με τρίποντο, πετυχαίνοντας το 52-59. Στην συνέχεια οι Τούρκοι με τους Μπατούκ και Μαχμούτογλου πήραν «φωτιά» στην επίθεση, και με 5/5 συνεχόμενα τρίποντα άνοιξαν την Ελληνική άμυνα, προσπερνώντας με 67-64 στο 35’. Ο Φώτης Κατσικάρης πήρε ταιμ άουτ ρίχνοντας στο παρκέ τους Γ.Αντετοκούνμπο, Μπουρούση και Καλάθη, με τους δυο τελευταίους να συνεργάζονται άψογα για το 67-68, και τον Αντετοκούνμπο να κάνει ότι σε όλο το παιχνίδι,να γεμίζει την άμυνα με τα μακριά του χέρια, κλέβοντας μπάλες από τους Τούρκους. Η Εθνική μας παρά το πέμπτο φάουλ του εκνευρισμένου Μπουρούση, βρήκε δυο υπέροχες δημιουργίες στην επίθεση παίζοντας με υπομονή, με τον Κουφό να καρφώνει μετά από ασίστ του Αντετοκούνμπο, και τον γκαρντ/φόργουορντ των Μπακς να σκοράρει μετά από υπέροχη πάσα του Καλάθη (67-72). Ωστόσο, ο Μαχμούτογου δεν έλεγε να σταματήσει το γαϊτανάκι του στην επίθεση, και έτσι με τρίποντο στα 55’’ (το τέταρτο του στην περίοδο) μείωσε σε 70-72, με τον Καλάθη να βρίσκει πάλι με alley-oop πάσα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος στα 44’’ διαμόρφωσε το 70-74, αναγκάζοντας τον Εργκίν Αταμάν να πάρει τάιμ άουτ. Ο Οσμάν αστόχησε προ τον Αντετοκούνμπο σε προσπάθεια του για ντράιβ, με τον Γιάννη με ½ βολές να διαμορφώνει το τελικό 70-75.

Τα δεκάλεπτα: 17-19, 34-38, 52-56, 70-75ΤΟΥΡΚΙΑ (Αταμάν): Αρσλάν 9 (3), Ασίκ 2, Γκιουλέρ 6, Οσμάν 15 (1), Ερντέν 4, Μαχμούτογλου 12 (4), Γκειτσκίκ 5, Ντίξον 3 (1), Μπατούκ 6 (2), Κορκμάζ 2, Σιπάχι 3.ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Αθηναϊου 3 (1), Ντόρσεϊ 12 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 5, Μάντζαρης, Αγραβάνης 7 (1), Παπαπέτρου 9 (1), Χαραλαμπόπουλος 5, Μπόγρης, Γ.Αντετοκούνμπο 17, Κουφός 11, Θ.Αντετοκούνπο 2. Για να δείτε το στατιστικό ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Keywords
Τυχαία Θέματα