Σφαίρες και εκεχειρία!

10:53 21/2/2014 - Πηγή: Bam

Την επίτευξη συμφωνίας με τους απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αντιπολίτευση της χώρας, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής στο Κίεβο το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς.

Νέες ελπίδες για τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με ευρωπαίους αξιωματούχους και την αντιπολίτευση της χώρας στο Κίεβο. Άκρως επιφυλακτική η διεθνής κοινότητα, αναμένει επίσημη επιβεβαίωση από τους συνομιλητές του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής ανακοίνωσε επίτευξη συμφωνίας.

Στην ανακοίνωση

αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες.

Η ουκρανική αντιπολίτευση και οι υπουργοί της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, δεν επιβεβαίωσαν ανοιχτά την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές ανέφεραν απλώς πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες».

«Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα...Τώρα γίνεται ένα διάλειμμα. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και πάλι πριν από το μεσημέρι», δήλωσε στο Reuters ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Είχαν προηγηθεί αυστηρές προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου και του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να διατάξει άμεσα την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων από τους δρόμους του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί των συγκρούσεων του τελευταίου διημέρου ανέρχονται στους 75, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνάει κατά πολύ τους εκατό.

«Οι πολίτες της Ουκρανίας αξίζουν πολύ καλύτερα από αυτά που συμβαίνουν με τους παράλογους θανάτους και τη δυστυχία στους δρόμους, μίας από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Β. Γιανουκόβιτς.

«Η βία πρέπει να σταματήσει τώρα», είπε ξεκάθαρα ο υπ’ αριθμόν 2 του Λευκού Οίκου.

Δείτε σκηνές από τα τελευταία επεισόδια στο Κίεβο στο παρακάτω video:

https://www.youtube.com/watch?v=5YxvffVT6UQ¨

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα