Υποχωρηση στο μισθολογιο των δημοσιων υπαλληλων για να επιστρεψει η τροικα...

...ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ...
Την επόμενη κίνηση με την οποία θα κάμψει τις αντιρρήσεις της Τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Για να το επιτύχει ετοιμάζεται, σύμφωνα...
με πληροφορίες, να παραδώσει στην Τρόικα και τα «κλειδιά» με τα οποία θα «κλειδώσει» η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο για τα επόμενα χρόνια μετά το Μνημόνιο.


Η κυβέρνηση αναμένεται να περιλάβει έτσι, μετά την υπαναχώρηση στο θέμα των 100 δόσεων, και το Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στην τελικά λίστα των θέσεών της, την οποία θα αποστείλει ίσως σήμερα στους δανειστές προκειμένου να οριστεί το ραντεβού πριν το σαββατοκύριακο (ή και αυθημερόν ενδεχομένως) και να βγάλουν εγκαίρως οι ελεγκτές τα εισιτήρια για την επάνοδό τους στην Αθήνα –πιθανότατα την Δευτέρα το βράδυ ή την ερχόμενη Τρίτη.

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει «νερό στο κρασί» της όσον αφορά τους σχεδιασμούς για το νέο Μισθολόγιο, καθώς οι δανειστές δεν ικανοποιούνται από το σχέδιο (το οποίο είχε αποκαλύψει από τις 26 Σεπτεμβρίου το newmoney.gr) για περικοπές στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που διατηρούν στο μισθό τους ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων (όπως οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών) λόγω της «υπερβάλουσας μείωσης» που είχαν ήδη δεχθεί οι αποδοχές τους.

Αν και στην κυβέρνηση δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβως θα μπορούσαν να δεχτούν στο θέμα αυτό ως συμφωνία με την Τρόικα, φαίνεται πως δέχονται πλέον να δείξουν πως είναι έτοιμοι να συζητήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές ορισμένες παραμέτρους του, εφόσον επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέτοιες «παραμετρικές» αλλαγές που δέχεται να επανεξετάσει η κυβέρνηση θα ήταν ορισμένα ειδικά επιδόματα που διασώθηκαν («ψαλιδισμένα» κυρίως) τα προηγούμενα χρόνια για κάποιες κατηγορίες υπαλλήών, ή και να μπει φρένο σε ορισμένες αποζημώσεις όπως για εκτός έδρας, υπερωρίες και οδοιπορικά. Και όλα αυτά μάλιστα να ψηφιστούν και ν εφαρμοστούν νωρίτερα, από τις αρχες του 2015 κιόλας, αντί του 2016 που σχεδιαζόταν.

Οι δανειστές επιμένουν για να επιβάλουν στην κυβέρνηση ένα ευρύτερο σχέδιο διαμόρφωσης των μισθών στο δημόσιο, επειδή είναι ο τελευταίος έλεγχος αξιολόγησης και φοβούνται πως όταν τελειώσει το Μνημόνιο με τη μορφή που το γνωρίζαμε ως τώρα, η Αθήνα μπορεί να «χαλαρώσει» στην ακολοθούμενη μισθολογική πολιτική και το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο να αυξηθεί το προσεχές διάστημα –ιδίως αν υπάρξει κλίμα παροχολογίας λόγω του εκλογικού κύκλου στη χώρα μας.

Με την ολοκλήρωση του καταλόγου των υποχωρήσεων, εφόσον τις κάνει αποδεκτές η Τροίκα για να επιστρέψει, η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει τις άλλες βασικές «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει κόντρα στις πιέσεις των δανειστών στο Ασφαλιστικό (δέχεται μόνο την διοικητική ενοποίηση ταμείων και όχι νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις), στις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και τις απολύσεις στο δημόσιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα