Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές!

09:38 9/4/2014 - Πηγή: Bam

«Την Τετάρτη η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές», λένε η Wall Street Journal και ο Dow Jones Newswires. Ανάπτυξη το 2014 και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015, βλέπει το ΔΝΤ.

Τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της από τις πηγές δανεισμού, και την ένταξή της στα Μνημόνια, η Ελλάδα επιστρέφει ακόμη και σήμερα, Τετάρτη, 9 Απριλίου, στις αγορές.

Δύο χρόνια

μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών, όλα είναι έτοιμα στο Λονδίνο για τη δημοπρασία του νέου ελληνικού ομολόγου τριετούς ή πενταετούς διάρκειας, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από την κόκκινη κάρτα που έδειξαν οι αγορές στην Ελλάδα το 2010.

Τόσο η Wall Street Journal, όσο και το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενα πηγές από την Αθήνα, τοποθετούν για σήμερα την έξοδο ή μάλλον την επιστροφή στις αγορές.

Αυτά που γράφουν τα δύο από τα πλέον έγκυρα σε διεθνή οικονομικά θέματα, αμερικανικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, προσδιορίζοντας την 9η Απριλίου ως την ημέρα κατά την οποία η ελληνική οικονομία ξαναγυρίζει στον διεθνή δανεισμό.

Αλλά και το Bloomberg, επικαλούμενο γνώστες του ζητήματος, μεταδίδει ότι η έκδοση πενταετούς ομολόγου θα ανακοινωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα στοχεύει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, αλλά ίσως αυξήσει το ύψος της έκδοσης, ανάλογα με τη ζήτηση.

«Οι Έλληνες εκμεταλλεύονται τη βελτιωμένη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη», είπε στο Bloomberg, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, και εξήγησε ότι «είναι καλή ένδειξη του πόσο έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, αν και δεν έχουν λυθεί όλα».

Αφού προηγήθηκαν αλλεπάλληλες επαφές με τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού, η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την έκδοση του ομολόγου στις Deutsche Bank και JPMorgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκδοση συμμετέχουν, επίσης, η Goldman Sachs, η BNP Paribas και η HSBC.

Εν τω μεταξύ, με επιτυχία στέφθηκε χθες, Τρίτη, η έκδοση εντόκων γραμματίων έξι μηνών, καθώς το επιτόκιο ήταν μόλις 3%.

ΔΝΤ: «Έφθασε η ανάπτυξη…»

Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4%.

Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, προβλέποντας πληθωρισμό 0,4% το 2014 και 0,3% το 2015.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα