Εργατική Πρωτομαγιά: Εορτασμός και εκδηλώσεις με αποστάσεις και μέτρα λόγω κορονοϊού [vid & pics]

10:10 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Εργατική Πρωτομαγιά: Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την εργατική Πρωτομαγιά για το Σάββατο 9 Μαΐου τελικά πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι συγκεντρώσεις, που είχαν προαναγγείλει το ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πάντα υπό την προϋπόθεση της κοινωνικής αποστασιοποιήσης.

Το ΠΑΜΕ
έγραψε ιστορία

Με μια μοναδική οργάνωση, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ολιγόωρη κινητοποίηση με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, διατηρώντας με υποδειγματικό τρόπο τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μάλιστα γι΄ αυτόν τον λόγο, οι διοργανωτές είχαν σπεύσει από τα ξημερώματα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα κατέληγε η πορεία των εργαζομένων, προκειμένου να κολλήσουν αυτοκόλλητα στο οδόστρωμα, τα οποία υποδείκνυαν πόσο θα πρέπει να απέχει ο ένας διαδηλωτής από τον άλλον ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Οι εικόνες με τους διαδηλωτές να είναι σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας με τον άλλον και να διατηρούν σταθερές τις αποστάσεις, έκαναν το γύρο μέσω των social, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες που κατέγραψαν τα φωτογραφικά πρακτορεία.

Φωτό στο Associated Press

Πρωτομαγιά 2020 Πλατεία Συντάγματος με μουσική και κορονοϊό

Gepostet von Flash.gr amFreitag, 1. Mai 2020

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προχώρησαν σε 24ωρη απεργίαε, καλώντας να πραγματοποιηθούν συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης. «Καλούμε τις οργανώσεις-μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του, το ΕΚΑ εξέφρασε την αντίθεση στις αντεργατικές ρυθμίσεις με φόντο την πανδημία και ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως και την εκπόνηση ουσιαστικού σχεδίου στήριξης εργαζομένων και ανέργων. Η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας και τα προβλήματα που έφερε στους εργαζομένους αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων.

Η «Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για τον συντονισμό» και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κάλεσαν σε συγκέντρωση στις 10.30 στα Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή.

Για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στα Χαυτεία είχαν συμφωνήσει σωματεία όπως η ΠΕΝΕΝ, ο ΣΥΒΧΑ, ο ΣΜΕΔ, το σωματείο NOKIA, ο ΣΕΦΚ, το σωματείο PUBLIC, το σωματείο της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ, το σωματείο εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ. Στα Χαυτεία καλεί και το ΝΑΡ, τονίζοντας πως η 1η Μάη είναι εργατική απεργία, δεν είναι κρατική γιορτή.

Σε συγκέντρωση στις 11 στο Σύνταγμα κάλεσε και η ΚΕΕΡΦΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων το άδειασμα των προσφυγικών καμπ και τη μεταφορά των διαμενόντων σε ξενοδοχεία. Ο Σύλλογος Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) κάλεσε σε μοτο-πορεία στις 11.00 από το Πεδίον του Άρεως, τονίζοντας ότι μια μοτο-πορεία τηρεί εκ των πραγμάτων τις αποστάσεις ασφαλείας και ζητώντας επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση όσων δοκιμάζονται από την πανδημία. Σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11.00 στο Σύνταγμα κάλεσαν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

Υπενθυμίζεται ότι απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και στα τρένα, που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό, το Τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Στο πλαίσιο της απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα. Λόγω της απεργίας καταργούνται όλες οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου.

Keywords
Τυχαία Θέματα