Βελτιωση του τροπου ελεγχου της ψυχικης καταστασης των αγοραστων οπλων ζητα ο ομπαμα...

14:27 18/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Την ανάγκη βελτίωσης του τρόπου ελέγχου της ψυχικής κατάστασης των αγοραστών όπλων υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ...
μετά από την πολύνεκρη επίθεση σε στρατιωτική βάση της Ουάσιγκτον.
Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Άαρον Αλέξις, τον 34χρονο φερόμενο ως δράστη της επίθεσης με 12 νεκρούς, στο Νέιβι Γιαρντ της Ουάσινγκτον, πριν από δύο ημέρες.
«Οι πρώτες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι πρόκειται για άτομο που ενδεχομένως να
αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα», δήλωσε ο κ. Ομπάμα στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo για τον Αλέξις, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.
«Το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε ένα επαρκές σύστημα ελέγχου των πληροφοριών (για τους αγοραστές όπλων) είναι κάτι που μας καθιστά πιο ευάλωτους σε τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η αστυνομία του Ρόουντ Άιλαντ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα το Ναυτικό ότι ο Αλέξις είχε παραπονεθεί πως «άκουγε φωνές».
Ο φερόμενος ως δράστης είχε άδεια να μπαίνει στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού παρά τις παλαιότερες συλλήψεις του και την απόλυσή του από το Σώμα, το 2011, για θέματα απείθειας.
Σύμφωνα με το FBI ο Αλέξις χρησιμοποίησε ένα έγκυρο πάσο για να μπει νόμιμα στο κτήριο 197 του Νέιβι Γιαρντ, δεδομένου ότι εργαζόταν ως υπεργολάβος εκεί, όπως ανέφερε η Βάλερι Παρλέιβ, υποδιευθύντρια του FBI που είναι αρμόδια για την περιοχή της Ουάσινγκτον. Οι αρχές πιστεύουν ότι ο 34χρονος ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι κατά την είσοδό του, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε στην κατοχή του και ένα ημιαυτόματο AR-15. Το τουφέκι είχε αγοραστεί νομίμως στη Βιρτζίνια.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo ότι έχει λάβει μέτρα «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του» για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, αλλά όπως επισήμανε, το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει νέους νόμους.
Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στην κριτική που δέχτηκε για το γεγονός ότι λίγο μετά τις επιθέσεις πραγματοποίησε ομιλία για την οικονομία.
«Το Κογκρέσο έχει πολλή δουλειά αυτή τη στιγμή. Δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα