Ξεκινησαν οι συζητησεις στις βρυξελλες - αυριο τα κλιμακια στην αθηνα

16:30 11/3/2015 - Πηγή: Fimotro
BRUSSELS GROUP ΑΝΤΙ ΤΡΟΪΚΑΣ
Σε φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας τόσο των τελεσιγράφων προς την Αθήνα από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο...
και της κλιμάκωσης της ρητορικής κατά των δανειστών - με υπουργούς να καταγγέλλουν «μπανανία» και την κυβέρνηση να θέτει θέμα
γερμανικών αποζημιώσεων - ξεκίνησε στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Ελλάδα.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να υπάρξει «ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα» για τις συζητήσεις. Είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών να διεξαχθούν σε «ήρεμη πολιτικά ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση» τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε έμμεση παρέμβαση-σύσταση προς Βερολίνο και Αθήνα.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν όντως στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ορίστηκε ο οικονομολόγος Νίκος Θεοχαράκης.

Το «Brussels Group»

Στις διαπραγματεύσεις μετέχουν επίσης στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ESM/EFSM.

«Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG)» διεμήνυσαν από το Μαξίμου.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι «η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία».

Οι ίδιοι υπογράμμισαν πως «τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους».

«Για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται "on Site Exchange of Facts" για το συγκεκριμένο ζήτημα» εξήγησε πιο αναλυτικά πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως πάντως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, αύριο Πέμπτη αναμένονται στην Αθήνα κλιμάκια στελεχών των «θεσμών», δηλαδή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει την Τετάρτη ραντεβού στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Στη συνάντηση δεν θα μετάσχει, τελικώς, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχε αρχικά γνωστοποιηθεί.

Η ώρα των συναντήσεων υπολογίζεται γύρω στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Στο Παρίσι ευρίσκονται και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς και ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο Μάριο Ντράγκι προσκλήθηκε το μεσημέρι σε γεύμα εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο γεύμα συμμετείχαν και οι Σαπέν και Μακρόν.
Keywords
Τυχαία Θέματα