Τι προβλέπει ο κανονισμός αν δεν κατέβει ο Παναθηναϊκός

09:20 23/5/2016 - Πηγή: Bam

Αντιμέτωπος με σοβαρές κυρώσεις,που θα υποθηκεύσουν ΚΑΙ την επόμενη σεζόν, θα βρεθεί ο Παναθηναϊκός αν κάνει πράξη την απειλή του να μην κατέβει στον τρίτο τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός «βράζει» για
τη διαιτησία του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Σήμερα πρόκειται να καταθέσει ένσταση για τα βήματα του Βασίλη Σπανούλη πριν το τρίποντο που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (65-66) στον δεύτερο τελικό του ΟΑΚΑ.

Πάντως οι πιθανότητες δικαίωσης είναι ελάχιστες, καθώς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό ανατροπή απόφασης αν πρόκειται για παράβαση που δεν αφορά κανονισμό παιδιάς (κι όχι π.χ. λήξη χρόνου επίθεσης ή αγώνα, πάτημα γραμμής κλπ). Το πιθανότερο σενάριο είναι ο αθλητικός δικαστής να μην ασχοληθεί καν με την υπόθεση και να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

Οι «πράσινοι» έχουν απειλήσει πως σε περίπτωση που δεν δικαιωθούν στην ένστασή τους, δεν θα κατέβουν στον αγώνα της Πέμπτης στο ΣΕΦ. Εφόσον κάνουν πράξη την απειλή τους, οι κυρώσεις θα είναι πολύ βαριές.

Ο Ειδικός Πειθαρχικός Κανονισμός του ΕΣΑΚΕ, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας αρχής, προβλέπει πως όχι απλώς χάνει τον αγώνα στα χαρτιά, αλλά ταυτόχρονα η αντίπαλη ομάδα κερδίζει τη σειρά, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο, καθώς όταν μια ομάδα δεν συμμετέχει σε αγώνα δίχως να συντρέχει ανωτέρα βία, της επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών. Αν αυτό συμβεί στα playoffs, οι βαθμοί αφαιρούνται από το επόμενο πρωτάθλημα.

Υπάρχει, δε, πρόβλεψη και για αποκλεισμό από την Ευρώπη για μία σεζόν, αν και με το ιδιότυπο καθεστώς της Ευρωλίγκας, που δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τον ΕΣΑΚΕ, είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή. Το πρόστιμο είναι η μικρότερη από τις συνέπειες που περιμένουν τον Παναθηναϊκό αν δεν κατέβει στο ματς.

Αναλυτικά, ο πειθαρχικός κανονισμός αναφέρει:

«α. Μηδενισμός της ομάδας της Κ.Α.Ε στην περίπτωση κατά την οποία από υπαιτιότητά της δεν διεξήχθη προγραμματισμένος αγώνας. Επίσης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 5.500,00 €. Στην περίπτωση αυτή ο
αγώνας κατακυρώνεται 20 – 0 υπέρ της αντιπάλου της.

β. Αφαίρεση έξι (6) βαθμών σε περίπτωση κατά την οποία η ομάδα της Κ.Α.Ε δεν συμμετέχει σε αγώνα Πρωταθλήματος συνεπεία λόγου μη αναγομένου σε γεγονός το οποίο συνιστά ανωτέρα βία ή αποχωρεί πριν από την λήξη του. Σε περίπτωση κατά την οποία ο αγώνας αυτός διεξάγεται στα πλαίσια της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος οι 6 βαθμοί αφαιρούνται από την συνολική βαθμολογία την οποία θα συγκεντρώσει η ομάδα της Κ.Α.Ε μετά την ολοκλήρωσή της φάσης αυτής. Εάν διεξάγεται κατά την φάση των play - offs οι 6 βαθμοί αφαιρούνται από την βαθμολογία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και η ομάδα του αντιπάλου της Κ.Α.Ε προκρίνεται αυτόματα στην επόμενη φάση των αγώνων αυτών, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των μεταξύ τους συναντήσεων μέχρι εκείνη την στιγμή. Στην περίπτωση αυτή εις βάρος της Κ.Α.Ε επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο 11.000,00 €.

Πλέον των ανωτέρω επιπτώσεων η ομάδα Κ.Α.Ε η οποία δεν συμμετέχει σε αγώνα ή αποχωρεί από αυτόν κατά την διεξαγωγή του αποκλείεται από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή διοργάνωση κατά την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση κατά την οποία παραταχθούν στο γήπεδο οι αθλητές της ομάδος ακατάλληλα ή μη επαρκώς ενδεδυμένοι για την συμμετοχή τους στον αγώνα σύμφωνα με τα οριζόμενα στους κανονισμούς παιδιάς».

πηγή: http://www.sport-fm.gr/article/basket/ti-problepei-o-kanonismos-an-den-katebei-o-panathinaikos/3168741


Keywords
Τυχαία Θέματα