Το πρόγραμμα της εορταστικής αθήνας τα χριστούγεννα

Γιορτές ελπίδας και προσδοκίας, γιορτές που ενώνουν εθνότητες, ηλικίες, θρησκεύματα, φύλα, κατοίκους, δημότες αλλά και επισκέπτες διοργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) για τα Χριστούγεννα και την έλευση της νέας χρονιάς.

Ηδη η πόλη στέλνει τα αισιόδοξα μηνύματά της από τις αρχές Νοεμβρίου με τη φωταγώγηση του κέντρου, ενώ και όλο τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου οι κεντρικές πλατείες, αλλά και οι γειτονιές της Αθήνας

γεμίζουν ζωή, φως και μουσικές με περισσότερες από 270 εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα. Εργαστήρια για τους μικρούς φίλους του δήμου στήνονται στα πολιτιστικά κέντρα, στα μουσεία του Δήμου Αθηναίων, στον Εθνικό Κήπο και σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους αλλά και στις δημοτικές κοινότητες της πρωτεύουσας. Για μία ακόμα χρονιά την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου έτους στο Θησείο, με φόντο τον Παρθενώνα.

Με όλους τους φορείς

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να συνεργάζεται και να συσπειρώνει γύρω του φορείς της πόλης, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η συμβολή όλων είναι σημαντική. Για αυτό και οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με αυτούς.

Ηδη από τις 10 Δεκεμβρίου ως και τις 22 Ιανουαρίου ένα διδακτικό και συναρπαστικό παιχνίδι για παιδιά, «Το ελιξίριο των Χριστουγέννων», παρουσιάζεται σε δημοτικά σχολεία των Αθηνών. Πρόκειται για ένα βιωματικό παιχνίδι γνώσεων – συναισθημάτων – πολιτισμού. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα www.scoutsofathens.gr/toelixiriotonxristougennon/

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», με επίκεντρο το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο και το στολισμένο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να δεσπόζει στην τραπεζαρία του αρχοντικού, οι επισκέπτες θα αισθανθούν (ως τις 8 Ιανουαρίου) την παραδοσιακά φιλόξενη ατμόσφαιρα της χριστουγεννιάτικης Αθήνας ακούγοντας παραδοσιακά κάλαντα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, ομιλίες και εθιμικά δρώμενα του δωδεκαημέρου και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις στους χώρους του σπιτιού.

«Κοντέινερ» από το Εθνικό

Το Εθνικό Θέατρο συναντά το κοινό στις γειτονιές της Αθήνας με αναγνώσεις διηγημάτων ελλήνων συγγραφέων. Ενα κοντέινερ μετατρέπεται σε χώρο τέχνης και συναντά το κοινό στις πλατείες της Αθήνας. 12.00-15.00 (17 & 18 Δεκεμβρίου Θησείο, Σταθμός ΗΣΑΠ, 27 & 28 Δεκεμβρίου Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων) οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου διαβάζουν σε μικρές ομάδες κοινού αποσπάσματα από την ελληνική πεζογραφία και ποίηση. Τα λογοτεχνικά αυτά αποσπάσματα συνδέονται με τους σταθμούς του κοντέινερ, καθώς η δράση τους εκτυλίσσεται γύρω από τις γειτονιές αυτές. Πρόκειται για μια συνέργεια του Εθνικού Θεάτρου και του Δήμου Αθηναίων που βγάζει το θέατρο «έξω από τα τείχη» και διαμορφώνει μια καινούργια σχέση με την πόλη και τους κατοίκους της, με οδηγό σημαντικές φωνές της ελληνικής λογοτεχνίας. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Εφη Θεοδώρου και τη σκηνογραφική επιμέλεια η Ελένη Μανωλοπούλου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Τα δελτία θα διατίθενται αυθημερόν στους χώρους δράσης με σειρά προτεραιότητας.

Από τις 15 ως τις 31 Δεκεμβρίου η πλατεία Κοτζιά γίνεται Food Market. Η Αθήνα εφέτος για πρώτη φορά υποδέχεται το πιο λαχταριστό και γιορτινό food market και γίνεται ο πιο γευστικός προορισμός της πόλης. Μοντέρνες καντίνες, πλήρως εξοπλισμένες, βαρέλια, πάγκοι και καθίσματα, live happenings, καθώς και μουσική δημιουργούν την πρώτη γευστική αγορά στην πόλη.

Επίσης την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στο Ψηφιακό Μουσείο του Δήμου Αθηναίων (12.00) «Στολίζουμε το δέντρο του Πλάτωνα με τους πλανήτες και τα αστέρια μας» και μεταμορφώνουμε το Ψηφιακό Μουσείο σε εργαστήριο κατασκευής πλανητών. Ενα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο του Διαστήματος. Για παιδιά 6-13 ετών. Κρατήσεις θέσεων: Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-16.00, τηλ.: 210 5142138.

Την ίδια ημέρα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου (16.30) τα παιδιά ηλικίας άνω των 9 ετών θα παρακολουθήσουν την ψηφιακή παράσταση «Το άστρο των Χριστουγέννων». «Τι είδους άστρο οδήγησε τους Σοφούς Μάγους της Ανατολής στο μέρος όπου ήταν σπαργανωμένο το βρέφος της Βηθλεέμ; Tι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο, του οποίου το ακτινοβόλο φως φωτίζει και εμπνέει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 χρόνια;».

Εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πηλού (16.00-17.00 & 17.00-18.00 & 18.00-19.00) ο Αγιος Βασίλειος έρχεται φορτωμένος με ένα σακί γεμάτο δώρα για να μεταδώσει το μήνυμα ότι το πολυτιμότερο δώρο είναι η έμπρακτη αγάπη στον συνάνθρωπό μας. Φτιάχνουμε από πηλό αγαλματίδια του Αγίου και μικρές πιτούλες με κρυμμένα μέσα τους δωράκια.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (11.00) «Παίζουμε Χριστούγεννα;». Πρόκειται για ένα οικογενειακό εκπαιδευτικό και εικαστικό πρόγραμμα καθώς τα παιδιά 5-10 ετών θα δημιουργήσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δωμάτιο, θα φτιάξουν παζλ, θα γράψουν την ευχή τους, θα ακούσουν παραμύθια και θα ζωγραφίσουν τα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (11.00) τα παιδιά ανακαλύπτουν διάφορες ιστορίες μέσα από την έκθεση φωτογραφίας «Ανιχνεύσεις και φωτογραφικά αρχεία: Αρχεία ζωής». Με μια χάρτινη φωτογραφική μηχανή θα διηγηθούν ιστορίες εμπνευσμένες από κάστρα που εξαφανίζονται, ανθρώπους-καλειδοσκόπια, πεισματάρικα περιστέρια που δεν πηγαίνουν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες και θα ετοιμάσουμε βαλίτσες με «μνήμες ζωής».

Παραμονή με Σαββόπουλο

Την Παραμονή των Χριστουγέννων (Σάββατο 24 Δεκεμβρίου) στη Σταδίου, μπροστά από τον κινηματογράφο Αττικόν (15.00), θα μας περιμένουν ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε ένα χριστουγεννιάτικο happening με κάλαντα και άλλα τραγούδια, ενώ στις 17.00 στη μουσική σκηνή της πλατείας Κλαυθμώνος θα ανέβουν το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και ο Κώστας Καραφώτης.

Με μουσική θα γεμίσουν οι δρόμοι του κέντρου και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (Σάββατο 31 Δεκεμβρίου) καθώς στις 12.00 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου θα βρεθεί στον πεζόδρομο της Ερμού και με κατεύθυνση από την Καπνικαρέα προς την πλατεία Συντάγματος θα παίξει τα κάλαντα.

Στις 13.00 το συγκρότημα Gumbo Ya Ya θα δώσει συναυλία στην πλατεία Κολωνακίου. Ενώ το βράδυ στο Θησείο, και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο Ηρακλειδών και Αποστόλου Παύλου, θα γιορτάσουμε την έλευση της νέας χρονιάς. Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου είναι πλούσιο και συνεχίζεται μέχρι και την Παραμονή των Φώτων, για αυτό μείνετε συντονισμένοι στο www.cityofathens.gr & στο www.opanda.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Keywords
αθηνα, Χριστούγεννα, προγραμμα, χριστουγεννιάτικες κάρτες, φως, Πρωτοχρονιά, σχολεια, ελλαδα, θεατρο, ησαπ, δραση, food, market, live, τηλ, παζλ, αττικον, δημοτικες εκλογες 2010, χριστουγεννιατικες βιτρινες, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, συνταγμα live, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αγγελικη, εκλογες 2010 δημοτικες, ελενη, χριστουγεννιάτικες κάρτες, καλαντα, πλανητες, πνευματικο κεντρο δημου αθηναιων, δημος αθηναιων, δωρα, εθνικο θεατρο, ηθοποιοι, θησειο, μουσικη, πλανηταριο, τραγουδια, φως, αγαπη, αγορα, αστερια, ατμοσφαιρα, βαλιτσες, βραδυ, γινεται, γινονται, δεντρο, δευτερα, δημος, δωσει, δρωμενα, δωρο, εκθεση, ερμου, ερχεται, ετων, ζωη, ιδια, μηνυματα, ποιηση, παραμυθια, παιδια, παζλ, σαββοπουλος, σαββατο, συγκεκριμενα, σειρα, τηλ, τραπεζαρια, φυλα, φοντο, φορα, ψηφιακη, ψηφιακο, δημοτικα, δωματιο, εθνικο, food, κηπο, κωστας, μπροστα, market, ομαδες, ορχηστρα, παιχνιδι, πληροφοριες, σκηνη, ταξιδι, υπεροχο
Τυχαία Θέματα