Υπο την πιεση βρυξελλων και αγορων το βελγιο

Πίστωση χρόνου ζήτησε από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού κόμματος Ελιο ντι Ρούπο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση με τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα... και να θέσει τέλος στην ακυβερνησία που μετρά ήδη 528 ημέρες.
Όμως την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πιέσεις και από τις Βρυξέλλες προκειμένου να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2012 ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτόν μέτρα για
τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.
Φιλελευθέροι και Σοσιαλιστές δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει ο προσωρινός πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ και όχι μόνο λόγω της διαφορετικής γλώσσας. Ο ντι Ρούπο δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι οι προτάσεις του δεν έγιναν δεκτές ούτε από τους ομόγλωσσούς του Φιλελευθέρους και έθεσε υπόψη του βασιλιά την παραίτησή του η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.
Τα συνδιαλεγόμενα κόμματα έχουν συμφωνήσει μέχρι τώρα μόνο στις διαπιστώσεις καθώς προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,8% την ερχόμενη χρονιά που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν επιπλέον έσοδα 11 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από περικοπές δαπανών, προκειμένου να επιτευχθούν οι επιβεβλημένοι από τις Βρυξέλλες στόχοι.
«Είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν τα αναγκαία μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012 πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία η εξακομματική κυβέρνηση» δήλωσε χθες Τετάρτη ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν.
Στην πραγματικότητα το Βέλγιο βρίσκεται στη μέγγενη από τη μια πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απειλεί την «ακυβέρνητη πολιτεία» με κυρώσεις εφόσον δεν επιτύχει το στόχο του ελλείμματος και από την άλλη των αγορών που ασκούν με το δικό τους τρόπο πιέσεις.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας έχουν φτάσει τις 368 μονάδες βάσης ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου άγγιξε χθες Τετάρτη το 5,5% λίγες ημέρες πριν τη δημοπρασία ομολόγων της ερχόμενης εβδομάδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα