Πέθανε ο Τόνι Μπεν!

11:16 14/3/2014 - Πηγή: Bam

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Βρετανός πολιτικός των Εργατικών, Τόνι Μπεν. Είχε διατελέσει πολλές φορές υπουργός επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουΐλσον και Τζέΐμς Κάλαχαν, τις δεκαετίες ’60 και ’70.

Αυλαία την Παρασκευή για μία εμβληματική φυσιογνωμία της βρετανικής πολιτικής σκηνής. Ο Τόνι Μπεν, βετεράνος του κόμματος των Εργατικών, πρώην υπουργός και μέλος του Κοινοβουλίου επί μισό αιώνα, άφησε, σε ηλικία 88 ετών, την τελευταία του πνοή.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1950 και παρέμεινε στη Βουλή

των Κοινοτήτων έως το 2001. Είχε διατελέσει πολλές φορές υπουργός επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουΐλσον (1964-1970 και 1974-1976) και Τζέΐμς Κάλαχαν (1976-1979).

«Φωνή» της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, ήταν συνεπής με τις προσωπικές του αρχές και θέσεις, ακόμη, και όταν οι Εργατικοί ανέλαβαν τη διακυβέρνηση μετά από 15 χρόνια «βασιλείας» των Συντηρητικών (Τόρις) και της περιόδου της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Τόνι Μπεν πήγε κόντρα στον τότε αρχηγό των Εργατικών και πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος πρωτοστατούσε στο πλευρό των Αμερικανών στις «ειρηνευτικές-ανθρωπιστικές» στρατιωτικές επεμβάσεις στη Σερβία και στο Ιράκ.

Ανέπτυξε έντονη δράση από τις τάξεις της Συμμαχίας «Stop The War» και μάλιστα, ταξίδεψε το 2003 στη Βαγδάτη, όπου συναντήθηκε με τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ο τότε 77χρονος Τόνι Μπεν μπήκε επικεφαλής στις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν στο Λονδίνο.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα