Ξεφυλλιζει το... ημερολογιο ο σαμαρας

Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)
Σε τροχιά εκλογών είναι αποφασισμένος να βάλει τη χώρα ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δεν υπαναχωρεί από την αρχική του στάση για διεξαγωγή της αναμέτρησης το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος με κάθε αφορμή δείχνει...
ότι πιέστηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πως ουσιαστικά ήταν κάτι που ευθύς
εξαρχής δεν ήθελε, επιδιώκει τώρα να συντομεύσει τον χρόνο της «συγκατοίκησης» με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης έχει ήδη αρχίσει ο εκλογικός σχεδιασμός και προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τόσο το ζήτημα της οριστικοποίησης των υποψηφιοτήτων όσο και τα τεχνικά ζητήματα της προεκλογικής καμπάνιας (διαφήμιση, μετρήσεις κ.λπ.).
Παράλληλα, στελέχη της ΝΔ επιλέγουν -ειδικά τις τελευταίες ημέρες- να αναλάβουν ρόλο βουλευτών αντιπολίτευσης, ασκώντας κριτική σε κάθε θέμα που αναδεικνύει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Η κριτική αυτή κορυφώθηκε στο θέμα των επικουρικών συντάξεων με το βέτο που προβλήθηκε και το οποίο ήταν ικανό να «τινάξει στον αέρα» τη συγκυβέρνηση.
Η τακτική της «σκληρής γραμμής» από την πλευρά του κ. Σαμαρά υπαγορεύεται από τους εξής λόγους:
1. Θεωρεί ότι όσο απομακρύνεται η ημερομηνία των εκλογών τόσο «ξεχνιέται» η περίοδος Παπανδρέου, κάτι που δεν το θέλει, καθώς εκτιμά ότι η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ θα του δώσει το εισιτήριο για την αυτοδυναμία.
2. Κάθε ημέρα που περνά εντείνεται η πίεση από τους εκπροσώπους της «λαϊκής Δεξιάς», που ζητούν εκλογές εδώ και τώρα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Γ. Μανώλης και στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές και οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, κ. Μπούρας και Μουρούτης.
3. Εκτιμά ότι όσο παραμένει η ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου τόσο ταυτίζεται με επώδυνα μέτρα και δεν αποκλείει εάν αυτό παραταθεί να υποστεί σημαντικό εκλογικό κόστος, στη λογική ότι «όλοι το ίδιο είναι».
4. Θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας είναι απολύτως ενθαρρυντικές και μάλιστα ορισμένοι εκ των συνεργατών του πιστεύουν ότι η αυτοδυναμία είναι πλέον ορατός στόχος.
Ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα αυτόν τον «κλεφτοπόλεμο». Θα δηλώνει δημόσια ότι στηρίζει αταλάντευτα την κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ παράλληλα στελέχη θα διαφωνούν σε κάθε θέμα και θα ασκούν κριτική, κυρίως στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής.
Στις σκέψεις του προέδρου της ΝΔ παραμένει και το ενδεχόμενο της «αιφνίδιας» αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα, κάτι για το οποίο ήταν προετοιμασμένος και στην περίπτωση κατά την οποία επέμενε ο κ. Κουτρουμάνης να καταθέσει τώρα νομοσχέδιο για τη μείωση των επικουρικών. Εφόσον αυτό το μέτρο ή κάποιο ανάλογο προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, τότε ?σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά? δεν θα πρέπει να αποκλείεται η οριστική ρήξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Εάν αυτό σημάνει εκλογές, είμαστε έτοιμοι» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα