Το προσφυγικο γκρεμιζει τη δημοτικοτητα της μερκελ...

Την ώρα που το ποσοστό των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών παραμένει σταθερά στο 39% η εκτίμηση ...
της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων πολιτών για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της Άνγκελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του Δεύτερου Προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) το 52% ασκεί κριτική στους χειρισμούς της και μόνο ένα 43% συμφωνεί με αυτούς.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε
Μεζιέρ, ο οποίος με τις αποφάσεις του στο προσφυγικό επανειλημμένος έχει έρθει σε σύγκρουση με την καγκελαρία, σημειώνει με ένα ποσοστό 45% μεγαλύτερη αποδοχή απ' ότι η καγκελάριος.

Απειλείται με ανατροπή η Μέρκελ;

Στήριξη παρέχεται στον υπουργό Εσωτερικών και από το προεδρείο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε όμως η στήριξη του κ. ντε Μεζιέρ από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει κυβερνητική αρμοδιότητα για το προσφυγικό.

Συνέπεια της αδυναμίας της κυρίας Μέρκελ να «βάλει στη θέση του» τον υπουργό Εσωτερικών, η ελλιπής δημόσια στήριξη της από ηγετικά στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και προπαντός η ρητά διατυπωμένη διαφοροποίηση του κ. Σόιμπλε έχουν δώσει νέα τροφή στη συζήτηση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή, κατά πόσο επιχειρείται ανατροπή εναντίον της καγκελαρίου με στόχο την αντικατάσταση της.

Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως για το βράδυ της Παρασκευής τόσο η συνέντευξη της κ. Μέρκελ στο Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης όσο και ομιλία του κ. Σόιμπλε στο συνέδριο του Οικονομικού Συνδέσμου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των Χριστιανοδημοκρατών, το οποίο επικρίνει καγκελάριο για την πολιτική της στο προσφυγικό.

Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα