''ζητημα παγκοσμιας κλιμακας το μεταναστευτικο''...

16:00 19/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Η κατάσταση στην Ουκρανία, η ενταξιακή πορεία της Σερβίας, τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης ...
και η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που διετέλεσε διμερείς συναντήσεις με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων Γιοχάννες Χάν και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε δήλωση
του ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως από τη πλευρά των Ευρωπαίων υπουργών διαπιστώθηκε πως υπάρχει σαφής πρόοδος από τη πλευρά της Σερβίας στην ενταξιακή της πορεία και εξέφρασε την ανάγκη να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 και 24 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 32 και 35. Ο Έλληνας υπουργός μαζί με τους εταίρους, τόνισε πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη Σερβία και ορισμένοι υπουργοί οραματίζονται τη χώρα ως μια άγκυρα σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το μεταναστευτικό απασχόλησε επίσης τους υπουργούς, με τον Νίκο Κοτζιά να το χαρακτηρίζει ως «ζήτημα παγκόσμιας κλίμακας» αναφέροντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει συλλογικά και να αποφύγει την στρατικοποίηση της Ευρώπης.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους υπόλοιπους υπουργούς για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη αν οι πολιτικές τους εστιάσουν μόνο στη κεντρική Μεσόγειο (Λιβύη-Ιταλία), ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως τα μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν) και από την Ασία (Πακιστάν, Μπαγκλαντές), δύνανται να αγγίξουν και τα 20 εκατομμύρια μεταναστών.

Συζήτηση έγινε και για την ΠΓΔΜ, όπου με αφορμή τη σειρά πολιτικών σκανδάλων που ταράζουν τη σταθερότητα της, διεξήχθη διάλογος για τη κατάσταση της κρίσης της. Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η εμπλοκή της ενταξιακής πορείας της ΠΓΜ στο ΝΑΤΟ εμμέσως οδήγησε στη σημερινή κρίση, απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως η ημερομηνία εκκίνησης των σκανδάλων προηγείται της ελληνικής άρνησης.

Επιρρίπτοντας ευθύνες σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως με την ανεκτική τους στάση στην γείτονα χώρα, καλλιέργησαν ένα αρνητικό κλίμα προς οποιαδήποτε μορφής συμβιβασμού.

Πείθοντας έτσι την ηγεσία της ΠΓΔΜ, πως δεν υπάρχει λόγος συμβιβασμού με την Ελλάδα για την εκπλήρωση των Ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της χώρας, η παρούσα ηγεσία απέτυχε να βρει οποιονδήποτε συμβιβασμό με την Ελλάδα, την Αλβανική μειονότητα, και την αντιπολίτευση, κάτι που οδήγησε στη σημερινή κρίση. Η αντίληψη αυτή για τον Έλληνα υπουργό δεν συνάδει με τις Ευρωπαϊκές αξίες και δεν μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Keywords
Τυχαία Θέματα