Ανακάλυψη 1.500 έργων τέχνης κλεμμένων από τους Ναζί!

17:46 4/11/2013 - Πηγή: Bam

Εκατοντάδες έργα σπουδαίων ζωγράφων, τα οποία αγνοούντο για πάνω από μισό αιώνα, βρέθηκαν στο σπίτι συλλέκτη στο Μόναχο. Τους πίνακες είχαν αρπάξει οι Ναζί τις δεκαετίες 1930 και 1940.

Μετά από 70 χρόνια βρέθηκαν πίνακες διάσημων ζωγράφων σε διαμέρισμα στο Μόναχο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Focus, πρόκειται για έργα καλλιτεχνών όπως οι, Πικάσο, Ματίς, Ρενουάρ, Κλέε, χαμένα εδώ και δεκαετίες. Η αξία τους εκτιμάται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα έργα εντοπίστηκαν στην κατοικία συλλέκτη έργων τέχνης,

στη διάρκεια ελέγχου για υπόθεση φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι βρίσκονταν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα πάνω από μισό αιώνα.

Τους 1.500 πίνακες, είχαν υφαρπάξει οι Ναζί, ισχυριζόμενοι ότι ήταν χυδαίοι και ότι έπρεπε να αποσυρθούν για να μην διαφθείρουν τους ανθρώπους και τους παρασύρουν μακριά από τα ήθη του ναζιστικού καθεστώτος.

Στη συνέχεια, αξιοποίησαν καμπάνια με έργα που δημιούργησαν ναζί «καλλιτέχνες», ως αντιπρόταση στο γερμανικό λαό.

Κάποιοι από τους κλεμμένους πίνακες, έφεραν την υπογραφή του Πικάσο.

Φημολογείται ότι κατά την εισβολή των ναζιστών στο Παρίσι, όπου κατασχέθηκαν χιλιάδες έργα τέχνης, υπήρξε διάλογος ανάμεσα στο διάσημο ζωγράφο και έναν Γερμανό αξιωματικό, με αφορμή την περίφημη «Γκουέρνικα» :

Ναζί : «Εσείς τον κάνατε αυτόν τον πίνακα;»
Πικάσο : «Όχι. Εσείς…».

Θέμα του διάσημου έργου του Πικάσο ήταν ο βομβαρδισμός της βασκικής πόλης Γκουέρνικα από τις ναζιστικές δυνάμεις, κ,ατόπιν συνεννόησης τον Ισπανό στρατηγό και μετέπειτα δικτάτορα, Φρανσίσκο Φράνκο, στις 27 Απριλίου 1937, για την κατάπνιξη της εξέγερσης των Δημοκρατικών.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα