Αφέντης ο Ολυμπιακός με Εφές

Ο Ολυμπιακός μπήκε σε... τροχιά στην Ευρωλίγκα με εντυπωσιακό τρόπο, επικρατώντας κατά κράτος στο ΣΕΦ με 90-66 επί της δυνατής Εφές μετά από μια υψηλού επιπέδου μπασκετική παράσταση και ολοκληρωτικό μπάσκετ που πρόσφερε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Η πρώτη νίκη στη διοργάνωση είχε πολλούς πρωταγωνιστές με τον Ολυμπιακό να επιδεικνύει

έναν αξιοζήλευτο πλουραλισμό αλλά και μια συνολικά απορσπέλαστη άμυνα και να αφήνει υποσχέσεις για τη δύσκολη συνέχεια.

Η "παγιωμένη" πεντάδα του Ολυμπιακού με Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μπιρτς μπήκε στο παρκέ απέναντι σε πέντε Αμερικανούς, τους Γκρέιντζερ, Μπράουν, Κότον, Χάνεϊκατ και Ντάνστον.
Δεν ξέρουμε αν ήταν η... ελληνική ψυχή ή, η κεκτημένη ταχύτητα από το ντέρμπι της Δευτέρας, σίγουρα όμως αυτό που εκτυλίχτηκε στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν μια ερυθρόλευκη μπασκετική πανδαισία.


Ο Σφαιρόπουλος είχε δώσει άριστες τακτικές οδηγίες στην ομάδα του που έπαιξε εξ αρχής γρήγορα αλλά μυαλωμένα και πανικόβαλε τους Τούρκους που πελαγοδρομούσαν τρέχοντας άσκοπα. Με αφετηρία μια άμυνα με άψογες αλληλοκαλύψεις, με αρχική αιχμή του δόρατος και στις δύο μεριές του γηπέδου τον Κεμ Μπιρτς, ο Ολυμπιακός πήρε τον ρυθμό και μετά το 3ο λεπτό το δίδυμο Σπανούλη - Πρίντεζη πρόσφερε μια παράσταση υψηλότατου επιπέδου.


Στο 6'30'' η διαφορά φτασε για πρώτη φορά σε διψήφια τιμή με το 16-6 να προέρχεται από 12 πόντους του Πρίντεζη, ενώ η περίοδος έληξε με 28-16, με τον Πρίντεζη να έχει 14 πόντους και τον Σπανούλη 8 και 7 ασίστ!΄Η Εφές άρχισε να... εμφανίζεται στο παρκέ όταν μπήκε ο Οσμάν, αλλά και πάλι είχε μείνει πολύ πίσω.

Το σόου του Ολυμπιακού βασισμένο στην ίδια συνταγή συνεχίστηκε και στο πρώτο μισό του δεύτερου δεκαλέπτου. Το νταμπλ σκορ με 38-19 στο 14'30'' είχε υπογραφή και του Ματ Λοτζέσκι που είχε μπει "ζεστός" στο παρκέ, η απουσία του Γιανγκ που παρέμενε αδρανής στον πάγκο λόγω ενοχλήσεων περνούσε απαρατήρητη και ο Περάσοβιτς πάλευε με αλλαγές σε σχήματα και πρόσωπα να βρει έναν ρυθμό η ομάδα του.
Ο Ερτέλ πήρε το τιμόνι, ο Οσμάν βρήκε συμπαράσταση και από τον Κορκμάζ και με τον Ολυμπιακό να κάνει μια... ανθρώπινη παύση στο τελευταίο δίλεπτο του ημιχρόνου, η Εφές έκανε ένα σερί 9-0 και "μάζεψε" το σκορ στο 41-33 του ημιχρόνου που διατηρούσε ανοιχτούς τους λογαριασμούς σε σχέση με όσα είχαν προηγηθεί.

Η αμυντική προσήλωση της Εφές στο δεύτερο ημίχρονο κατέβασε τον ρυθμό, έκοψε από τον Ολυμπιακό τα εύκολα καλάθι στα οποία... καλόμαθε στο πρώτο ημίχρονο και στο 24' οι Τούρκοι πλησίασαν στο 46-40... υπενθυμίζοντας για πρώτη φορά τόσο έντονα την παρουσία της.

Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο με καταλυτική την παρουσία του Κώστα Παπανικολάου που... ξεσήκωσε και τους άλλους και με τον Σπανούλη απλά ασταμάτητο να συνεχίζει να "βομβαρδίζει". Από ένα κλέψιμο και καλάθι του "Παπ" άρχισε η αντεπίθεση, 7 σερί πόντοι του αρχηγού, οι 4 με βολές από φάουλ και τεχνική ποινή του Ερτέλ και μετά ένα τρίποντο, έφεραν το σκορ στο 53-40 στο 26' και τον ρυθμό και πάλι στη μεριά του Ολυμπιακού.

Η λήξη του δεκαλέπτου πάντως βρήκε και πάλι σε μονοψήφια τιμή τη διαφορά, 62-53, αφού ο Γκρέιντζερ "ζεστάθηκε" και με πόντους από προσωπικές προσπάειες κράτησε για μία ακόμα φορά όρθια και μέσα στο παιχνίδι την Εφές.

Η όποια απειλή σβήστηκε από τον Ολυμπιακό μέσα από την άμυνά του. Το... τείχος που υψώθηκε στο πρώτο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου εκτός του ότι κράτησε την Εφές μακριά από το καλάθι, έφερε και εύκολοους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και το 68-53 αποκατέστησε την τάξη έχοντας μπει στη τελική ευθεία.

Ο Ολυμπιακός κράτησε στα ύψη την αυτοσυγκέντρωσή του μέχρι το τέλος, δεν χαλάρωσε καθόλου γνωρίζοντας ότι στον φετινό μαραθώνιο κάθε... πόντος έχει σημασία, είδε τον ιωάννη Παπαπέτρου σε μια συνολικά πληθωρική παρουσία και τον Ερικ Γκριν να επιστρέφει κεφάτος από τον πάγκο και πανηγύρισε μια μεγάλη σε σημασία και έκταση νίκη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Γκριν 11(1), Μπιρτς 4, Παπαπέτρου 6, Σπανούλης 17(2), Μιλουτίνοφ 8, Πρίντεζης 15(1), Παπανικολάου 8, Μάντχαρης 2, Χάκετ 5, Λοτζέσκι 14(2)


ΕΦΕΣ (Περάσοβτις): Τόμας 10(2), Χάνεϊκατ 6(12), Μπράουν 10, Οσμάν 22(3), Κότον, Κορκμάζ 2, Γκρέιντζερ 6(1), Ομιτς 2, Ερτέλ 3(1), Ντάνστον 5

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα