Υφεση 4% προβλεπει ο προυπολογισμος...

20:34 7/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Ύφεση 4% φέτος, έναντι 6,4% το 2012, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για αναθεώρηση των εκτιμήσεων επί τα βελτίω,...
δεδομένου ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 προέβλεπε μείωση του φετινού ΑΕΠ κατά 4,5%.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού λαμβάνει υπόψη τις πρώτες θετικές ενδείξεις που καταγράφηκαν το
2013, σε συνέχεια και ως αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τις νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ο Χρ. Σταϊκούρας για τον Προϋπολογισμό Η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ αναφορικά με την ανεργία σημείωσε ότι ο ρυθμός αύξησής της περιορίζεται. Το μέσο ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 27% το 2013 και η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5%. Η πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,6% και μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, εξάλλου, ότι στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε, επίσης, πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Εκτιμάται, είπε, πως φέτος θα υπάρχει ένα μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ.

«Αυτό είναι μια συντηρητική εκτίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. «Και αυτή χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια. Χωρίς τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs). Χωρίς τα ποσά που αντιστοιχούν στα Securities Market Programme (SMPs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και με τις επιστροφές φόρων και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να εκτιμώνται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος του Προϋπολογισμού, υψηλότερες από το 2012».
ΥΠΟΙΚ: Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα περιορισθεί στις 2,4 εκατοστιαίες μονάδες από 6 εκατοστιαίες μονάδες το 2012. Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ το 2012. Το εν λόγω πλεόνασμα, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και των άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% στην Ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για φέτος, ο Προϋπολογισμός προβλέπει πως τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, μετά τη μείωση των επιστροφών, θα διαμορφωθούν στα 47 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του επικαιροποιημένου ΜΠΔΣ.
Σε αυτή την υστέρηση συμπεριλαμβάνονται και 723 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών που εξοφλούνται από την ειδική πίστωση και των οποίων η επίδραση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Αν αφαιρεθεί αυτό το ποσό, τότε η πραγματική απόκλιση έναντι του στόχου, σε ταμειακή βάση, περιορίζεται στα 805 εκατ. ευρώ.

Το μέσο ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 27% το 2013 και η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5%. Φέτος θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η απόκλιση αυτή υπερκαλύπτεται σε δημοσιονομική βάση, μετά τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, από την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο του 2014, από τις εισπράξεις των φόρων περιουσίας (ΦΑΠ 2013) και των φόρων περιουσίας παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011 και 2012) τους δύο πρώτους μήνες του 2014, από τις εισπράξεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ 2013) μέχρι και το Μάρτιο του 2014, ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ και από την απόδοση από την Τράπεζα της Ελλάδος στο ελληνικό δημόσιο του εναπομένοντος υπολοίπου κερδών της για τη χρήση 2013, με την εκτιμώμενη καταβολή μερίσματος ύψους 480 εκατ. ευρώ. Κατόπιν αυτών των προσαρμογών, ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, προκύπτει ότι τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού φέτος, σε δημοσιονομική βάση, κινούνται στο πλαίσιο των στόχων που είχαν τεθεί, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.
Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 52,6 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 885 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του επικαιροποιημένου ΜΠΔΣ.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ το 2014
Για το 2014, ο Προϋπολογισμός προβλέπει πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, από 344 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ φέτος.

Εκτιμήσεις για το 2014Ανάπτυξη 0,6% Στο 26% η ανεργία Στο 2,4% το έλλειμμαΠρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. Στα 47 δισ. τα έσοδαΣύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η βελτίωση αυτή του πρωτογενούς αποτελέσματος θα προέλθει, κυρίως, από τη βελτίωση του αποτελέσματος του ισοζυγίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, από 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ φέτος.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα