Βηματα προσεγγισης της μερκελ προς τον ολαντ

23:03 12/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της ότι θεωρεί δυνατή την επίτευξη μιας σταθερής σχέσης με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αν και...
η ίδια είχε στηρίξει στις εκλογές τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ερωτώμενη για την πιθανότητα
μιας σταθερής εταιρικής σχέσης με τον νέο Γάλλο πρόεδρο η Μέρκελ απάντησε: «Ναι, αυτό πιστεύω, δεδομένου ότι γνωρίζουμε, από την εποχή της ίδρυσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ότι οι καλές γαλλογερμανικές σχέσεις είναι απλούστατα πολύ σημαντικές και για τις δύο χώρες».

Πρόκειται για ένα μήνυμα που είχε εκφράσει ήδη από την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η καγκελάριος προσδοκά μια στενή και φιλική συνεργασία με τον νέο Γάλλο πρόεδρο» είχε πει ο Ζάιμπερτ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της Ανγκ.Μέρκελ δήλωσε ότι σε αυτή τη συνάντηση δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά τόνισε ότι αποτελεί μια συνάντηση γνωριμίας, «ένα πρώτο ραντεβού».

O Πιερ Μοσκοβισί, σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως είναι δυνατό να υπάρξουν «συμβιβασμοί» μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Η γαλλογερμανική φιλία, όπως γνωρίζουμε, ξεπερνά τις πολιτικές αλλαγές Δεν είναι πάντα εύκολο, πρέπει να βρούμε κοινά σημεία, να καταλήξουμε σε νέους συμβιβασμούς, όμως ελπίζω ότι αυτό θα γίνει όπως πάντα» επεσήμανε ο Μοσκοβισί όταν ρωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV για τις δηλώσεις της Μέρκελ ότι πιστεύει σε μια «σταθερή» εταιρική σχέση με τον Ολάντ.

«Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να συναντηθούν, να συζητήσουν, να μιλήσουν ειλικρινά, να ανταλλάξουν απόψεις και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε» πρόσθεσε ο βουλευτής.

Ο Ολάντ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου της Γαλλίας την Τρίτη και την ίδια ημέρα το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με την Μέρκελ. Στο πρόγραμμα της πρώτης τους συνάντησης, που πραγματοποιείται με φόντο την κρίση στην ευρωζώνη, περιλαμβάνονται ένα δείπνο εργασίας και μια συνέντευξη Τύπου

Οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση εργασίας στις 18.30 (ώρα Βερολίνου) την Τετάρτη και στις 19.45 θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Ευρώπη και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την κρίση.

«Στη Γερμανία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη χώρα (στην ΕΕ). Όμως αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι μεγαλύτερο στον κόσμο χρειαζόμαστε περισσότερους από εμάς και μόνο. Για αυτό η ΕΕ, με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της, είναι απλούστατα ένα πολύ, πολύ καλό πράγμα» είπε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ισχυροποιηθεί χάρη στις κοινές αντιλήψεις των χωρών για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, της θρησκείας και των μετ
Keywords
Τυχαία Θέματα