Βελγος δημαρχος: οι δυναμεις ασφαλειας ειναι το τελειο παραδειγμα του οργανωμενου χαους...

10:31 23/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες ...
άλλαξαν τα μέχρι τώρα δεδομένα που σχέτιζαν το Βέλγιο με την τρομοκρατία. Η χώρα είναι γνωστή ως η «κοιτίδα» των τζιχαντιστών, αλλά όχι ο στόχος τους. Η επίθεση τον Μάιο του 2014 στο Εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών με τέσσερις νεκρούς πραγματοποιήθηκε από φανατικό ισλαμιστή γεννημένο στη Γαλλία. Ήταν δηλαδή μια αντισημιτική επίθεση και όχι μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον
του Βελγίου.

Όμως, η επίθεση της 22ας Μαρτίου είναι εντελώς διαφορετική. Είχε στόχο το ίδιο το Βέλγιο αλλά και την διεθνή κοινότητα. Οι τρομοκράτες χτύπησαν το αμερικανικό τμήμα του αεροδρομίου Ζαβεντέμ και τον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, που απέχει μόλις 200 μέτρα από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταστεί ένα από τα επίκεντρα, αν όχι το επίκεντρο, των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015 σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από την πρωτεύουσα του Βελγίου. Ο «ιθύνων νους» των τρομοκρατικών επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα Abdehamid Abaaoud γεννήθηκε στο Βέλγιο και ο Salah Abdeslam, συνεργάτης του, που συνελήφθη μόλις την περασμένη Παρασκευή, είναι Γάλλος πολίτης με καταγωγή από το Μαρόκο, που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, το «προπύργιο» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Η χρονική στιγμή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες οδηγεί τους περισσότερους στο συμπέρασμα, ότι μάλλον είναι μια πράξη εκδίκησης για την σύλληψη του Salah Abdeslam, μήπως όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα; Στο Βέλγιο η αποξένωση των μουσουλμάνων που συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν είναι τόσο έντονη. Στην Γαλλία ή στην Βρετανία οι περισσότεροι νεαροί μουσουλμάνοι, ειδικά αν έχουν γεννηθεί σε αυτές τις χώρες, θεωρούν τους εαυτούς τους Γάλλους ή Βρετανούς, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί στο Βέλγιο. Γιατί; Επειδή η «βαθιά διάσπαση» που υπάρχει μεταξύ Φλαμανδών και Βαλόνων, με την δική της γλώσσα η κάθε εθνότητα, δημιουργεί το αίσθημα στους μουσουλμάνους που γεννιούνται στις Βρυξέλλες ότι απλά είναι από την χώρα καταγωγής τους, επειδή είναι για εκείνους περίπλοκο να αισθάνονται Φλαμανδοί ή Βαλόνοι.

Η διαίρεση του Βελγίου σε δύο έθνη και ακόμα και η επιθυμία κάποιων γαλλόφωνων να ενωθούν με την Γαλλία και να αποσχιστούν από τους ολλανδόφωνους Φλαμανδούς (κόμμα Rassemblement Wallonie France) δεν είναι χωρίς συνέπειες. Το δικαστικό σύστημα, η αστυνομία, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας είναι τα «θύματά» της. Δεν είναι τυχαίο που ο Hans Bonte, δήμαρχος στην πόλη Βιλβέρντε, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Οι δυνάμεις ασφαλείας του Βελγίου είναι ένα τέλειο παράδειγμα του οργανωμένου χάους».
Keywords
Τυχαία Θέματα