«Η Ελλάδα έχει αποφύγει την χρεοκοπία»!

12:45 12/9/2013 - Πηγή: Bam

Όλο και περισσότεροι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βαρέσει κανόνι. Την ίδια ώρα Γερμανοί οικονομολόγοι προτείνουν στην Άνγκελα Μέρκελ νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Γυρνάει ο τροχός! «Η Ελλάδα έχει αποφύγει την χρεοκοπία» εκτιμά ένας στους τρεις αναλυτές σε δημοσκόπηση

του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη εκτίμηση από τα μέσα του 2010 όταν το ίδιο ΜΜΕ έθετε για πρώτη φορά το ερώτημα για πτώχευση της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, ένας στους δύο ερωτηθέντες (54%) εκτιμά πως η θέση της χώρας μας στην Ευρωζώνη θα είναι πιο αδύναμη μετά από τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, το 40% των αναλυτών που μετείχαν στην έρευνα του Bloombergδιαπιστώνουν βελτίωση των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης και μόλις το 17% θεωρεί πως τα προβλήματα της Ευρώπης αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Κούρεμα με την … ψιλή

Την αντίθεσή του στη χορήγηση νέων δανείων προς την Ελλάδα εμφανίζεται ο οικονομολόγος του γερμανικού ινστιτούτου DIW Φέρντιναντ Φίχτνερ, λέγοντας πως το πρόβλημα του χρέους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με κούρεμα.

Μιλώντας την Πέμπτη στους WashingtonTimes, ο Φίχτνερ χαρακτηρίζει την Ελλάδα αφερέγγυα και επικρίνει το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε που «επαναλάμβαναν στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι, απλώς, δανείζουμε λεφτά στους Έλληνες, αλλά θα πάρουμε πίσω…».

Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί τρίτο κούρεμα του χρέους, ο Γερμανός οικονομολόγος βλέπει τρίτο και ενδεχομένως και τέταρτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αν δεν έχουν, ήδη, δρομολογηθεί, θα τρέξουν από την επομένη των γερμανικών εκλογών, τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα