Ραμαζάνι: Ξεκινά σήμερα με κλειστά τεμένη λόγω κορονοϊού

Ραμαζάνι: Λόγω των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, κατά το μήνα του Ραμαζανίου που αρχίζει σήμερα, η Αίγυπτος όπως και άλλα αραβικά κράτη θα κρατήσουν ερμητικά κλεισμένα τα μουσουλμανικά τους τεμένη απαγορεύοντας οποιαδήποτε προσευχή, ιδιαίτερα αυτές που ακολουθούν το “ιφτάρ”, το δηλαδή που δείπνο που διακόπτει τη νηστεία που ακολουθούν οι μουσουλμάνοι από την αυγή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Αλλά, ακόμη και τα φιλανθρωπικά γεύματα που πραγματοποιούνταν συνήθως δίπλα από τα τζαμιά

έχουν απαγορευτεί και συστήνεται σε όσους το επιθυμούν να προσφέρουν χρήματα ή φαγητό στους πτωχούς. Το Ραμαζάνι θα διαρκέσει ένα μήνα, μέχρι τις 23 Μαΐου.

Στην Τουρκία ύστερα από συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιβάλλεται τετραήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 31 πόλεις και νομούς, από τα μεσάνυχτα της 22ας Απριλίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης του μηνός. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική εορτή της Τουρκίας, σήμερα 23 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις συνηθισμένες παρελάσεις και τις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

Ελλάδα: Από το σπίτι οι προσευχές για το Ραμαζάνι

Στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας και οι αρχές διαμηνύουν πως οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι δυνατές μόνο στο σπίτι καθώς παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Απριλίου για τις Εκκλησίες και όλους τους χώρους λατρείας. Η απαγόρευση αφορά σε όλα τα δόγματα και τους χώρους λατρείας.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας:

Α. Απαγορεύονται παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Β. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.

Γ. Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

Δ. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, το Συμβούλιο των Σοφών, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν στο σπίτι τους στη διάρκεια Ραμαζανιού, αν οι χώρες όπου ζουν έχουν θεσπίσει κανόνες κοινωνικής απόστασης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο SPA.

«Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, διότι είναι η βασική αιτία διάδοσης της ασθένειας (…) και θα πρέπει να θυμούνται ότι η προφύλαξη της ζωής των ανθρώπων είναι μια σημαντική πράξη που τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα