Τριβες για την συσκεψη των αρχηγων

10:43 6/9/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος)
Την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την Τετάρτη, αμέσως μετά την επιστροφή του Α. Σαμαρά από τη Φρανκφούρτη, όπου θα δει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, θα πραγματοποιηθεί τελικά η νέα σύσκεψη του...
πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Στο Μέγαρο Μάξιμου, παρά το αίτημα που κατέθεσε επισήμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ευ. Βενιζέλος -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Σαμαρά χθες- για να γίνει άμεσα η σύσκεψη και σίγουρα πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος επίσπευσης.
Σημειώνουν δε ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον πρωθυπουργό τόσο για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με την τρόικα που θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί, όσο και για τα όσα θα συζητηθούν με τον Μ. Ντράγκι.
Κορυφαίοι υπουργοί μάλιστα, αναφερόμενοι στο θέμα του «πακέτου» των μέτρων ύψους 11,5 δισ., υπενθυμίζουν ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και μάλιστα με δημόσιες δηλώσεις τους είχαν εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό να χειριστεί το όλο θέμα.
Επικοινωνία με Στουρνάρα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, εκτός από το θέμα της σύσκεψης του έθεσε και θέμα ενημέρωσης από τον κ. Στουρνάρα για τη συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε.
Ο κ. Σαμαράς του είπε ότι θα δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να επικοινωνήσει μαζί του και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, πράγμα που όντως αργότερα συνέβη. Ο κ. Σαμαράς πάντως, άφησε ανοιχτό τον χρόνο διεξαγωγής της σύσκεψης κορυφής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει σήμερα σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσουν εν όψει της λήψης των οριστικών αποφάσεων για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης αντιμετωπίζει πιο ήπια (σε σχέση με τον κ. Βενιζέλο) το θέμα της σύσκεψης.
Θεωρεί, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και, παρότι είχε ζητήσει επίσπευση, δεν εκφράζει κανενός είδους ενόχληση για τη μίνι καθυστέρηση. Χθες ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του και του επεσήμανε ότι «το κλίμα ήταν θετικότερο από κάθε άλλη φορά».
Σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων που θα «κλειδώσουν» στην επικείμενη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα παρουσιάσει την πρότασή του για την επιβολή ρήτρας ισοδύναμων μέτρων.
Θα επισημάνει συγκεκριμένα ότι σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία (αύξηση εσόδων, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ., περιορισμός δαπανών) να ακυρωθούν μέτρα που σήμερα λαμβάνονται.
Keywords
Τυχαία Θέματα