«Σεβαστείτε τις θυσίες του ελληνικού λαού»!

13:45 24/10/2013 - Πηγή: Bam

Έμμεσο μήνυμα για επαναδιαπράγμευση των όρων των δανειακών συμβάσεων έστειλε στους εταίρους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν αρχίσει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής.

Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου και η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να πει το πρώτο «Όχι» στους δανειστές. Μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ,

ο πρόεδρος του κόμματος και υπ’ αριθμόν δύο της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθύνθηκε με σκληρή γλώσσα προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Με αυτούς θα συναντηθεί το διήμερο ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μπροστά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, διαμήνυσε στους δανειστές και τους απεσταλμένους τους της τρόικας, να δείξουν περισσότερο σεβασμό στις θυσίες που υποβάλλονται οι Έλληνες, προκειμένου να βγουν από την κρίση.

Ο υπαρχηγός της κυβέρνησης ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει, πλέον, με βάση την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξε, το απόγευμα της Τετάρτης, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Οι εταίροι μας θα πρέπει να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα επιτεύγματα της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Προέταξε, μάλιστα την προγραμματική συμφωνία ως «το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο είναι η μόνη πρόταση εξόδου από το μνημόνιο…».

Εδώ Βρυξέλλες

Παρέμβαση του Ζοσέ Μπαρόζο λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος των Βρυξελλών. Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε πως «η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει απίστευτα πολλά πράγματα», σημειώνοντας, όμως, ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέρριψε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταβαίνουν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος τους είναι να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους να μην ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Κεντρικά θέματα της Συνόδου Κορυφής είναι η τραπεζική ένωση και το μεταναστευτικό, ενώ οι χώρες του Νότου θα θέσουν το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς όπως σημειώνουν αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

Στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης η ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς της ψηφιακής οικονομίας, και υπηρεσιών του Διαδικτύου.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα