''ξεπερασμενη η εκθεση απο το δντ''...

23:52 19/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Η έκθεση του ΔΝΤ που ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου 2014 παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένη από τις εξελίξεις, ενώ πολλές από τις προτάσεις πολιτικής που φαίνεται να προτείνει είχαν ήδη υλοποιηθεί...
και με το παραπάνω πριν καν δημοσιευτεί η έκθεση, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Όσον αφορά την ακραίως απαισιόδοξη θεώρηση των αναπτυξιακών
προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που φαίνεται να υιοθετείται σε ορισμένα κεφάλαια της Έκθεσης, η απάντηση έχει ήδη δοθεί με την εντυπωσιακή εισροή στη χώρα επιχειρηματικών κεφαλαίων, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ ήδη από το 1ο 6μηνο του 2014 (εκ των οποίων 8,4 δισ. ευρώ για τις ΑΜΚ των τραπεζών) και με την εντυπωσιακή τώρα συμμετοχή ξένων επενδυτών παγκοσμίου εμβέλειας στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζει η τράπεζα.

Η εικόνα αυτή ενισχύεται από την ανακοίνωση νέων στοιχείων για την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού κατά το 2014, καθώς και για την πολύ ικανοποιητική υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2014 στο 1ο 5μηνο 2014. Επιπλέον, το κόστος δανεισμού του Δημοσίου μειώνεται τώρα σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, με τα επιτόκια των εκδόσεων 6μηνων και 3μηνων εντόκων γραμματίων να μειώνονται στο 2,15% και στο 1,8% αντίστοιχα, από άνω του 4,2% που διαμορφώνονταν έως τα μέσα του 2013.

“Είναι, επομένως, η πρώτη φορά μετά το 2009 που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου της χώρας από την μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης”, τονίζει η τράπεζα. Και συνεχίζει: “Σε αυτό το πλαίσιο, η συνέχιση της αποτελεσματικής υλοποίησης του ισχύοντος προγράμματος προσαρμογής και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τον αναγκαίο μηχανισμό επανένταξης της Ελλάδος στην ομάδα των χωρών με εξαιρετικά αναβαθμισμένες προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες”. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

«Κόλαφος» και η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς«Κόλαφος» για τα λάθη του ΔΝΤ είναι και η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται στις λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου από τον Μάιο του 2010, αλλά και στις συνεχείς αναθεωρήσεις του, για κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας με κυρίαρχο την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητά του.

Τα λάθη του ΔΝΤ στην αποτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους δίνουν πλέον στην Ελλάδα σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης στην προσπάθεια για βελτίωση των όρων δανεισμού, τονίζεται στη μελέτη, ενώ όσον αφορά στο δημόσιο χρέος υπογραμμίζεται ότι «σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του Μαΐου του 2010 και ιδιαίτερα του Σεπτεμβρίου του 2010, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν θέμα ήσσονος σημασίας.

Οι αρχικές προβλέψεις του ΔΝΤ έλεγαν ότι η ύφεση το 2011 θα περιοριζόταν στο -2,6%, έφτασε όμως -7,1%. Το 2012 το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,1%, η χρονιά έκλεισε με ύφεση -7% και για το 2013 προέβλεπε ανάπτυξη 2,1%, έναντι ύφεσης -3,9%.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές μελέτες, στην έκθεση αναφέρεται πως οι πρώτες εκθέσεις του Μαΐου 2010 και Ιουλίου 2011 περιείχαν πολύ αισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με τα ελλείμματα του 2010 και του 2011 καθώς επίσης και πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ιδιαίτερα από το 2014 ως το 2020. Οι τρεις τελευταίες εκθέσεις είναι πολύ πιο ρεαλιστικές για την περίοδο 2013-2015 και λιγότερο ρεαλιστικές από το 2016.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα