Άνετα στο Κάουνας η Λαμποράλ

Με... φόρα από την εξαιρετική της παρουσία στην πρώτη φάση, συνέχισε και στο πρώτο παιχνίδι του Top-16 η Λαμποράλ Κούτσα, «συντρίβοντας» με 89-68 τη Ζαλγκίρις. Οι παίκτες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, πραγματοποιώντας ένα εκπληκτικό πρώτο δεκάλεπτο, όπου σκόραραν 33 πόντους με ιδανικά ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς, είχαν αναμφισβήτητα μέχρι το τέλος την πρωτοκαθεδρία στον αγώνα, με μία διαφορά που τους χάρισε ασφάλεια, ακόμη και στο σημείο όπου οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να αντιδράσουν, μεταξύ των τελών της δεύτερης και του «λυκόφωτος» της τρίτης περιόδου. Το διάστημα αυτό, ουσιαστικά,

κρατά ως θετικό η ομάδα από το Κάουνας. Το 51% στα σουτ εντός παιδιάς για τους φιλοξενούμενους έκαναν τη διαφορά έναντι του 35% των Λιθουανών, παρότι εκείνοι είχαν επτά παραπάνω επιθέσεις.

Ο Ντάριους Άνταμς ήταν καθοριστικός στο πρώτο διάστημα κυριαρχίας της Λαμποράλ, σκοράροντας τότε τους 16 του πόντους, ενώ μοίρασε και τέσσερις ασίστ. 15 πόντους με τρεις ασίστ είχε ο Μάικ Τζέιμς, για να προσθέσει 13 πόντους με τέσσερις ασίστ ο Φαμπιάν Κοζέρ. Σε εξαιρετική κατάσταση βρέθηκε ο Τορνίκε Σενγκέλια με 12 πόντους και επτά ριμπάουντ, ενώ ο Ιλιμανέ Ντιοπ ήταν «παράγων Χ» στο να κοπάσει η αντεπίθεση που είχε ξεκινήσει η Ζαλγκίρις, φτάνοντας τους 10 πόντους. Μεστή παρουσία από τον Γιάννη Μπουρούση, με τέσσερις πόντους, επτά ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Κορυφαίος των γηπεδούχων ήταν ο Ολιβιέ Χάνλαν με 16 πόντους και τέσσερα ριμπάουντ, ενώ ο Παούλιους Γιανκούνας πρόσθεσε 14 πόντους. Φοβερή εμφάνιση από τον Ίαν Βουγιούκα, με 13 πόντους και επτά ριμπάουντ.

Μετά το 7-6 στα πρώτα τρία λεπτά για τους γηπεδούχους, οι παίκτες του Περάσοβιτς «έτρεξαν» ένα φοβερό σερί 14-0, με το οποίο κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως το ρυθμό της αναμέτρησης σε εκείνο το διάστημα (7-20). Άνταμς, Κοζέρ και Σενγκέλια σκόραραν «κατά ριπάς», όντες οι βασικοί συντελεστές για την τρομερή ευστοχία του 73% στα σουτ εντός παιδιάς στα πρώτα δέκα λεπτά, έναντι του τραγικού 29% της Ζαλγκίρις (14-33). Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη για τους γηπεδούχους, οι οποίοι έβλεπαν τη διαφορά να φτάνει και στους 27 πόντους (22-49), ξεκινώντας τότε την αντεπίθεσή τους. Ο Βουγιούκας και ο Γιανκούνας έδωσαν αρχικά λύσεις από το «ζωγραφιστό», για να ακολουθήσουν οι Χάνλαν και Βένε και η απόσταση μειώθηκε στο -15 στο τέλος του ημιχρόνου (40-55). Τα ποσοστά άρχισαν να εξισορροπούνται, με τη Ζαλγκίρις να έχει πια ποσοστό 45% στα εντός παιδιάς σουτ και τη Λαμποράλ να παραμένει σε υψηλά στάνταρ με το 63%.

Οι παραπάνω κατοχές που κέρδιζε, μάλιστα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ευστοχίας τους, θα επέτρεπε στους παίκτες του Κράπικας να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο. Στο 29ο λεπτό, ο Χάνλαν ευστόχησε σε δίποντο για να φέρει τη διαφορά για πρώτη φορά μετά από πολλή ώρα σε μονοψήφιο νούμερο και το κοινό «ζεστάθηκε» για μία σπουδαία ανατροπή (55-64). Τότε θα ενεργοποιούνταν από το «βάθος» του πάγκου οι Ντιοπ και Κορμπάτσο, οι οποίοι «έκοψαν» την «όρεξη» των Λιθουανών και ηγήθηκαν ενός επιμέρους 2-10 στα πρώτα τέσσερα λεπτά της τελευταίας περιόδου και ουσιαστικά «καθάρισαν» το παιχνίδι για τους Βάσκους (57-74). Το διάστημα αυτό, αποτέλεσε αφορμή για ένα εμφατικό κλείσιμο από πλευράς φιλοξενούμενων, οι οποίοι πραγματοποίησαν άλλον ένα επιθετικό «μονόλογο» και έφτασαν το επιμέρους σκορ στο 13-25.

Δεκάλεπτα: 14-33, 40-55, 55-64, 68-89

Ζαλγκίρις (Κράπικας): Βένε 2, Λεκαβίτσιους 1, Πότσιους 8 (1), Καλνιέτις 2, Μότουμ, Γιανκούνας 14 (1), Βουγιούκας 13, Σάγιους, Χάνλαν 16 (2), Ουλανόβας 12

Λαμποράλ Κούτσα (Περάσοβιτς): Τζέιμς 15 (1), Κοζέρ 13 (1), Πλάνινιτς, Σενγκέλια 12, Χάνγκα 7 (1), Μπουρούσης 4, Μπλάζιτς, Ντιοπ 10, Τιλί 6, Άνταμς 16 (4), Κορμπάτσο 6 (1)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα