Κρυφά χαράτσια στα γενόσημα!

10:45 15/4/2014 - Πηγή: Bam

Μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους κρύβει η επιλογή γενοσήμων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων με βάση τη νέα λίστα έχουν υποχωρήσει.

«Έμφραγμα» για τους ασφαλισμένους, που έχουν ανάγκη από φάρμακα. Παρότι οι τιμές τους έχουν πέσει κατακόρυφα, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν ακριβά την αγωγή τους, ακόμη και όταν επιλέγουν γενόσημα, επιχειρώντας να κάνουν οικονομία, τόσο στην τσέπη τους όσο και στο Ταμείο.

Γίνεται

ένας ασφαλισμένος με 0% συμμετοχή στα φάρμακα να πληρώνει 12,94 ευρώ για να αγοράσει τα φάρμακά του;

Η κοινή λογική λέει «όχι». Κι όμως!

Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της Μεγάλης Τρίτης αναφέρει ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε αρκετές περιπτώσεις φθάνει έως και το 70% όταν καλούνται να καλύψουν τη διαφορά της ασφαλιστικής τιμής και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.

Πρόκειται για κρυφό χαράτσι, το οποίο, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, κρύβεται στις νέες μειωμένες τιμές αναφοράς δηλαδή, το ποσό που πραγματικά καλύπτει το Ταμείο.

Για παράδειγμα, ενώ στα μέσα Μαρτίου η ασφαλιστική τιμή για τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη κατά της υπέρτασης ήταν 5,32 ευρώ, σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 4,85 ευρώ.

Υπάρχει όμως και άλλη κρυφή επιβάρυνση που ενώ μειώνει τη δημόσια δαπάνη, αυξάνει αυτή των ασφαλισμένων. Ο λόγος για τη λιανική τιμή των φαρμάκων, η οποία είναι ανάλογη της περιεκτικότητας των σκευασμάτων, κάτι που, ωστόσο, δεν ισχύει και στην περίπτωση της ασφαλιστικής τιμής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση γενόσημης στατίνης: για τη συσκευασία των 20 mg η λιανική τιμή έχει διαμορφωθεί στα 13,92 ευρώ.

Όμως, για το ίδιο φάρμακο η τιμή σκαρφαλώνει στα 24,73 ευρώ όταν η περιεκτικότητά του είναι 40 mg. Παρόλα αυτά, η ασφαλιστική τιμή παραμένει κολλημένη στα 8,50 ευρώ.

Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν και την εισφορά του ενός ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις χρόνιων νοσημάτων ή παθήσεων, όπου προβλέπεται μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, ακόμη και για τα γενόσημα φάρμακα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα