«υπερβολικη» κατα τον ρικ περι η αντιδραση της κυβερνησης ομπαμα στο θεμα με τους πεζοναυτες

11:35 16/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του, ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές Ρικ Πέρι δήλωσε ότι ...θα υπερέβαινε τα εσκαμμένα το να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των τεσσάρων...
πεζοναυτών που εμφανίζονται σε ένα βίντεο να ουρούν πάνω στις αιμόφυρτες σορούς νεκρών ανταρτών στο Αφγανιστάν και κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι αντιδρά «υπερβολικά».

Το επεισόδιο μαγνητοσκοπήθηκε,
το βίντεο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και μετά το σάλο που προκλήθηκε οι πεζοναύτες αναγνωρίστηκαν και το βίντεο κρίθηκε αυθεντικό. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι ένιωσε φρίκη, ενώ αμηχανία προκλήθηκε στο Πεντάγωνο.

«Αυτά τα παιδιά έκαναν ένα λάθος. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό» δήλωσε στο CNN ο Πέρι, κυβερνήτης του Τέξας και πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος υπολείπεται των περισσότερων αντιπάλων του στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Αλλά η ιδέα ότι αυτή η κυβέρνηση θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον αυτών των νέων, ξεπερνά, ξανά, τα όρια» υποστήριξε.

Ο στρατός των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα και οι τέσσερις πεζοναύτες έχουν ανακριθεί για το επεισόδιο, ενώ ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασαν την καταδίκη τους για την πράξη και δεσμεύτηκαν ότι αυτοί που την διέπραξαν θα τιμωρηθούν.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι το βίντεο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους Ταλιμπάν ώστε να στρατολογούν νέους μαχητές.

Ο Πέρι επέκρινε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «αποστρέφεται το στρατό, είτε πρόκειται για την υπουργό Εξωτερικών είτε πρόκειται για τον υπουργό Αμύνης». «Το να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους για κακούργημα νομίζω ότι στέλνει ένα πραγματικά πολύ άσχημο μήνυμα» δήλωσε.

Ο Πέρι σημείωσε ότι στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ο στρατηγός Τζορτζ Πάτον είχε ουρήσει στο Ρήνο στην διάρκεια της προέλασης των στρατευμάτων του στη ναζιστική Γερμανία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, «αν και δεν έχει καταγραφεί σε εικόνα (...) έκανε το ίδιο στη Γραμμή Ζίγκφριντ» για να δείξει την περιφρόνησή του για τους Ναζί.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό οι πεζοναύτες ανήκουν σε μονάδα ελεύθερων σκοπευτών στο 3ο τάγμα του 20υ Συντάγματος και ανακρίθηκαν από το NCIS, την υπηρεσία ποινικών ερευνών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, που ηγείται της έρευνας για το επεισόδιο.

Η μονάδα είχε αναπτυχθεί στη νοτιοδυτική επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν από τον Μάρτιο ώς το Σεπτέμβριο του 2011 και -σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο- το επεισόδιο ενδέχεται να είχε σημειωθεί στην διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο υποστράτηγος Κέρτις Σκαπαρότι, που ηγείται των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, σε εγκύκλιό του προς όλες τις μονάδες του στρατού των ΗΠΑ στη χώρα την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι «η ατίμαση, η σύληση, ο εμπαιγμός, η φωτογράφηση ή η βιντεοσκόπηση για προσωπική χρήση νεκρών ανταρτών
Keywords
Τυχαία Θέματα