Σόιμπλε : «Η Ελλάδα είναι η τελευταία που διασώζουμε»

13:42 27/8/2013 - Πηγή: Bam

«Δεν θα υπάρξουν άλλες διασώσεις σαν την ελληνική» υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο CNN, την Τρίτη. Συμπλήρωσε πως «στις προθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ, είναι μία ισχυρή, ανταγωνιστική Ευρώπη».

Τελευταίοι και τυχεροί! Το μήνυμα ότι σε περίπτωση επανεκλογής του συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ δεν θα υπάρξει άλλη

διάσωση "ελληνικού τύπου", έστειλε στις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διευκρίνισε ότι θα υπάρξει μία εξαίρεση - την ίδια την Ελλάδα.

«Η Αθήνα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», λένε Έλληνες αξιωματούχοι, προεξοφλώντας τη λήψη νέου πακέτου στήριξης εντός του 2014.

«Μια ισχυρότερη Ευρώπη σημαίνει ότι το κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να κάνει το καθήκον του και να μην ζητά περισσότερα χρήματα από τους άλλους», είπε ο Σόιμπλε στο CNN.

Για τα σχέδια του Βερολίνου την επομένη των εθνικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου δήλωσε ότι «αν επανεκλεγεί η καγκελάριος Μέρκελ, είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε το έργο για μια ισχυρότερη Ευρώπη, αυτή είναι η γενική μας θέση. Δεν θέλουμε μία γερμανική Ευρώπη, αλλά μία ισχυρή Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Είναι γεγονός ότι η Μέρκελ αντιμετωπίζει ένα γερμανικό εκλογικό σώμα που μοιάζει «κουρασμένο» να διασώζει προβληματικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Ως γνωστόν, τα παραπάνω κράτη εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα δάνεια διάσωσης που χορηγούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, τα δάνεια δεν είναι πανάκεια να λύσουν όλα τα προβλήματα. Παρ' όλα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με μερικά χρόνια πριν.

Τα καλά νέα είναι τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων που, πλέον, είναι σταθερά. Αυτό δείχνει ότι οι αγορές έχουν πειστεί για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ως σύνολο.

Οι οικονομίες ανακάμπτουν στο σύνολο της Ευρωζώνης και το μέσο έλλειμμα έχει μειωθεί στο μισό σε όλα τα κράτη-μέλη.

Τα μονίμως κακά νέα είναι τα ποσοστά ανεργίας (πρώτη και … χειρότερη η Ελλάδα) που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης, οι ανησυχίες ότι η κρίση χρέους θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες οικονομίες, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα