«ξεκλειδωνει» τη σερβικη πορεια προς εε η προοδος στο διαλογο για το κοσοβο

08:57 25/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ανοίγει κατά τα φαινόμενα ο δρόμος για την επίσημη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου μετά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο νέο γύρο διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας στις Βρυξέλλες. Οι δύο...
πλευρές κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία επί δύο ζητημάτων-κλειδιά: την εκπροσώπηση του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις και τη συνολική διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

Η πορεία της Σερβίας προς τους κόλπους της Ευρωπαϊκής
Ένωσης έχει καθυστερήσει εξαιτίας του ζητήματος του Κοσόβου, καθώς η Ένωση απαιτεί την επίτευξη προόδου στο διάλογο και την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών πριν χορηγήσει επίσημα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται την προσεχή εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν -εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου- εάν η Σερβία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του καθεστώτος.

«Αυτές οι συμφωνίες [που συνήφθησαν στις Βρυξέλλες] είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενες εν όψει των διαβουλεύσεων της επόμενης εβδομάδας» επισήμανε την Παρασκευή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Στο νέο γύρο διαλόγου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ οι αντιπροσωπείες Βελιγραδίου-Πρίστινας συμφώνησαν επί των ζητημάτων της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις και ως προς τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, στις περιφερειακές συναντήσεις δίπλα στο όνομα του Κοσόβου θα βρίσκεται ένας αστερίσκος και στην υποσημείωση θα αναφέρεται:

«Η επιγραφή αυτή δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου και είναι σε συμφωνία με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ότι η συμφωνία είναι σε πλήρη συμφωνία με τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας. Επισήμανε ακόμη ότι τώρα έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στη Σερβία.

«Η συμφωνία αποδεικνύει την προσήλωση των δύο πλευρών στον κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον» υπογράμμισε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση κοινοτικός επίτροπος Στέφαν Φούλε.

Την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας έστειλαν επιστολή προς την Κάθριν Άστον ζητώντας να δοθεί στη Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το Βελιγράδι εκπλήρωσε όλους τους όρους.

Η Γερμανία επιθυμεί να δει στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Σερβία να κάνει το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της ΕΕ -να αποκ
Keywords
Τυχαία Θέματα