Ξεκινα την ανακεφαλαιοποιηση η τραπεζα πειραιως

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΥΨΟΥΣ 1,1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
Τους πιστωτές της βάζει στο «κάδρο» της ανακεφαλαιοποίησης η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπέβαλε σήμερα δημόσια προσφορά για τρεις σειρές ομολόγων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ...

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα οδηγήσει στο «κούρεμα» των πιστωτών του ομίλου, μέσω του οποίου θα καλυφθεί μέρος των κεφαλαιακών αναγκών
που θα προκύψουν από τα stress tests.

Η διαδικασία που ακολουθεί η τράπεζα αναμένεται να αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα τρία συστημικά πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στις ασκήσεις προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εφόσον οι διοικήσεις τους επιλέξουν αυτή τη μέθοδο αναπλήρωσης μέρους των κεφαλαιακών ελλειμμάτων.

Μέσω της δημόσιας προσφοράς, η Τρ. Πειραιώς δίνει την ευχέρεια στους κατόχους των ομολογιακών της τίτλων να λάβουν είτε μετρητά ή κοινές μετοχές της ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν junior ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 230 εκατ. ευρώ, τα οποία διαπραγματεύονται σήμερα στο 10% - 15% της ονομαστικής τους αξίας, αλλά και senior ομόλογα, η τιμή των οποίων είναι σαφώς υψηλότερη, κινούμενη στα επίπεδα του 50%.

Οι τιμές αυτές έχουν προεξοφλήσει τη συμμετοχή των πρώτων στα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα κληθούν να υποβάλλουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Από την άλλη πλευρά, τα senior ομόλογα μπορούν να «κουρευτούν» μόνο στην περίπτωση που υπάρξει ολοκληρωτικό bail in, δηλαδή εάν δεν καταφέρουν οι τραπεζικές διοικήσεις να προσελκύσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.

Με αυτά τα δεδομένα, στα junior ομόλογα η Τράπεζα Πειραιώς θα προσφέρει ένα premium της τάξης των 10% - 15%, ενώ στα senior το ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί στις 20 μονάδες βάσης.

Δηλαδή το «κούρεμα» εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 70%-80% και σε 25% - 30% αντίστοιχα.

Λεπτομέρειες για τις τιμές προσφοράς θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας, δεδομένου ότι η διαδικασία ξεκινά σήμερα και λήγει στις 4 Νοεμβρίου 9 το πρωί ώρα Λονδίνου (11 τοπική).

Το κεφαλαιακό όφελος

Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον υπάρξει πλήρης αποδοχή της προσφοράς από τους κατόχους των τίτλων, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομήσει ένα ποσό της τάξης των 380 έως 450 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειώσει το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοί της.

Σήμερα Πέμπτη βρίσκονται στη Φρανκφούρτη για δεύτερη συνεχή ημέρα εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών, καθώς είναι προγραμματισμένες τετ-α-τετ συναντήσεις με στελέχη της ΕΚΤ.

Στο επίκεντρο των επαφών αυτών θα βρεθούν μεθοδολογικά ζητήματα σε σχέση με τη μελέτη αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών ομίλων και της ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν και δεν αναμένεται η ελληνική πλευρά να δει τα τελικά νούμερα της δοκιμασίας, εκτιμάται ότι η ενημέρωση που θα λάβει θα δώσει τη δυνατότητα μίας πρώτης κατά προσέγγιση εκτίμησης του λογαριασμού που θα προκύψει από τα stress tests.

Πηγή : tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα