ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

22:00 22/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Απο το: vima.grΝέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε με στόχο τα πετρέλαια που πιστεύεται ότι υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία.Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Eνωσης προωθώντας...σταδιακά σχέδια εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων
σε θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, έλεγαν χθες στη Λευκωσία, μόλις έγινε γνωστό ότι η Aγκυρα προκήρυξε διεθνούς ενδιαφέροντος (χωρίς όμως τη συνήθη προεργασία παρουσίασης δεδομένων για προσέλκυση ενδιαφέροντος) διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση σε έντεκα θαλάσσια οικόπεδα που είχε διαχωρίσει από το 2008 και 2009 στον κόλπο της Αττάλειας.
Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ένα οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, συγκεκριμένα το «4321», τα όρια του οποίου βρίσκονται περίπου σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων δυτικά της Πάφου και έχει έκταση 200 τ.χλμ.Η παρουσίαση των σεισμικών δεδομένων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σε τυχόν ενδιαφερόμενες εταιρίες, έγινε από τον κρατικό Οργανισμό Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την 1η έως τις 15 Απριλίου στην τουρκική πρωτεύουσα.Ταυτόχρονα, η Τουρκία προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στην αξιοποίηση των θαλάσσιων κοιτασμάτων, γεγονός που προκαλεί έκπληξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα:*Έχει προκηρύξει προσφορές για θαλάσσιες σεισμολογικές έρευνες έκτασης 9.000 τ.χλμ. και η περίοδος υποβολής των προτάσεων έληξε τη Μεγάλη Πέμπτη.
*Έχει προκηρύξει προσφορές για τρισδιάστατες σεισμολογικές έρευνες σε έκταση 1.100 τ.χλμ με περίοδο υποβολής προτάσεων που έληξε στις 15 Απριλίου.
*Έχει προκηρύξει διαγωνισμό για επανεπεξεργασία τρισδιάστατων δεδομένων σε έκταση 350 τ.χλμ.
* Τουρκικοί κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι όλη η προετοιμασία για ανεύρεση πετρελαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον προσεχή Ιούλιο, για να αρχίσουν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που πιστεύεται ότι υπάρχουν.
Πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η Τουρκία με διάφορους διπλωματικούς ελιγμούς χαρακτηρίζει αυθαιρέτως θαλάσσια τμήματα ως «οικόπεδά της» και προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς προς αξιοποίηση τους. Αυτό βεβαίως είναι συνυφασμένο με τις αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού στις εκθέσεις προόδου έχει περιληφθεί πρόνοια για υπογραφή Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία.
Την υποχρέωσή της Άγκυρας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναφέρει για πρώτη φορά το ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2010»
Keywords
Τυχαία Θέματα