Τροπολογια για τους μαστιχοπαραγωγους...

17:17 29/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Αποζημιώσεις και σε εκείνους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα μαστοχοπαραγωγοί, δήλωσε πως θα δοθούν ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης.
Μιλώντας στο Ράδιο Αλήθεια της Χίου, τόνισε,...
ότι έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να ψηφιστεί στη Βουλή τροπολογία την Πέμπτη που να προβλέπει την αποζημίωση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, για το φυτικό κεφάλαιο που έχουν χάσει, ακόμα και αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, διαδικασία η οποία θα υλοποιηθεί μέσω των ΠΣΕΑ.
Αυτό
σημαίνει ότι όποτε δοθούν αποζημιώσεις αυτές θα αφορούν το σύνολο των μαστιχοπαραγωγών, επιτυγχάνοντας την εξαίρεση στον κανόνα, με την επίκληση επιχειρημάτων, όπως το ότι η μαστίχα δεν έχει υπαχθεί στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης γεωργικών προιόντων, την αργή ανάπτυξη του δέντρου και το γεγονός ότι η μαστίχα έχει υπαχθεί στα προίόντα ΠΟΠ.
Αναφορικά με το μέγεθος της ζημιάς αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προέδρων των συναιτερισμών που επλήγησαν, έχουν χαθεί 25 με 30 τόνοι, το 1/5 δηλαδή της συνολικής παραγωγής, ενώ οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που τις προηγούμενες μέρες περιόδευσαν στα καμένα, μιλούν για 220.000 με 250.000 καμένα μαστιχόδεντρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα