ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ........Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

14:25 11/11/2014 - Πηγή: Bam

Υλικά


15 μελιτζάνες μακρόστενες, τσακώνικες
3 ντομάτες
3 κρεμμύδια ξερά μεγαλούτσικα
3 σκελίδες σκόρδο
15 κλαράκια μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
2 κουταλιές της σούπας κοφτές αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κοφτή πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες τις χαράζουμε από πάνω και με ένα κουταλάκι τις καθαρίζουμε σιγά και προσεκτικά από την ψίχα τους όπως όταν κάνουμε τα γεμιστά. Καθαρίζουμε τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια μαζί

με τις ντομάτες και την ψίχα που βγάλαμε από τις μελιτζάνες, καθώς επίσης και τον μαϊντανό. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε για λίγο ώσπου να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το υλικό που έχουμε στην λεκάνη.
Εάν θέλουμε τον παραδοσιακό τρόπο πρέπει να τις τηγανίσουμε σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες, αλλιώς προχωράμε κατ' ευθείαν στο μαγείρεμα.
Τηγάνισμα
Βάζουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο να κάψει και βάζουμε προσεκτικά με το πλάι τις μελιτζάνες. Μόλις μαλακώσουν και τηγανιστούν λίγο τις γυρίζουμε και από το άλλο πλάι.

Βράσιμο
Τοποθετούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, στον πάτο της κατσαρόλας, τα οποία έχουμε χαράξει όσο είναι δυνατόν κατά μήκος για να ανοίξουν – το κάνουμε για να μην πιάσουν οι μελιτζάνες στο βράσιμο, βάζουμε σε σειρά τις μελιτζάνες σε στρώσεις και ρίχνουμε 2 κουταλιές γεμάτες πελτέ διαλυμένες σε 2 ποτήρια νερό. Κανονικά πρέπει να ρίξουμε στην κατσαρόλα και το λάδι από το τηγάνι, εάν θέλουμε όμως να το αποφύγουμε ή δεν έχουμε τηγανίσει τις μελιτζάνες, βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την σάλτσα και 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο.
Στην αρχή βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μετά από λίγο κατεβάζουμε την θερμοκρασία στην μέση και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για περίπου ¾ της ώρας, μέχρι να κάνει μια ωραία δεμένη σάλτα και να είναι καλά βρασμένες οι μελιτζάνες.
Στην πορεία του βρασίματος μπορεί να χρειασθεί να προσθέσουμε και άλλο νερό, δοκιμάζουμε προς το τέλος και διορθώνουμε την σάλτσα σε αλάτι και πιπέρι.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από την κατσαρόλα πολύ προσεκτικά για να μην χυθεί η γέμιση , εγώ χρησιμοποιώ 2 κουτάλια, σερβίρουμε στο πιάτο και τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπεράκι.

Συνοδεύουμε με πολύ-πολύ φέτα και πολύ – πολύ φρέσκο ψωμάκι

Keywords
Τυχαία Θέματα