Τον σεπτεμβριο το μεγαλο ραντεβου

10:19 18/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Β. Δεμίρης
(από το Έθνος)
Για τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει οριστεί το νέο κρίσιμο «ραντεβού» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι στη διάρκεια έκτακτου Eurogroup θα εξετάσουν την έκθεση της τρόικας σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων...
στην Ελλάδα, θα λάβουν τις αποφάσεις για την επόμενη δόση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται από την πλευρά της να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για επιμήκυνση
της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει οριστεί το νέο κρίσιμο «ραντεβού» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι στη διάρκεια έκτακτου Eurogroup θα εξετάσουν την έκθεση της τρόικας σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, θα λάβουν τις αποφάσεις για την επόμενη δόση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται από την πλευρά της να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο μεταξύ χθες πως η επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας προχωρά βάσει προγράμματος και η συνάντηση του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ματίας Μορς, Πολ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Νωρίτερα χθες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, Σάιμον Ο'Κόνορ, δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ημερομηνία άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Περιορίστηκε να τονίσει ότι η τρόικα θα μεταβεί στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να εμβαθύνει την ανάλυση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα το τεχνικό κλιμάκιο. Θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες των πολιτικών που συνδέονται με το δεύτερο πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, θέση της Ευρωζώνης είναι ότι με την ολοκλήρωση της ανάλυσης της τρόικας θα προσδιοριστεί και το ακριβές ποσό σχετικά με το πρόσθετο κόστος που θα απαιτήσει η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δείγματα γραφής
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει δείγματα γραφής που απαιτούν οι εταίροι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα επανέρχεται στη σωστή τροχιά.
Σύμφωνα με αυτό το χρονοδιάγραμμα, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup θα κριθεί η τύχη του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ στην ίδια συνάντηση θα εξεταστεί και το Μνημόνιο για τη χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου.
Τα μνημόνια
Τα μνημόνια της Ελλάδας και της Κύπρου θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της εν λόγω συνεδρίασης, που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η οποία θα πραγματοποιηθεί με παρουσία των υπουργών και όχι με τηλεδιάσκεψη, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων. Σχετικά με την Κύπρο, η τρόικα επρόκειτο να επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 16 Ιουλίου, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δεν προσδιόρισε τη νέ
Keywords
Τυχαία Θέματα