Ξενοδοχείο – Ακρόπολη: Γκρεμίζονται 2 όροφοι με απόφαση του ΚΑΣ

Ξενοδοχείο – Ακρόπολη: Η εταιρεία στην οποία ανήκει δεν διέθετε  οικοδομική άδεια από το 2019,  διότι τον Νοέμβριο του 2019 το ΣτΕ, με πρόεδρο της ολομέλειάς του την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την ακύρωσε, προτάσσοντας πέρα των παρανομιών τη σπουδαιότητα να προστατευτεί η Ακρόπολη. Δικηγόρος της εταιρείας ενώπιον του ΣτΕ και της προεδρεύουσας

τότε, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των πελατών του, ήταν ο νυν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το οξύμωρο είναι ότι επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη αποφασίστηκε η τελική υπαγωγή της εν λόγω εταιρείας στο καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας. Μιας εταιρείας που θα λάβει φορολογική απαλλαγή 3,4 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου, χωρίς άδεια ανέγερσης, χωρίς καθορισμένους όρους δόμησης και χρήσης γης. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2019 η εταιρεία επιλέγεται στον οριστικό κατάλογο.

Το δια ταύτα σήμερα είναι ότι γκρεμίζονται οι 2 όροφοι του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη με απόφαση του ΚΑΣ. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης, γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων, του πολυώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου, 5 κάτω από την Ακρόπολη.

Το υπό κατασκευή ακίνητο είχε ξεκινήσει το 2012 και δεν ήταν νόμιμο διότι δεν είχε άδεια από το ΚΑΣ. Εν συνεχεία αγοράστηκε από την Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat κ.λπ.) και μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός 10όροφου ξενοδοχείου, σε απόσταση ενός μόλις οικοδομικού τετραγώνου πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το «πράσινο φως» για την οικοδόμησή του δόθηκε με τις πράξεις έγκρισης και άδειας δόμησης που εκδόθηκαν (στις 28/11/2016 και στις 23/1/2017 αντίστοιχα) από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου της Αθήνας.

Αυτή η απουσία τής κατά νόμο γνωμοδότησης του ΚΑΣ παρακάμφθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων και εξέδωσε άδεια για ανέγερση ενός κτιρίου τελικού ύψους 36,5 μέτρων  ορθωμένου μπροστά στην Ακρόπολη. Το δεκαώροφο ξενοδοχείο χτίστηκε σε οικόπεδο περίπου 750 τ.μ. και έχει περίπου 2.700 τ.μ. δόμησης. Κατά συνέπεια το εννιαώροφο ξενοδοχείο, μετά την ανέγερσή του, θα έχει συμπαγή κτιριακό όγκο διπλάσιου μεγέθους από αυτόν της Φαλήρου.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Ήταν μια πολύ δύσκολη γνωμοδότηση διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός -το ξενοδοχείο- και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία, από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη»

Keywords
Τυχαία Θέματα